'Ev sahibim gurbette, 1000 TL zam yapsa 70 euro etmiyor'
Büyükşehirlerde uygun bir kiralık ev bulmak son derece zorlaştı. Ev sahibi yurt dışında yaşayan kiracılar ise biraz daha şanslı. Kiminin ev sahibi kirasında tam bir artış yapmıyor, kimi ise kirayı birkaç ay geciktirse dahi kirasını soran yok.
İstanbul'da her yıl artan nüfus, inşaat sektöründeki durgunluk, Eylül ayında üniversitelerin iki sene sonra yüz yüze eğitime geçmesi, yurtların yetersizliği gibi sebepler nedeniyle kiralık evlere talepler çok yükseldi.
Kiralık ev fiyatları 2-3 katına çıktı, öğrenciler ev bulmakta zorlandı. Özellikle 10 yılı aşkın kirada oturan vatandaşlar telaş içinde beklerken, ev değiştirmek isteyenler ise, bu taleplerini çoğunlukla ertelemek zorunda kaldı.
Kiracılar arasında ev sahipleri yurt dışında olanlar da var ve bu vatandaşlar diğer kiracılara göre biraz daha şanslı sayılabilir. Yazdan yaza Türkiye'ye gelen gurbetçi ev sahipleri, Türkiye'de yaşayan ev sahiplerine oranla kiraya daha az zam yapabiliyor.
'ÇOK AZ MİKTARDA ZAM YAPIYOR'
Ev sahibi Almanya'da yaşayan ve Zeytinburnu'nda yaşayan Feyzi A., 3+1 dairede merkezi konumda oturduğunu söylüyor. Tramvay, metro, metrobüs ve Marmaray'a yürüme mesafesindeki eviyle aynı muhitte, aynı büyüklükteki evlerin kirası en az 3 bin TL'den başladığını aktaran Feyzi A., "Ev sahibimiz emekli ve Almanya'da yaşıyor. Sadece yaz aylarında Türkiye'ye geliyor. Türkiye'deki kira fiyatlarından bilgisi vardır. 2020 yılında pandemi nedeniyle 150 TL zam yaptı, 2021 yılında ise zam yapmak istemedi. Bin TL zam yapsa beni etkiler, onu etkilemez. Çünkü bugün bin TL neredeyse 70 euro yapmıyor" şeklinde konuştu.
'İKİ AY ÖNCESİNDEN MESAJ'
Yaz aylarında İstanbul'a gelen ev sahibinin adına olan interneti kullandığını vurgulayan Feyzi A., "Öyle ki 3 ay internetin parasını kiradan kesmemizi söylüyor. Bu dönemde böyle ev sahibi bulmak çok zor. Ev sahipleri ile emlakçılar 1-2 ay öncesinden kira artırmak için mesaj atıyor. Oğluma geçen gün ev sahibi, bin 350 TL kirasını iki ay sonra 2 bin 500 TL'ye çıkardığına dair mesaj atmış, 'Kabul etmiyorsan şimdiden ev bak' diye. Burada emlakçıların da etkisi çok büyük. Çünkü ucuz ev buldular mı ev sahiplerini de kandırıp daha yüksek fiyata kiralayabileceklerini söylüyorlar. Ev sahibimiz yine vicdanlı, başka bir yer olsa en az iki kat kira artışı yaptırırlardı" ifadelerini kullandı.
'BURADAKİLER GİBİ PARAGÖZ DEĞİL'
Yine İstanbul, Zeytinburnu'da yaşayan İhsan Tüyran'ın da ev sahibi yurt dışında yaşıyor. 2+1 dairede bin 600 TL'ye oturan İhsan Tüyran, "Bu sene kiram yükseldi. Normalde ev sahibim üç yıldır hiç zam yapmadı. Pandemi döneminde 2-3 ay kirayı ödeyemedim. Bir kez bile arayıp, 'Kiramı neden göndermedin' demedi. Görmüş, geçirmiş insan buradakiler gibi paragöz biri değil. Şu an bu evden çıksam böyle bir ev bulmam imkansız. Ağabeyim 3 aydır ev arıyor 3 bin TL'nin altında ev bulamadı. Yurt dışında yaşayan için 300 TL zam yapsa, 20 euro bile etmiyor. Eşim bazen, 'Buradan taşınalım, camları PVC değil, soğuk geliyor' diyor. Ben de, "Kışın 200-300 TL daha fazla doğalgaz öderim ama her ay daha yüksek kira ödemem diyorum. Gidebildiği yere kadar bu evde olacağım" dedi.
'EV SAHİBİM BELÇİKA'DA'
Ümraniye'de oturan Mehmet A. ise ev sahiplerinin Belçika'da yaşadığını ve oturdukları apartmanın arsasının da sahibi olduğunu söylüyor. Şu an ikamet ettikleri eve 5 sene önce girdiklerini anlatan Mehmet A., "Biz 1985'ten beri aynı mahallede yaşıyoruz, ev sahibimiz de hemşehrimiz. Belçika'da yaşıyor. Beş sene önce bu eve taşındığımızda da görece uygun bir fiyata girmiştik. Şimdi de çevreye nazaran uygun bir kiramız var. Hiç kiramızı geciktirmiyoruz, gürültümüz olmaz, şikayet gelmez, mahalleli bizi tanır, haliyle ev sahibinin de kafası rahat oluyor" demekte.
'UZAK MESAFE YÜZÜNDEN KİRA ARTIRMIYORLARMIŞ'
İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa, yurt dışında yaşayan ve Türkiye'de evleri kirada olan gurbetçilerin piyasayı çok bilmediklerini söyleyerek, "Takip edemiyorlar. Genelde ya bir emlakçıya ya da güvendikleri kendi eş, dost-akrabasına evlerini teslim ediyorlar. Uzak mesafe olduğu için çok da uğraşmak istemiyorlar" dedi.
Gurbetçilerin ev kiralarını yükseltmemesini tamamen Türkiye'ye gelip uğraşmak sistemediklerine bağlayan Aşa, "Birkaç tanesi kiracılarıyla davalık olduğu için, 'Dava ile uğraşamam, İstanbul'a gelemem' deyip aslında fiyata razı geliyorlar. Genel bir sahipsizlikten kaynaklanıyor bu durum" diye konuştu.
Kaynak: Web Özel