Erdoğan'dan Yunanistan'a sert sözler: Dün ve bugün yine Ege'de bazı çılgınlıklar yaptılar, bizimkiler de gerekeni yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mardin'de gençlerle bir araya gelerek, önemli açıklamalarda bulundu. Yunanistan'ın tacizine yönelik sert açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Dün ve bugün yine Ege'de bazı çılgınlıklar yaptılar, bizimkiler de gerekeni yaptı. Yapma işte uğraşma, rahat dur." dedi.

Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mardin'de gençlerle bir araya gelerek, önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

- Mardin, zamana meydan okuyan, asırlık medrese ve camileriyle aynı zamanda medeniyetimizin aynasıdır. Böylesi bir değere, Mardin gibi muazzam bir hazineye sahip olmak millet olarak hepimiz için büyük bir gurur kaynağıdır. Mardin'i bu topraklardaki ebedi ve ezeli kardeşliğimizin kalesi olarak görüyoruz. Bu aziz şehre her gelişimizde, Anadolu'nun beşeri, kültürel ve tarihi açıdan o büyük zenginliğine bizzat şahitlik ediyoruz. Sadece etrafa şöyle bir bakmak bile Mardin'in sahip olduğu hazineleri görmemiz için kafidir. Hemen yanı başımızda Süryani vatandaşlarımızın 1600 yıllık şaheseri Deyrulzafaran Manastırı var. Hemen ötede Hristiyan vatandaşlarımızın binlerce yıldır yaradana dua ettiği Kırklar Kilisesi bulunuyor. Yaklaşık 8 buçuk asırdır minarelerinden Ezan-ı Muhammedilerin eksilmediği Ulu Cami'miz tüm zarafetiyle bu iki ibadethaneye komşuluk yapıyor. Bu eserlerin hepsi, Mardin ile beraber ortak vatanımız Anadolu'nun ahengini, barışını, hoşgörüsünü, köklü birikimini temsil ediyor.

"MARDİN, ASIRLARDIR OLDUĞU GİBİ BUGÜN VE YARIN DA İNANCIMIZIN AYDINLIK YÜZÜ OLMAYA DEVAM EDECEKTİR"

- Lafa gelince sürekli insan hak ve özgürlüklerinden dem vurup, kendileri dışında kimseye hayat hakkı tanımayanları buradaki hoşgörü ikliminden ibret almaya davet ediyorum. Güya, din adına ibadethanelere saldıran gözü dönmüş canilerin de vahşi eylemlerine bahane aramak yerine Mardin'in temsil ettiği insani ve İslami değerlere iyi bakması gerekiyor. Mardin, bizim inancımızda ve medeniyetimizde insan onuruna, hayatına, din ve vicdan hürriyetine verilen önemin tarih ve estetikle yoğrulmuş, mücessem sembolüdür. Ne İslam'ı kendi aşırılıklarına maske yapanlar ne de bunlar üzerinden Müslümanlara husumet besleyenler bu hakikati değiştirebilecektir. Mardin, asırlardır olduğu gibi bugün ve yarın da inancımızın aydınlık yüzü olmaya devam edecektir.

- Dünyanın siyasi ve ekonomik olduğu kadar, sosyal kaosların sancısıyla da kıvrandığı bir dönemde, Mardin'in en mümtaz örneğini teşkil ettiği Türkiye'nin asil duruşu, giderek daha kıymetli hale gelecektir. Gelişmiş diye sınıflandırılan ülkelerin aslında kendi güvenlik ve refahları dışında bir dertlerinin olmadığı görüldükçe coğrafyamızın binlerce yıllık insan merkezli birikiminin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Ülkemizin yakın tarihinde yaşanan kimi üzüntü verici hadiselerin bu muhteşem tabloya halel getirmesine izin veremeyiz. Çünkü bu ülkenin, bu toprakların üzerindeki her şeyi bizler birlikte inşa ettik. Tarih boyunca bu ülke, bu topraklara değer katan hizmetlerde bulunan tüm inançlardan insanlarımızı saygıyla, tazimle yad ediyorum. Bu toprakların değerleriyle gönül bağı olan herkese kucağımız da, kalbimiz de sonuna kadar açıktır. 

