Erdoğan ve Miçotakis'ten 'pozitif diyalog' mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ikili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısında konuştu. İki lider, 'pozitif diyalog' mesajları verdi. Erdoğan, Miçotakis'in Hamas'la ilgili sözlerine ise 'terör örgütü değil' yanıtı verdi.

Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ikili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısında konuştu. 

Erdoğan, Kıbrıs, terör örgütleri ve Gazze başlıklarında önemli mesajlar verirken, "Sorunlarımızı samimi diyalog, iyi komşuluk ve uluslararası hukuk dahilinde çözme irademize bağlıyız" dedi. 

Miçotakis'in Hamas için 'terör örgütü' sözlerine yanıt veren Erdoğan, "Mutabık kalmadığımız çok önemli bir konu var. Ben Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyorum. Hamas, 1947'den itibaren toprakları işgal edilmiş ve bundan sonra da topraklarını koruma altına alan bir direniş örgütüdür. Hamas, İsrail'e karşı oraları koruma mücadelesini veren bir direniş örgütü durumundadır. Bunu görmemiz lazım. Hamas'a terör örgütü dersek bu acımasız yaklaşım olur" dedi. 

Miçotakis ise, "İsterseniz bu konuda mutabık kalmadığımız için aramızda mutabık kalalım. Ancak hemen bir ateşkes konusunda mutabık olduğumuzu söyleyebiliriz" diye konuştu. 

Erdoğan'ın açıklamaları:

"Başbakan Sayın Miçotakis ve heyetini Ankara'da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyimizin 5. toplantısında aralık ayında Atina'yı ziyaret etmiştim. Bu müşterek anlayışı, Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi ile de kayıt altına almıştık. İade-i ziyaret bu mutabakatın bir yansımasıdır. Görüşmelerimizde ikili gündemimizde yer alan konuları etraflıca gözden geçirdik. Geçen yıl 6 milyar dolar olarak gerçekleşen ikili ticaretimizi 10 milyar dolara çıkarma hedefi ile çalışıyoruz. 

TERÖR, KIBRIS SORUNU...

Deprem kuşağındaki ülkelerimiz tabii afetler konusunda komşuluk hukukunun gereğini yerine getirmiş, birbirinin yardımına ilk koşan ülkelerden olmuşlardır. Görüşmelerimizde Türk-Yunan ilişkilerindeki birbiriyle bağlantılı sorunları da ele aldık. Sorunlarımızı samimi diyalog, iyi komşuluk ve uluslararası hukuk dahilinde çözme irademize bağlıyız. FETÖ, PKK ve DHKP-C terör örgütleri ile mücadele de gündemimizde üst sıralardaydı. Terör örgütlerine bölgemizin geleceğinde yer olmadığına dair mutabıkız. Yunanistan'dan beklentimizi Sayın Başbakan ile bir kez daha paylaştım. Azınlık konusunu dostluk köprüsü olarak görüyoruz. Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı çözüme kavuşturulması mühimdir. Böyle bir adımın atılması, tüm bölgemizin istikrar ve huzurunu güçlendirecektir. 

Görüşmelerimizde Gazze'deki soykırım başta olmak üzere bölgesel gelişmeler konusunda da fikir teatisinde bulunduk. Filistinli kardeşlerimiz adına Sayın Başbakan'a teşekkürlerimi iletiyorum. Türkiye olarak İsrail'i ateşkese zorlamaya ve Filistin'in tanınırlığını artırmaya yönelik diplomatik temaslarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. 

"GÖRÜŞ AYRILIKLARINA RAĞMEN DİYALOG KANALI AÇIK OLUMLU GÜNDEME ODAKLANIYORUZ"

(İkili iyi ilişkiler) Bu bir süreçtir. Daha fazla netice vermesi için titizlikle ilerletilmesi gerekir. Her görüşmemizde işbirliğinin geleceğine dair ümitlerimiz artıyor. Görüş ayrılıklarına rağmen diyalog kanallarını açık tutarak olumlu gündeme odaklanıyoruz. Türkiye, kültürel mirasın korunması noktasında örnek alınan ülkedir. Kariye Camiimizi 2020 kararıyla titiz restorasyonla yeniden ibadete açtık. UNESCO kültür varlığı olan her bir eserin korunmasına büyük önem veriyoruz. Biz pozitif gündeme, bu somut fikrilere yoğunlaşmakta kararlıyız. 

Miçotakis'in açıklamaları: 

Öncelikle olağanüstü misafirperverliğiniz için size ne kadar müteşekkir olduğumuzu dile getirmek istiyorum. Bu 4. Ankara ziyaretim. Bu ziyaretlerin sayısı da şunu gösteriyor. Aramızdaki anlayış ve ilişki ortamı devamlı daha olumlu bir şekilde gelişiyor. Bu pozitif ilişkiler çok olumlu bir günlük yaşama yardımcı oluyor. 

Yatırımlar arttı, ekonomik işbirliği hacmi günbegün gelişmektedir. Aynı zamanda mart ayında Türk ve Yunan iş adamları çok önemli bir konsey gerçekleştirdi. Bu çalışmalarla biz ortaya koyduğumuz hedefi gerçekleştirmek konusunda kararlıyız. Aynı zamanda iki halk çok önemli bir inisiyatifin meyvelerinden faydalanmaya başladılar. 10 Ege adasında vize muafiyetinden faydalanarak adaları ziyaret edebiliyorlar. 

Azınlıklar iki ülkenin renkliliğine katkıda bulunuyor. Trakya'da Müslüman ve Hristiyan nüfus ahenkli bir şekilde yaşamlarını sürdürmektedir. Burada eşit vatandaşlık ilkesi ışığında bu Müslüman vatandaşlarımıza, Yunan devletinin bu ilke sayesinde iyi davrandığına inanıyorum. 

Kariye Camii'si bizim için üzüntü yaratan bir gelişme oldu. Bu mekanın bütün insanlığın bir eseri olduğunu, insanlığa ait olduğuna inanıyorum. 

Hamas'ı Türkiye'nin değişik nitelediğini görüyoruz. Ancak bölgede akan kanın durması konusunda ikimiz de hemfikiriz. 

Yunanistan, Türkiye'nin AB ortaklık sürecine destek vermeye devam etmektedir." 

Sonraki Haber