Erzincan'da maden sahasında toprak kayması: 4 kişi gözaltına alındı

Son dakika haberine göre; Erzincan'ın İliç ilçesinde maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin, maden ocağını işleten şirkette yönetici ve idareci pozisyonunda çalıştığı öğrenilen 4 şüpheli gözaltına alındı. Bakan Yerlikaya, kayıp işçilerle ilgili önemli bir bilgiyi açıkladı.

Son Güncelleme:

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında dün öğleden sonra geniş bir bölgede toprak kayması meydana geldi. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, saniyede 10 metre hızla 800 metrelik bir alana yayıldı, 9 işçi toprak altında kaldı. 

Felaketle ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldı. Bu kapsamda maden ocağını işleten şirkette yönetici ve idareci pozisyonunda çalıştığı öğrenilen 4 şüpheli gözaltına alındı.

BAKAN YERLİKAYA: 5 İŞÇİ KONTEYNER, 3 İŞÇİ ARAÇ, 1 KAMYON İŞÇİ  İÇİNDE AYNI BÖLGEDE

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Erzincan'daki toprak kayması hakkında, bölgede açıklamalarda bulundu:

"Arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. İnsan kaynakları ve personel açısından hiçbir ihtiyacımız yok. Yapılan tüm değerlendirmelerde aradığımız arkadaşların 5'inin bir konteyner, 3'ünün bir araç içinde ve aynı bölgede yer aldığı, diğer şoför işçi kardeşimizin de kamyon içinde bir bölgede olduğu değerlendiriliyor. Bu kütle içinde bir avantajımız var. Bilim insanlarının söylediği. İki araç içinde olan demek, konteyner içinde olan demek, metal radar tespitleriyle bu kütle üzerinde taramaya başladık. Daha hızlı aksiyon adına bu araçlar ve konteynerle ilgili bir iz alır almaz daha çok oraya odaklanıp mesafe almak istiyoruz. Arama kurtarma personelimizin çalıştığı bölgede toprak kayması ihtimali olup olmadığı bilim insanlarımız tarafından anbean değerlendiriliyor." 

BAKAN BAYRAKTAR’DAN SİYANÜR AÇIKLAMASI: ŞU ANDA ENDİŞE EDİLECEK BİR ŞEY YOK

Çöpler Madeni’nin 2004 yılından bu yana işletme ruhsatı olduğunu söyleyen  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, madendeki son denetimin 2023’ün Ağustos ayında yapıldığını söyledi. Bayraktar, yapılan son denetimde dünkü kazaya ilişkin bir tespit bulunmadığını açıkladı.

Siyanür tehlikesine ilişkin de konuşan Bakan Bayraktar, “Sürekli ölçümler yapılıyor. Şu anda endişe edilecek bir şey yok” dedi.

6 İŞÇİNİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Toprak altında kalan 6 işçinin isimleri de belli oldu. Bu işçilerin Şaban Yılmaz, Kenan Öz, İbrahim Keklik, Adnan Keklik, Hüseyin Kaya ve Ramazan Çimen olduğu bildirildi.

"ŞU AN İÇİN BİR KİRLİLİK TESPİT EDİLMEMİŞTİR"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İlk andan itibaren Sabırlı ve Çöpler Dereleri ve Fırat Nehri boyunca belirlenmiş noktalardan rutin olarak anlık numuneler alınmaya başlanmış ve takibi yapılmaktadır. Şu an için bir kirlilik tespit edilmemiştir" denildi.

827 PERSONEL ALANDA GÖREV YAPIYOR

Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresin, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli AFAD ekipleri de takviye olarak bölgeye sevk edildi. Birçok gönüllü yardım kuruluşu da kurtarma çalışmalarına katıldı.

AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339'u arama kurtarma, toplam 827 personel alanda görev yapıyor. Çalışmalarda 5 dron, 2 kimyasal biyolojik ve nükleer araç, 5 metale duyarlı radar cihazı ve 5 kurtarma köpeği de kullanılıyor.

Sonraki Haber