"20 YILLIK İKTİDARLARIMIZ DÖNEMİNDE HİÇBİR ZAMAN İNSANLARIMIZ VE ŞEHİRLERİMİZ ARASINDA AYRIMCILIK YAPMADIK"

- Birileri helalleşmeye gelecekmiş, sen önce helalleşmeye gideceksen gel Diyarbakır anneleriyle helalleş. Önce 10-15 yaşındaki kızları Kandil'e kaçıranlar var ya, onarla kol kola gezmeyi bırak. Bir taraftan onlarla beraber seçime girme hazırlında olacaksın, bir taraftan Altılı Masa'nın altına yerleştirmeye çalışacaksın. Bu millet artık bunları yutmaz. 2023 bunun cevabı olacak. 

- 20 yıllık iktidarlarımız döneminde hiçbir zaman insanlarımız ve şehirlerimiz arasında ayrımcılık yapmadık. Batıda ne varsa, doğuda da o olacak dedik. İşte 26 havalimanıyla yola çıktı. Şimdi 57 havalimanımız var. Bizden önce niye yoktu? Onlar neden yönetmediler bu ülkeyi? 

- İnanıyorum ki bu gençlik 2023'te sandıkları çökertecek. Gümbür gümbür geliyoruz ve geleceğiz. 

"BİZ, MİLLETİMİZE EFENDİ OLMAYA DEĞİL, HİZMETKAR OLMAYA GELDİK"

- Şu anda tüm dünyada altyapısıyla üst yapısıyla örnek bir Türkiye var. Bunu ben söylemiyorum, dünyanın liderleri söylüyor. Halka hizmeti hakka hizmet gören tasavvurumuzla, milletimize hizmetkar olmayı en büyük şeref payesi saydık. Biz, milletimize efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik. Son 20 yıldır ekonomiyle birlikte demokrasimizi de güçlendirmek, özgürlüklerin önündeki engelleri kaldırmak için canla başla çalışıyoruz. Türkiye'yi hak ve hürriyetler alanında dünyada parmakla gösterilen bir konuma getirmenin zorlu mücadelesini veriyoruz. Allah'a hamdolsun, bu uzun süreçte karşılaştığımız onca engele, maruz kaldığımız onca saldırıya rağmen, milli iradeyi güçlendirme yolunda pek çok başarıya imza attık. Daha evvel bırakın fiiliyata dökmeyi, telaffuz etmenin bile büyük bir cesaret gerektirdiği, adına 'sessiz devrimler' dediğimiz reformları tek tek hayata geçirdik. Tek parti faşizminden başlayarak, 27 Mayıs'tan 28 Şubat'a kadar, toplum hafızamızda derin yaralar açan acıları iyileştirmenin çabasında olduk.

"HANGİ İNANCA, GÖRÜŞE, KÖKENE MENSUP OLURSAK OLALIM, HEPİMİZ AYNI GEMİDE OLDUĞUMUZUN BİLİNCİYLE HAREKET EDİYORUZ"

- Türkiye Yüzyılında, geçmişin tüm sıkıntılarını aşmış bir şekilde ortak hedeflerimize kilitlenmiş olarak hep birlikte çalışacak, mücadele edeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti, devlet olarak artık emperyalistlerin içimizdeki bekçiliğini yapan vesayetçilerin değil, Türküyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, sünnisi ve alevisiyle 85 milyonun tamamının devletidir. Gökyüzünde nazlı nazlı dalgalanan hilal ve yıldız, hepimizin bayrağıdır. Üzerinde özgürce yaşadığımız bu vatan, hepimizin ortak çatısıdır. Anadolu ve Trakya, tüm güzellikleriyle hepimizin ortak yuvasıdır. Hangi inanca, görüşe, kökene mensup olursak olalım, hepimiz aynı gemide olduğumuzun bilinciyle hareket ediyoruz. Benim Kürt kardeşlerimin dilinden ve kültüründen dolayı, benim Alevi kardeşlerimin meşrebinden dolayı, benim mütedeyyin kardeşlerimin yaşayışından dolayı, benim gayrimüslim vatandaşlarımın inancından dolayı, hasılı bir avuç seçkin azınlık dışında kalan milyonların farklı sebeplerle ayrımcılığa uğradığı eski devlet anlayışı tamamen mazide kalmıştır. Kendi insanına tepeden bakan jakoben zihniyetin, günümüz Türkiye'sinde asla yeri yoktur ve olmayacaktır. Nasıl bugünün Türkiye'si dününkinden daha özgür, daha müreffeh ise inşallah yarının Türkiye'si de bugünkünden daha iyi olacaktır.

