Erivan'a Türkiye şoku! En büyük kaybeden yine Ermenistan

Ermenistan'ın üst üste aldığı yenilgiler, Avrupa Birliği'nin yayınladığı rapor ve diplomatların notlarına da yansıyor. AB kulislerinden yansıyan bilgiler ise dikkat çekici. Diplomasi kaynaklarına göre, Baas rejimini destek için Suriye'ye asker ve Meclis üyelerini yollayan Paşinyan, 2. Karabağ Savaşı'nın ardından şimdi de Orta Doğu politikasında Türkiye'ye karşı büyük bir hezimet yaşadı.

Son Güncelleme:

Azerbaycan ve Türkiye birlikteliği karşısında adeta dağılma noktasına gelen Ermenistan zor günlerden geçiyor. Avrupa Birliği'ne yakınlığıyla bilinen EU Reporter yayın organının analiz yazısında Ermenistan'ın uzun yıllar boyunca Suriye'de Beşar Esad'ı desteklediği ancak rejimin düşmesiyle birlikte bölgede diplomatik çerçevede Türkiye'ye kaybeden ülke konumuna düştüğü yorumuna yer verildi. Analiz yazısında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Esad desteğinin Avrupa ve Batı yanlısı söylemleriyle ters düştüğüne de dikkat çekildi. ABD ve AB yetkilileri “batıya entegrasyon” söyleminde bulunan Erivan'ın beş önemli adımı atması gerektiğini dile getiriyorlar.

Avrupa Birliği kulislerinde Ermenistan'ın Türkiye karşısında önce İkinci Karabağ Savaşı'nda şimdi ise Suriye'de dış politikada kaybettiği yorumları yapılmakta.

ÖFKELİLER

AB'ye yakın kaynakların kulis bilgilerine yer verilen analiz yazısında Nikol Paşinyan'ın 2020 yılında gerçekleşen ve Türkiye'nin desteğini alan Azerbaycan'ın kesin diplomatik ve askeri zaferiyle sonuçlanan 2. Karabağ Savaşı'nda Rusya'dan destek alamadığı için öfkeli olduğu dile getirildi. Analiz yazısı Ermenistan'ın önce savaşta sonrasında ise dış politikada Türkiye'ye karşı nasıl kaybettiğini şu yorumlarla dile getirdi.

İPLER GERİLDİ

2023 Aralık ayında gerçekleşen Milli Güvenlik Kurulu'nda Erivan, Moskova ile tüm güçlü bağlarını koparma kararı aldı ve yüzünü ticarette Avrupa Birliği ülkelerine askeri ithalat sektöründe ise Yunanistan, Hindistan ve Fransa gibi ülkelere döndü. Ermenistan bu süreç içerisinde Rusya'nın hakimiyetinde Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nün oturumlarına da katılmadı. Ermenistan'ın ABD ile gerçekleştirdiği ortak askeri tatbikatlar ve Ukrayna'ya verdiği politik destek karşısında ise Moskova'da da ipler gerildi.

İKİ YÜZE SAHİP ERİVAN

Avrupa Birliği yetkilileri, Ermenistan'ın halen Rusya'ya Batının ambargolu stratejik ürünlerini paravan şirketler üzerinden ulaştırdığına dikkat çekerken, mevcut durumu “Avrupa'ya entegre olmayan çalışan ülkenin iki yüzü” olarak yorumluyorlar.

ESAD'A DESTEK VERDİ

AB yetkililerine göre Ermenistan'ın Beşar Esad'a uzun yıllar boyunca verdiği destek de Avrupa'nın ve Batı'nın Esad karşıtı dış politikasına zıt düşmekte. Ermenistan ordusuna mensup birliklerin Suriye'de, Rusya ile birlikte Esad'a destek vermek için savaştıklarının altı çizilirken; ABD'nin Erivan'ı bu faaliyeti dolayısıyla iki kez kınadığına dikkat çekiliyor. Ermenistan'ın Esad'a verdiği asker ve malzeme desteği, AB'nin güvenlik raporlarında da yer alıyor. 

TÜRKİYE'YE KAYBETTİ

ABD ve AB'nin resmi raporlarında sıklıkla eleştirilen bir başka nokta da Ermenistan-İran ilişkileri. Her iki ülkenin lideri de karşılıklı ilişkilerini “stratejik ortaklık” olarak tanımlarken; Ermenistan, Batı'nın Tahran'a uyguladığı ambargoları uygulamıyor. Erivan'ın Tahran'ı destekleyen sözlerinin ABD'de de tepkiyle karşılandığını dile getiren AB yetkilileri, Ermenistan'ın “ikili oynayan diplomasisi dolayısıyla Güney Kafkasya'daki barış sürecinin de kötü etkilendiği” kanaatindeler. Batı'da ayrıca 2. Karabağ Savaşı'nı kaybeden ve Suriye'de de Türkiye'nin dış politikasına yenik düşen Ermenistan'da Paşinyan'ın sıkışmaya başladığı düşüncesi de hakim.

Avrupa Birliği'nde 2. Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan karşısında ağır bir yenilgi alan Ermenistan'ın şimdi de Suriye'de dış politika sahnesinde Türkiye'ye karşı hezimet yaşadığı düşüncesi hakim.

5 ADIM BEKLENİYOR

Brüksel kulislerine göre Avrupa'ya tam entegrasyon sağlanabilmesi için Erivan'dan beş önemli adımı atması bekleniyor. Erivan'ın bir yandan KGAÖ'den resmen çıkması beklenirken diğer yandan da Avrasya Ekonomik Birliği'nden de çıkarak 2013 Avrupa Birliği Ortaklık Anlaşması'na imza atması gerektiği düşünülüyor. ABD ve AB ise Erivan'ın Batı'dan gelen ambargolu stratejik ürünleri paravan şirketler üzerinden Rusya'ya ulaştırmasını da sonlandırmasını talep ediyor. Paşinyan'dan Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini kınaması beklenirken; İran ile olan stratejik ortaklık ilişkisine de son vermesi talep ediliyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber