Enerji savaşları, 2024 küresel kaos yılı mı?

Yeni yılda küresel arenada yaşanacak ve Türkiye'yi de etkileyecek olası politik gerilimler merak konusu. Strateji Uzmanı Abdullah Çiftçi; Ortadoğu ve Uzakdoğu'daki güç savaşının bölgesel savaşa evrilme riskine dikkat çekerken, petrol krizine bağlı çatışmaların da kapıda olduğunu söylüyor.

Son Güncelleme:

Yeni yıla sayılı saatler kalırken, 2024'de küresel kriz ve çatışma riskleri nereleri olacak? Türkiye'yi de yakından ilgilendiren 2024'ün olası politik gelişmeleri neler? Strateji Uzmanı Abdullah Çiftçi, yeni yılda enerji savaşlarının bölgesel çatışmalara dönüşeceğine dikkat çekiyor. Merak edilen soruları 'haberglobal.com.tr' için cevaplayan Çiftçi, ABD'nin "Kuşak Yol Projesini" baltalamak için Türkiye'ye yönelik terör faaliyetlerini destekleyeceğini de söylüyor. "ABD Zengezur koridorunun açılmaması için Ermenistan’a baskı yapmaya devam edecek" diyen Çiftçi, petrol krizinin kapıyı çalacağının altını çiziyor.

-ABD ve batı bloğuna karşı yeni ittifaklar nasıl şekilleniyor? 

Abdullah Çiftçi: Çin ve Rusya, tüm dünya için ortak yeni bir rezerv para ve yeni finans sistemi talebi ile ABD merkezli finans sistemine meydan okuyor. Şangay İşbirliği Örgütü, Avrasya Ekonomik Birliği, Kolektif Güvenlik Anlaşması gibi yeni gruplaşmaların yanı sıra Çin’in gündeme getirdiği “Küresel Güvenlik İnisiyatifi” “Küresel Medeniyet Girişimi” Batı’nın ortaya koyduğu 20.yüzyıl dünya düzenine alternatif arayışları 2024 yılında yoğunlaşacak."

-ABD'nin karşı stratejileri neler olabilir? 

Abdullah Çiftçi: "Rusya’yı yakın tehdit, Çin’i ise durdurulması gereken güç olarak ilan eden ABD; bu çerçevede Ortadoğu’dan güçlerini çekerek mücadelenin ağırlık merkezini Hint Pasifik olarak ilan etmişti ama Hamas’ın 7 Ekim İsrail’e saldırısı ile ABD yeniden gücünün ağırlık merkezini Ortadoğu’ya kaydırdı."

Strateji uzmanı Abdullah Çiftçi, 2024 analizinde özellikle Kızıldeniz ve Ortadoğu'da yaşanacak yeni krizlere dikkat çekti. 

-Ortadoğu ve Kızıldeniz'de yaşanan kriz 2024'de derinleşecek mi?  

Abdullah Çiftçi:  "ABD, İngiltere ve Kanada olmak üzere bir grup ülke ile birlikte savaş gemileri ile Kızıldeniz’de devriye gezmeye başladı. Bu bölge yılda yaklaşık 17 binden fazla geminin geçtiği dünya ticareti için oldukça önemli bir coğrafya. Husiler'in saldırılarının uzun sürmesi  petrol fiyatlarının yükselmesi, tedarik zincirlerinin aksaması gibi problemlere yol açacak. Bölgedeki kriz büyüyecek."

-Petrol krizi kapıda mı?  

Abdullah Çiftçi: "İsrail’in Lübnan Hizbullah’ı, Yemen’deki Husiler, Suriye’deki İran destekli güçler veya doğrudan İran’a saldırması sonucu İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatma ihtimali dünya petrol piyasalarını sarsacaktır. Aynı şekilde Lübnan Hizbullah’ının İsrail’e az da olsa saldırması yine aynı sonucu getirecektir. 2024 için dünyanın en ciddi jeopolitik problemi başında bölgede savaşın yayılması ihtimali geliyor."

-Afrika'ya sürekli dikkat çekiyorsunuz. Kıtada 2024'de neler yaşanabilir?

Abdullah Çiftçi: 3 yılda, Mali, Çad, Gine, Burkina Faso, Nijer gibi 8 farklı ülkede darbe gerçekleşti. Nijer, Mali, Burkina Faso hedefi “Sehel Federasyonu” olan “Konfederasyonu” kurmak üzere anlaştıklarının duyurdu. Afrika’da Fransızlar geriye doğru çekilirken Batı ülkelerinin etkisinin olmadığı yeni Afrika kurumları için mücadele devam edecek ve 2024 yılında Afrika’da en az bir ülkede daha darbe olma ihtimali yüksek.

 Çiftçi, İsrail'in Gazze'ye yönelik katliamları sonrası, 2024'de iki devletli modelin hayata geçeceğini söylüyor.

-2024'de yeni kriz ve çatışma alanlar nereler olabilir?

Abdullah Çiftçi:  Güney Amerika’da Venezuela, Guyana’dan kendi toprakları olduğunu iddia ederek, Guyana’nın üçte ikisi kadar büyüklükte olan “Essequibi” bölgesinden 159 bin 500 kilometrekarelik toprağı almak için referandum yaptı ve referandumda evet çıktı. Essequibo bölgesinde petrol yatakları, altın, elmas, uranyum, boksit, manganez gibi maden yatakları bulunuyor. Venezuaela’nın saldırma ihtimali yüksek.

-Ekonomik krizler artar mı? 

Abdullah Çiftçi:  Güney Amerika, “yeşil metal” olarak kabul edilen Bakır, Nikel, Kobalt, Lityum gibi madenlerin en fazla olduğu kıta. Bu nedenle Güney Amerika’da Çin, ABD, Avrupa Birliği arasında ciddi bir rekabet olacak. 20.yüzyıl için petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtların yerine 21.yüzyılda yenilenebilir enerjiye yönelim nedeniyle mücadele “yeşil metaller” üzerinde artacak.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber