Ermenistan'dan Talat Paşa'ya büyük saygısızlık!

Ermenistan'ın Şirak vilayetinde Talat Paşa'yı katleden suikastçi Soğoman Teyliryan'ın Talat Paşa'nın kesik başını ayağının altında tasvir eden heykel hem Azerbaycan hem de Türkiye'de sert tepkilere sebep oldu

Son Güncelleme:

Ermenistan'da bulunan ve Talat Paşa'yı suikastle katleden Soğoman Teyliryan'ın Talat Paşa'nın kesik başını ayaklarının altına aldığı bir heykel hem Azerbaycan hem de Türkiye'de ortalığı ayağa kaldırdı. Bir Türk devlet adamını sinsice katleden bir katilin Ermenistan'da Talat Paşa'yı aşağılayan heykelinin dikilmesiyle yaratılan nefret politikasına Türkiye'den akademisyen ve milletvekilleri sert tepki gösterirken, bu tepkilere Azerbaycan Milletvekili Ayten Mustafayeva da katıldı. Azerbaycanlı akademisyen Hatem Cabbarlı ise "Güzel Türkiyem! Birinci resme iyi bak! Ermenistan'ın Şirak eyaletinde Soğomon Tehleryan'a dikilen anıtın atölyedeki halidir. Tehleryan Talat Paşa'yı katleden Ermeni teröristtir. Soğomon'un ayağının altındaki Talat Paşa'nın kafasıdır. Heykel tamamlanırken Şirak valisi bu manzarayı Avrupalılara anlatamayız diyerek ayak altındakı Talat Paşa'nın yüzünü "sildiriyor" ama dikkatlice bakıldığında yüz çizgileri görünüyor (ikinci resim). Heykel 2015'te dikiliyor, birkaç yıl sonra heykelin orijinaline dönmek hakkında karar alınıyor (üçüncü resim). Gerisini siz düşünün..." diyerek heykelin bugünkü haline gelişini aktardı.



SİNAN OĞAN: BİZ ELEŞTİRSEK IRKÇI OLURUZ
Eski milletvekillerinden Sinan Oğan "Talat Paşa'yı katleden Soğoman Teyliryan'ın Talat Paşa'nın kesik başını ayağının altında tasvir eden heykelini Ermenistan'ın Şirak vilayetine dikenleri eleştirirsek Türkiye'deki bazı çevrelere göre "Irkçı" oluruz. Ama bunu yapanlar masum olur ve onlarla ilgili tek kelime edilmez! " derken, Milletvekili Ümit Bozdağ, "Bu heykel bozuntusunu elbet bir gün havaya uçururlar" diyerek tepkisini gösterdi.  

MUSTAFAYEVA: HEYKEL BARBARLIK NUMUNESİ! DÜŞMANLARIMIZI UNUTMAMAK İÇİN...
Azerbaycan milletvekili Prof. Dr. Ayten Mustafayeva da sosyal medya hesabından olayı sert bir şekilde eleştirdi. Facebook sayfasında heykelin fotoğrafını paylaşan Mustafayeva, "Düşmanlarımızı unutmamak ve bir daha bir daha hatırlamak için paylaşılmıştır" diyerek heykeli "gayrı-insanlık ve barbarlık numunesi" olarak nitelendirdi.

PROF. DR. KARA: BÜYÜK SKANDAL 
Tartışmaya Türkiye'den akademisyenler de katıldı.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulvahap Kara ise olayın uluslararası anlamda büyük bir skandal olduğunu ifade ederek, böyle bir heykelin dikilmesinin Ermenistan'ın büyük bir ayıbı olduğunu vurguladı. Kara, "Çünkü dikilen heykel bir kahramana ait değildir. Bu kişi, adice, katilce, sinsice gelip Berlin'de, sokak ortasında şerefli bir devlet adamını öldüren adi bir katildir. Bir ülkenin bu kişinin heykelini dikmesi o ülkeye şeref kazandırmaz. Tersine, o ülkenin medeni seviyesinin düşüklüğünü gösterir. Çünkü dünyanın hiçbir yerinde katile, suikastçiye, adam öldürene heykel dikilmez. Bu açıdan Ermenistan'ın yaptığı bir skandaldır" diye konuştu. 

PROF. DR. SELVİ: TÜRK MİLLETİ AŞAĞILANMIŞTIR, HEMEN ORTADAN KALDIRILMALI
Sakarya Üniversitesi Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Kurucusu Prof. Dr. Haluk Selvi, birçok kez suikast teşebbüsüne maruz kalan Talat Paşa'yı 15 Mart 1921'de ensesinden vurarak şehit eden Ermeni suikastçi Soğomon Tehliryan'ın 1960 yılında Kaliforniya'da hayatını kaybettiğini anımsattı. Selvi, heykelin uluslararası hukuk kurallarının yanında iki ülke arasındaki ilişkiler açısından da kabul edilemez olduğunun altını çizerek, "Osmanlı Devleti'nin Sadrazamı Talat Paşa'nın böyle bir hakarete maruz kalması, bu kadar aşağılanması Ermeni ve Türk milletini simgeler bir durumdadır. Türk milleti orada aşağılanmış, ayaklar altına alınmıştır. Bu yüzden o heykele uluslararası alanda diplomasinin bütün yollarını kullanarak müdahale etmek ve hemen ortadan kaldırmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.


Sonraki Haber