Erdoğan: Terörist Mazlum'un iadesini isteyeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Mazlum denilen terörist kırmızı bültenle aranıyor, ABD bize teslim etmeli. Bunun ilgili arkadaşlarımız çalışma yapıyor." dedi. Erdoğan açıklamalarında 13 Kasım'da ABD'ye gideceğini söyledi.

Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT ortak yayınında ‘Cumhurbaşkanı Özel’ programında önemli açıklamalarda bulundu. 

"TERÖRİSTLERLE MÜZAKERE ETMEYİZ "

Erdoğan, "Siz bir terör örgütünün başı ile müzakere etmezsiniz ama devletler arasında oturur müzakereleri yaparsınız. O zaman dedi ben Pence ve Pompeo'yu gönderiyorum dedi. Bu heyet geldi, görüştük. Türkiye Cumhuriyeti devleti asla terör örgütü ile masaya oturacak kadar alçalmamıştır. Orada 120 saat dedik. 120 saat doldu, ondan sonra da Rusya ile yaptığımız anlaşmanın süreci başladı. O da 150 saat ve devam ediyor. 13'ünde ABD seyahatini gerçekleştireceğiz. Bir çok konuda görüşeceğiz. Yaptırımların kaldırılması ile de seyahatimizin önü açılmış oldu. Bir çok konuda görüşeceğiz. Şu anda yaptırımların kaldırıldığını, kalktığını Sayın Trump açıkladı. 13'ünde Amerika'ya gitmemize mani bir hal kalmadı. Onun için gideceğiz. Orada daha önceki samimi tablolarımızı inşallah gerçekleştiririz." dedi.

"SINIRLARIMIZI TERÖR BELASINDAN TEMİZLİYORUZ "

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Sınırlarımızı terör belasından temizliyoruz. Ülkemizdeki mültecilerin gönüllü bir şekilde dönebilecekleri bir güvenli bölge inşa ediyoruz. Güvenli olarak gerçekleştirebilirsek, biz planı yaptık, dersimize çalıştık. BM Genel Kurulunda devlet başkanlarına verdim. Orada, hastaneler, yönetim binaları yapılacak" ifadelerini kullandı.

"KAMIŞLI HARİÇ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Kamışlı Hariç" meselesine açıklık getirerek, "Buraları da 1 hafta süre ile Rusya ile yaptığımız anlaşma gereği Kamışlı hariç Rusya rejim güçleriyle terör örgütünden temizleyecek. ABD'liler temizlendiklerine dair yazılı olarak bize sözünü verdiler. Batıda da teröristler var. Tel Rıfat'taki teröristlerin de Ruslar ve rejim güçleri tarafından boşaltılmasını 10 maddelik metinde sözünü aldık. Burası da teröristlerden temizlendikten sonra atılacak adım 3 milyon 650 bin mülteci var. Bunların tamamına yakını Arap'tır. Bir de Ayn El Arab'dan 350 bin kişi Obama zamanından beri Türkiye'dedir. Tüm ihtiyaçlarını biz temin ediyoruz. Diyorlar ya Kürtler aşağı, Kürtler yukarı. Biz Kürtlerle kardeşiz, bizim teröristler ile sorunumuz var.  Biz şu anda 1 haftalık süreci bekliyoruz. 150 saatten sonraki süreç müşterek devriye güçlerimizin bu bölgede gezeceği dönemdir. Ondan sonra her iki tarafta da batıda da doğuda da devriye yapacağız. Ayn El Arab'da ABD'liler diyor buraya girmeyin, Ruslar da diyor ki girin. Biz gelişmelere göre kararımızı vereceğiz. Orada bir de Münbiç var. Münbiç'i 90 günde boşaltacağız demişlerdi. 90 günde boşaltacağız diyen ABD orayı boşaltamadı. Münbiç yüzde 85-90'ı ile Arapların. Buradaki insanlar topraklarından oldu. Bunların tekrar topraklarına dönmesini sağlamak istiyoruz. Münbiç'te aşiretler diyor ki ne olur gelin. 5x19 böyle bir durumda adeta gözetleme kulesi gibi bir imkanı elde etmiş olduk. Münbiç'te Türk orduları olarak bir gözetim, kontrol durumumuz olacak. Tel Abyad'dan Cerablus'a doğru 10 kilometre derinliğinde bir barış koridorunu açmış olduk.  Sayın Trump benimle olan münasebetlerinde samimi. Bugüne kadar mümkün olduğunca dürüst davrandı. Teröristin ona gönderdiği mektubu bana göndermesi. Bu tavrını kınadım. Ayın 13'ünde tabiki bu davete icabet edeceğiz. Bir heyet olarak giderek oradaki görüşmeleri yapacağız. Bu mektubu da yanımızda getirip kendisine göstereceğiz. Sayın Putin'e de söylediğim bir şey var. Ben bir teröristle masaya oturmam. Herhangi bir terör örgütünü aracı olarak asla kabul etmem. Benim bugüne kadar öğrendiğime göre sadece devletler arasında savaş olur." ifadelerini kullandı.

“ARAP BİRLİĞİ İSLAM DÜNYASININ HİÇBİR MESELESİNE CEVAP ÜRETMEMİŞTİR"

Arap Birliğiyle ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Arap Birliği ayrı bir felaket. Arap birliğinin ortaya koyduğu tepkinin üstü şişhane, altı kaval diye bir durum var. 6 yıl önce Suriye’yi Arap liginden çıkardılar, şimdi almak için değerlendirme yapıyorlar. Niye çıkardınız, niye alıyorsunuz. Arap milliyetçiği mi yapıyorsunuz, yoksa Türklere karşı mı yapıyorsunuz. Nereden baksan 3 milyonu Arap bunlara bakan biziz ya. Bir taraftan Arapları varil bombalarının altında bırakacaksınız. Ondan sonra kalkıp bunlara sahip çıkan Türkiye’ye siz karşı çıkacaksınız. Ha siz Erdoğan karşıtlığınızdan yapıyorsanız, bir defa Tayyip Erdoğan ve siyasi hareketimiz, ne bölgesel milliyetçilik yapar, ne kavmiyetçilik yapar. Müslümanlar kardeştir, biz zalimlerin karşısında dikilir, mazlumların yanında yer alırız. Biz 3 milyon 650 kardeşlerimize sahip çıktıysak bundan dolayı sahip çıktık. Bay Kemal niye bunlar Türkiye’de duracak dedi. Biz gelirsek bunları tekrar göndereceğiz dedi. Biz böyle demedik. Biz dedik ki bunlar bombalardan kaçarak geldiler. Dolayısıyla böyle gelmiş mültecileri, muhacirleri asla bombala teslim edemeyiz. Kültürümüzde muhacir, ensar vardır. Biz burada ensar olmaya talibiz dedik ve bu insanları aldık. Biz maaşı fakirimize veriyoruz, onlara da geçinebilecekleri desteği verdik vermeye devam ediyoruz. Çadır kentleri kaldırdı, kiracı oldular. Bu konuda son olarak Arap birliği İslam dünyasının hiçbir meselesine cevap üretememiştir” diye konuştu.

“ASTANA SÜRECİNİN İRAN TURUNU YAPARAK, MÜZAKERELERİ YAPIP, GELİŞMELERİ NOKTALAMA KONUMUNA GELECEĞİZ"

Astana sürecinin devamıyla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Astana süreciyle ilgili olarak devam ediyor. Bizim istihbarat noktasındaki tespitim geçerliliğini korumaktadır. Bizim en önemli haber kaynağımızdır, olmaya devam edecektir. Bizim çok daha temkinli hareket etme zorunluluğumuz var. Rejimin doğrudan temsil edilmediği Astana’da, onları Rusya ve İran yerine getiriyor. Yani Soçi’de varın mutabakat Türkiye ve Rusya arasında ikili düzenlemedir. Artık İran turuna geldik. Şimdi de İran turun gerçekleştirerek, son geldiğimiz noktayı değerlendireceğiz. İnşallah müzakereleri yapıp, gelişmeleri noktalama konumuna geleceğiz” dedi.

Sonraki Haber