Esnafın kira isyanı, çare 'arka sokaklar' mı?

İstanbul'da; İstiklal Caddesi başta olmak üzere Bağdat Caddesi ile Bahçeşehir Gölet bölgesindeki fahiş iş yeri kiraları esnafı canından bezdirdi. Dünyanın en pahalı 40. caddesi 'İstiklal'de kiralar 250 bin TL'den başlayıp, 1 milyon TL'ye kadar çıkarken, esnaflar ise fahiş kira fiyatlarının altından kalkamıyor. Birçok esnaf, çareyi İstiklal ve Bağdat Caddesi'nin ara sokaklarına taşınmakta bulurken, kepenk indirenlerin sayısı da artıyor.

Son Güncelleme:

İstanbul'daki artan fahiş kira fiyatlarından en çok İstiklal Caddesi ile Bağdat Caddesi nasibini aldı. Cushman& Wakefield isimli uluslararası bir gayrimenkul şirketinin yaptığı araştırmaya göre, dünyanın en pahalı iş yeri kiralarının olduğu caddesi İtalya'daki Via Monte Napoleone olarak belirlenirken, listenin 40. sırasında ise İstiklal Caddesi yer aldı. Kira fiyatlarının 250 bin TL'den başlayıp, 1 milyon TL'ye kadar çıktığı İstiklal Caddesi'nde dükkanı olan esnaflar ise fahiş rakamların altından kalkamaz durumda. Caddede görüştüğümüz esnaflar, kira fiyatlarını karşılayamadıklarından yakınırken, eskiden giyim mağazası olan şimdilerde ise kuruyemiş dükkanı olarak hizmet veren bir iş yeri sahibi, "Kiralar, dükkanın büyüklüğüne göre değişiyor. 2, 3 katlı giyim mağazaları en yüksek kiraları ödeyebiliyor çünkü ürünleri de pahalı" dedi.

DAYANAMIYORUM!

Tatlıcılık yapan bir başka esnaf ise ara sokağa taşımayı düşündüğünü belirterek, "Kiramı seneye 450 bin TL yapacaklar, ben de bir arka sokağa taşınacağım. Müşterilerim genelde yabancı. Burada eskiden kafeler vardı, ağaçlar vardı. Bu dükkan da bir kafeydi ama 2012'den bu yana tatlıcı olarak ben işletiyorum. Artık fahiş kiralara dayanamıyorum" diye konuştu. 

İstiklal'de çok sayıda kiralık ve satılık dükkan görmek mümkün.

AVM'LERE KAÇIŞ

Öte yandan İstanbul'da "İstiklal Caddesi"nin yanı sıra, Bağdat Caddesi ve Bahçeşehir Gölet bölgesi de yüksek kiraları ile dikkat çekiyor. Bağdat Caddesi'ndeki ünlü markalar, binlerce dolar kira vermek yerine son aylarda birer birer kapatarak alışveriş merkezlerine gitmeye başlamış durumda. Caddede berberlik yapan bir esnaf, saç kesim ve bakımına binlerce TL almasına rağmen kirasını güçlükle paylaştığını anlatıyor. Son 10 yılda giderek değeri artan Gölet bölgesinde ise mekanların kiraları da menü fiyatları da cep yakıyor. Kiralar ortalama 500 bin TL'yi bulurken, farklı ülkelerin mutfaklarından oluşan dükkanlar da bölgede oldukça popüler.  

DÖNÜŞÜM ETKİSİ

Ortalama metrekare maliyetinin "1000 Dolar" olduğu Bağdat Caddesi hakkında bilgi veren Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hakan Şişik ise, iş yerlerinin değer artışının artan nüfusla birlikte konuta nazaran daha yüksek olduğunu belirterek, “Bağdat Caddesi’nde kat sınırı olduğu için müteahhitler kat karşılığı çalışmaktan uzak duruyorlar. Bunun yerine taahhüt işleri daha fazla. Bağdat Caddesi’nde yapıların çoğu eski ve bölgede her 3 binadan 1’i yenilendi. Ayrıca iş yerlerinin değer artışı artan nüfus doğrultusunda konuta nazaran daha yükseldi diyebiliriz” diyor.

Bahçeşehir Gölet ve Bağdat Caddesi'nde de iş yeri kiraları oldukça yüksek seyrederken, kentsel dönüşümün sosyal etkilerine değinen Emlak Yöneticisi Aycan Fenercioğlu ise, yerinden edilme ve hak kayıpları gibi olumsuzlukların önüne geçilmesi için "yerinde dönüşüm" dedi. 

SORUNLAR ARTIYOR

İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği verilerine göre İstanbul'da 270 bin esnaf ve sanatkâr bulunurken, bunların yüzde 80'i sokak aralarında faaliyet gösteriyor. Kentsel dönüşümle yenilenen binalarda kiralar, semtine göre yüzde 100 ila 400 oranında artmış durumda. Gayrimenkul Uzmanı Şerif Varlı ise kira krizine karşı bölgesel kira düzenlemeleri ve tahliye süreçlerinin hızlandırılması önerisinde bulunuyor. Varlı, kira tavan zam oranlarının piyasa dengesini korumaktan uzak olduğunu vurgulayarak, "Yüksek kira artışları, ödeme zorlukları ve tahliye davaları, piyasada daha fazla sorun yaratıyor" ifadeleriyle yaşanan durumu özetliyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber