Ev sahipleri de tepkili, kiracılar tahliye için para istiyor

Kiracı-ev sahibi tartışmaları gündemdeki yerini koruyor. Öyle ki kiracılarından mağdur olan ev sahipleri EVSİAD isimli bir oluşum kurdu. Kimisi İstanbul'un göbeğinde düşük rakamlarla verdiği evi için pişman, kimisi de kiracısıyla davalık. Tahliye için para isteyen kiracılar bile var.

Son Güncelleme:

Kiracılardan sonra ev sahipleri de mağduriyet yaşıyor. Kimisi İstanbul'un göbeğinde düşük rakamlarla oturan kiracısını çıkartamıyor kimi de uzun yıllar süren tahliye davalarından haber bekliyor. Hal böyle olunca ev sahibi ve kiracı tartışmaları bitmek bilmiyor. Kiracılarından mağdur olan ev sahipleri yaşadıkları sorunlara karşı seslerini duyurmak için son çare olarak "Ev Sahipleri Dayanışması" (EVSİAD) oluşumunu kurdu. Mağdur ev sahiplerinin sloganı ise "ev sahipleri barınma hakkı sağlayıcısı değildir." Kamuoyunda sürekli kiracıların mağdur olduğuna yönelik bir aldı oluşturulduğundan yakınan ev sahipleri, "Biz de mağduruz, sesimizi duyun" diyor. 

"BİZ YÜKSELTMİYORUZ"

EVSİAD yöneticileri sanılanın aksine zengin insanlar olmadıklarını anlatırken, fahiş kira fiyatlarını kendilerinin belirlemediğinden yakınıyorlar. EVSİAD yöneticileri yaptıkları açıklamada ise "Evlerin fiyatlarını sıfır ev üreten müteahhit, arsa sahibi ve inşaat maliyetleri belirler. 2. el evler, bu evlere göre kriterlerine göre fiyatlandırılır ve kira bir finansal matematik hesabı oluşan sonuçtur" ifadelerini kullandılar.

Mağdur ev sahipleri dayanışma için bir oluşum kurdu.

EMLAKÇILARDAN RAHATSIZLAR

Oluşum yetkilileri, emlakçıların piyasaya müdahale etmesinden de rahatsız. Yüzde 25 sınırının da kendilerini mağdur ettiklerini söyleyen EVSİAD oluşumundan bir yönetici ise, "Evden çıkmak için neredeyse fidye boyutuna varan tutarlar istenmektedir. Tahliye davaları uzun sürmekte, kasıtlı istinafa götürülen vakalar ev sahibine zaman ve para kaybettirmektedir" dedi.

DÜŞÜK KİRALAR ALIYORUZ

Mağdur ev sahibi olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Hakan Kılıç ise İstanbul Kartal'da 1+1 dairesi olduğunu ve birkaç sene önce kredi ile satın aldığını belirterek, şunları söyledi: 

"Kredi borçlarıma destek olsun diye kiraya verdim ve ardından yüzde 25 kararı çıktı ve iki sene boyunca enflasyona karşı mağdur edildim. Şu an piyasa rayicinin 1/3’ü oranında kira alıyorum. Aradan geçen sürede ise kız arkadaşım ile evlenmeye karar verdik. Kiracıma evleneceğim eve ihtiyacım olduğunu aktardım. Kendisi evi tahliye etmek için 100 bin TL istediğini aksi halde mahkemeye gidip yıllarca hakkımı aramam gerektiğini ifade etti, fırsatçılık yapmaya kalkıştı. Ben bu ödemeyi kabul etmedim. 2023 yılında açmış olduğum davanın ise ön duruşması yeni yapıldı. Sonuç alabilmemiz için önümüzde birkaç yıl var. Şu an kiralık ev bakıyoruz ve mağdur durumdayız."

Ev sahipleri düşük kiralar yüzünden mağdur edildiklerini belirtiyor.

"KİRACIM EVDEN ÇIKMIYOR"

Öte yandan Antalya'da yaşayan mağdur ev sahibi Seray Deren, sıcaklar nedeniyle elindeki arsa ve dükkanını satıp, kredi çekerek Ankara'dan bir ev aldığını belirtirken, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Krediyi ödeyebilmek için dairemi 2021'de yabancı uyruklu birine kiraya verdim ve 2 yıl sonra benim oturacağım noktasında anlaştık. 2022'de yüzde 25 sınırı geldi. Kiracı, 2023 Temmuz'da evden çıkacaktı. Aldığım kira bu sınıra takıldı ve düşük kaldı. Ben de o tarih geldiğinde eşyalarımı toplayıp Ankara'ya gittim ve kiracı avukat tuttuğunu evden çıkmayacağını söyledi" dedi. 

"Kiracım tahliye taahhüdündeki imzasını reddetti. Davalar açıldı, deliller toplandı. Derken 2024 şubat ayına geldik. 30 yıllık emeğim, hayallerim, güvenim kırıldı. Deliller adli tatile yetişmediği için de davam 2025 ocak ayına sarktı. Bu kul hakkına girmektir, hakimin değişmesinden ya da bir belge eksikliğinden dolayı davam yine sarkabilir. Üzüntüden hasta oldum."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber