En az 66 bin TL gerek, hangi zam oranı mutlu eder?
Dünya Bankası’nın 2024 Yoksulluk, Refah ve Gezegen Raporuna göre dünya nüfusunun yüzde 8,5’ini oluşturan 692 milyon insan aşırı yoksulluk içinde yaşıyor. Türkiye'deki son durum ise TÜRK-İŞ’in verilerinden yansıdı. Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin sadece sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık harcama 20 bin 432 TL’ye yükselmiş durumda.
Yeni yıla sayılı günler kalırken; asgari ücret ile emekli maaşına yapılacak zamlar merak konusu. Kulislerde yüzde 20, yüzde 25'lik zam oranlar telaffuz edilirken, küresel ve yerel yoksulluk sorunu rakamlara da yansıyor. Dünya Bankasının 2024 Yoksulluk, Refah ve Gezegen Raporu'na göre, dünyada 692 milyon insan aşırı yoksulluk içinde yaşıyor. Türkiye'deki son durum ise TÜRK-İŞ’in verilerinden yansıyor. TÜRK-İŞ'in yayımladığı son verilere göre Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcama tutarı 20 bin 432 TL’ye yükselmiş durumda. Gıda harcamalarının yanı sıra giyim, konut, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi tüm temel ihtiyaçların karşılanması için gereken meblağ ise 66 bin 553 TL olarak dikkat çekiyor. Son verilere göre bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 26 bin 527 TL'ye ulaşmış vaziyette.
KAYIT DIŞI SORUNU
Ekonomist Arda Tunca, ülke genelindeki en büyük sorunun gelir adaletsizliği olduğunu belirterek, "Çalışanların maaşlarının asgari ücrete yaklaşması gibi sorunla karşı karşıyayız. Asgari ücret için 'olması gereken maaş' gibi bir algı yaratılıyor. Maliye politikası ve kayıtlı ekonomi ile yoksullaşma sorunu aşılacaktır" ifadelerini kullandı.
ORTA SINIF ERİYOR
Ekonomist Baki Demirel de, 2018 ve 2021'deki kur krizlerini hatırlatarak, "Elinde dolar olanlar daha da zenginleşirken, ücretli maaşla geçinenler ise yoksullaştı. Pandemi döneminden itibaren artan işsizlik oranları, insanların gelirden mahrum olmalarına ve gelir uçurumunu arttırdı. Orta sınıf gittikçe eriyor. Yüksek enflasyon sürecinin ardından fiyatlar da yükseldi. Emekçi kesimin bankalara borcu arttı. Asgari ücret ancak 35 bin TL olur ve hanede 2 kişi çalışırsa rahat nefes alınabilir" ifadelerini kullandı.
CEPLERE GİRMEDEN ERİYOR
Talat Yavuz (Eğitim Bir-SEN Genel Sekreteri)
"Zengin fakir arasında uçurum arttı. Çok kazanandan daha çok vergi alınmalı. Vergi sisteminin düzenlenmesi gerekir. Orta gelir grubu güçlendirilmeli. Temel tüketim maddeleri pahalı ve bunlar için kontrol mekanizması şart. Asgari ücrete gelecek zam, çalışanının girmeden eriyor. İnsanları zor durumda bırakan işletmeler için acilen önlem alınmalı."
"HUZURSUZLUK DERİNLEŞİR"
Gizem Okkaoğlu (Toplum Çalışmaları Enstitüsü Genel Sekreteri)
"Toplumun daha iyi bir geleceğe sahip olabilmesi için kapsayıcı politikalarla yoksulluğu ve gelir eşitsizliğini azaltmak zaruri. Aksi takdirde, sosyal ve ekonomik dengeler bozulmaya devam edecek, toplumsal huzursuzluklar derinleşecek ve toplumsal cinnet kaçınılmaz olacak”
"Türkiye’nin istikrarlı ve sürdürülebilir politikalar geliştirmesi ve bu politikalar çerçevesinde planlı aksiyonlar da alması gerekiyor: Türkiye’de gelir eşitsizliğini azaltmak için daha kapsayıcı ekonomik politikalara ihtiyaç var. Zenginler ile fakirler arasındaki uçurumun kapatılması, işçilerin milli gelirden aldığı payın artırılması ve düşük gelirli kesimlere yönelik sosyal yardımların genişletilmesi büyük önem taşıyor. Orta sınıfın gelir pastasındaki payının artırılması, toplumsal refahın artmasına katkı sağlayabilir."
Kaynak: Web Özel