"DAHA YENİ YENİ OTELLER İNŞA EDEREK, BURAYI ÇOK DAHA FARKLI HALE GETİRECEĞİZ"

- Mardin'e bu yıl gelenlerin sayısı 3 milyon.... Bu ne demek? Mardin bir çekim alanı oluşturuyor, artık oteller yetmiyor. Yeni oteller inşa ederek burayı çok farklı bir yere getireceğiz.

"SİZLERİ VE TÜM VATANDAŞLARIMIZI TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONUN ETRAFINDA KENETLENMEYE DAVET EDİYORUM"

- Gençler, tarihinizi ve kültürünüzü iyi öğrenin. Değerlerinize sahip çıkın. Şayet siz, bu seviyede bir medeniyet bilincine sahip olmazsanız, birileri gelir sizi kendi geçmişinize, kendi kardeşinize, kendi insanınıza düşman yapar. Unutmayınız, Türk'ü Kürt ile, Sünni'yi Alevi ile, Müslüman'ı Hıristiyan ve Musevi ile, doğuluyu batılı ile, kuzeyliyi güneyliyle, hangi sebeple olursa olsun insanımızın bir kısmını diğeriyle karşı karşıya getirmeye çalışan her proje, bu toprakların ve üzerinde yaşayanların düşmanlarının ürünüdür. Geçmişte bu oyuna defalarca geldik, bedelini maddi, manevi en ağır şekilde ödedik. Sadece son on yılda bunun pek çok örneğine beraberce şahit olduk. Hamdolsun, milletçe, artık bu oyunu görür görmez tanıyabilen ve bozacak adımları hemen atabilen bir idrak seviyesine ulaştık. Demokratik ve ekonomik kazanımlarımızdan aldığımız güç ve güvenle, geleceğimize umutla bakıyoruz. Sizleri ve tüm vatandaşlarımızı Türkiye Yüzyılı vizyonun etrafında kenetlenmeye davet ediyorum.

"YUNANİSTAN DÜN VE BUGÜN YİNE EGE'DE BAZI ÇILGINLIKLAR YAPTILAR, BİZİMKİLER DE GEREKENİ YAPTI"

- Tayfun füzesi var ya, menzili 560 km olarak açıklandı. Biz 560'ı bile yeterli bulmuyoruz. Geçen hafta bir görüşme yapıp "Nihai durum nedir?" dedim. "Biz bin kilometreyi yakalayacağız" dediler. Bunu duyunca Yunan hoplamasın mı? Dün ve bugün yine Ege'de bazı çılgınlıklar yaptılar, bizimkiler de gerekeni yaptı. Yapma işte uğraşma, rahat dur. Buna geçmişte "it dalaşı" derlerdi. Arkadaşlarıma dedim ki "Bu ifade çok çirkin, rahat durmazlarsa gereğini yapın..." 

- Birileri de diyor ki "Gençler AK Parti'den kopuyor..." Gençler salonda; Samsun'da öyle, Şanlıurfa'da öyle, her yerde öyle... 

"KIZILELMA 2024-2025 GİBİ SERİ ÜRETİMDE BİR YERE OTURACAK"

- Göreve geldiğimizde savunma sanayiinin yüzde 20'si yerliydi, şimdi ise yüzde 80'e çıktı. Benim diyen ülkeler, şu anda savunma sanayi ürünlerini Türkiye'den istiyor. Şu anda Bayraktar yetiştiremiyor. Ama asıl Kızılelma... Bu farklı bir şey. İnşallah 2024-2025 gibi seri üretimde bir yere oturacak. 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber