Erkek çocuklarda sinsi hastalık!
Türkiye'de her yıl 130 erkek çocuğu nadir görülen DMD hastalığıyla doğuyor. Hastalık çocuklarda konuşma, yürüme ve öğrenme güçlüğüne neden olurken Pediatri uzmanı Prof. Dr. Haluk Topaloğlu aileleri erken teşhis konusunda uyarıyor.
'Dünya Duchenne Farkındalık Günü’ne özel açıklamalarda bulunan Pediatri uzmanı Prof. Dr. Haluk Topaloğlu, Duchenne musküler distrofisi (DMD) hastalığı ile ilgili önemli bilgiler aktardı. Prof. Dr. Topaloğlu bu kas hastalığının sadece erkek çocuklarında görüldüğünü ve erken dönemlerde yürüme, koşma ve konuşma güçlüğüne sebep olduğunun altını çizdi.
ANNELER KONTROL YAPTIRMALI
Genetik bir hastalık olması sebebiyle DMD’nin toplumun her katmanında görülebileceğini belirten Prof. Dr. Topaloğlu, “DMD, yaklaşık her 4.600-5.000 erkek çocukta bir görülmektedir. DMD taşıyıcısı olan annelerin özelikle 40 yaşından itibaren yılda bir kez kontrole gitmelerinde yarar var” uyarısında bulundu.
KONUŞMA VE YÜRÜME GÜÇLÜĞÜ
DMD’li erkek çocukların yürümeye geç başladığını, koşmakta zorluk yaşadıklarını ve konuşmada da gecikme görüldüğünü dile getiren Topaloğlu açıklamasında şunları kaydetti:
“Aynı zamanda öğrenme güçlüğü ve dikkat eksikliğine de yol açabilen hastalık ilerleyen yaşlarda kalp, solunum tutulumu sorunları da yaratabiliyor. Ailelerin durumu erken fark etmesi son derece önemli. Türkiye'de her yıl 120-130 erkek çocuğu bu hastalıkla doğuyor. Farkındalık ile bu sayıyı 55-60'a düşürmek mümkün. Erken teşhis hastaların hayatlarını önemli ölçüde etkiliyor.”
Kaynak: Haber Merkezi