Faize koyan kaybedecek mi? Konut piyasasında yeni yıl beklentisi

Konut satışlarında artış eğrisi başladı. Son verilere göre satış oranları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37.3 oranında artarak 140 bin 919'a çıktı. Uzmanlara göre satış rakamları yıl sonunda bir milyon 300 bin bandına yaklaşacak. 2025'de faizlerin düşmesiyle konut fiyatlarının katlanacağı da dile getiriliyor.

Son Güncelleme:

Türkiye genelinde konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37.3 oranında artarak 140 bin 919 oldu. Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 21 bin 314 ile İstanbul, 13 bin 205 ile Ankara ve 7 bin 612 ile İzmir olurken, en az olduğu iller sırasıyla 74 ile Hakkari, 82 ile Ardahan ve 106 ile Bayburt olarak gerçekleşti. Yatırım uzmanlarına göre konut piyasasındaki bu canlanma, yıl sonunda faiz indirim beklentisi ile daha da artacak. Son "Konut Satış İstatistikleri ile Konut Fiyat Endeksi" verilerini değerlendiren Konutder Başkanı Ramadan Kumova, "Türkiye genelinde Eylül ayında konut satışlarını son 21 ayın zirvesini gördü, ipotekli satışlar ise artışa devam ediyor. Eylül ayında sene ortalamasının yüzde 54 üzerinde 15 bin 825 adet satış gerçekleşti, bu da son 13 ayın en iyi rakamları" dedi.

Uyruklarına göre en fazla konut satışı sırasıyla 346 ile Rusya Federasyonu, 163 ile İran ve 139 ile Irak vatandaşlarına yapıldı.

FIRSAT DÖNEMİ OLABİLİR

Son veriler üzerinden konut piyasasındaki durumu değerlendiren Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hakan Şişik ise "İlk elden satışlarda bir artış söz konusu. Zaten yaz ayından beri eylül ayıyla birlikte satışların yükselişe geçeceğini belirtiyorduk. Bunun en büyük nedeni faiz indirimine gidileceğinin sinyalleri. Finans tarafında parasını yatırımda bulunduranların Türkiye’nin her zaman birinci yatırım aracı olarak değerlendirilen konuta geri dönüşleri hızlanacaktır. Elinde nakdi olanlar için bir fırsat dönemi diyebiliriz" diye konuştu. 

ALIM ARTACAK

Konut satışlarının yıl sonunda 1 milyon 300 bin bandını geçeceğini sözlerine ekleyen Şişik, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Kamu bankaları konut faiz oranlarında bir nebze indirime gittiler ama burada yine markalı konut projelerinin uyguladığı kampanyaların etkili olduğunu söyleyebiliriz. Hem uygun peşinatlar hem de uygun faiz oranları ve ödeme planlarıyla insanlar alıma yönlendiriliyor. Konut satışlarındaki yükseliş trendini son çeyrekte de izlemeye devam edeceğiz."

İKİ KEZ DÜŞÜNÜN!

Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü ise konut kredisi faiz oranlarının önemli ölçüde arttığı için ipotekli konut satışlarının düştüğünü belirtti. Mevduat faiz oranlarının yüksek olmasının yatırımcıyı konut alımından uzaklaştırdığını dile getiren Özlü, "Ancak evini satıp mevduata yatırmayı düşünenler dikkat etsin. Faizler düştüğünde konut fiyatları tekrar yükselişe geçecek. Sattıkları evi almaları zor olabilir. Evini satıp, parasını faize koymayı düşünenler iki kere düşünsün. Satılan evleri uygun fiyata geri almak imkansız hale gelebilir" bilgisini verdi. 

Yabancılara yapılan konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31 oranında azalarak 2 bin 22 oldu. 

RAKAMLAR NE DİYOR?

Son verilere göre ipotekli konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 87.4 oranında artarak 15 bin 825 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı ise yüzde 11.2 olarak gerçekleşti. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber