Emniyetsiz şerit! Acele değil ecele gidiyorlar

Emniyet şeridi ihlalleri ölümlü kazalara yol açıyor. Şerit ihlali yapan kural tanımaz sürücülere 6 bin 439 TL para cezası uygulansa da, trafik canavarları ayağını gazdan çekmiyor. Uzmanlar ise olası risklere karşı kritik önlemleri anlatırken, emniyet şeridinin adının değiştirilmesini öneriyor.

Son Güncelleme:

Son zamanlarda emniyet şeridinde meydana gelen ölümlü kazalar endişe ve tepki yarattı.  Türkiye’nin konuştuğu son kazada yazar Eylem Tok'un oğlu T.C., 'Oğuz Murat Acı'nın ölümüne neden olmuş, Tok ve oğlu T.C. ise olayın ardından önce Mısır'a ardından da ABD'ye kaçmıştı. Türkiye, henüz bu kazanın şokunu atlatamamışken, T.C’nin ölümüne neden olduğu Oğuz Murat Acı'nın kuzeni Anıl Acı'nın da emniyet şeridinde kazaya kurban gitmesi gözleri trafikte ihlallerine çevirdi. Türkiye'de emniyet şeridini sadece geçiş üstünlüğü olan ambulans, itfaiye, polis ve özel durumda seyahat eden hizmet araçlarının kullanma yetkisi olsa da, birçok sürücü yasakları ihlal etmekten çekinmiyor.

Alpay Lök şu önemli uyarıda bulunuyor: ""Diyelim ki, kaza yaptınız ve acil durum şeridine girdiniz. Aracınızda mutlaka iki tane reflektör olması gerekiyor. Eğer yardım bekliyorsanız da araçta asla yolcu durmamalı, varsa çelik bariyerlerin arkasında beklenmeli. Ayrıca, Ağustos 2022'den itibaren de bagajda sarı reflektif yelek bulundurma zorunluluğu da var. 

MOTORCULAR ÇARPIYOR

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkan Yardımcısı Alpay Lök ise tepkilere neden olan son kazaların ardından emniyet şeridinin adının değiştirilmesi gerektiği önerisinde bulunurken, şunları söyledi: "Emniyet şeridini ihlal etmenin cezası ise 6 bin 439 TL. Vatandaşlar, bu şeritte kendilerini emniyette sandıkları yanılgısına düşüyor. O şerit acil durumlarda kullanılmak için var ve bu nedenle adının 'acil durum şeridi' olarak değiştirilmesi gerekiyor. Dernek olarak emniyet şeridinin isminin, acil durum şeridi olarak değiştirilmesi için dilekçe verdik."

Kaza, acil durum veya arıza halinde araların emniyet şeridini kullanabileceğini belirten Lök şu uyarıları sıraladı: "Kent içinde de bu şeridi kullanan motorcuları görüyoruz. Mevzuatta bu alanı kullanma yetkileri yok. Şehir içindeki otoyol bağlantılarında ölümlü kazaların çoğu motorcuların duran araca çarpmasından kaynaklanıyor."

Gaziantep'te kaza yapan bir araçtaki yaralıyı, emniyet şeridindeki ambulansa taşıyanlara, arkadan gelen otobüsün çarpması sonucu meydana gelen kazada 16 kişi hayatını kaybetti.

"ETRAFINDA BEKLEMEYİN"

Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Derneği Başkanı Cengizhan Kutlu da emniyet şeridi ihlallerini genelde trafikten kaçmak isteyen kişilerin yaptığını söylüyor. Kural tanımazlığın bedelinin can kaybıyla ödendiğini belirten Kutlu, acil bir duruma karşı araçlardaki malzemelerin eksiksiz olması gerektiğine dikkat çekerek şunları söylüyor: 

"Stepne, lastik, bijon anahtarı, seyyar lamba, takoz, reflektör gibi eşyalar bagajda mutlaka bulunmalı. Şayet emniyet şeridinde durmayı gerektiren kaza veya acil durum oluşmuşsa aracın ikaz lambaları yakılmalı ve 30 metre öteye reflektör yerleştirmeli. Aracın etrafında beklenmemesi de çok önemli. Maalesef, bilinçsiz sürücüler her an felakete davetiye çıkartabilir."

CEZALAR ARTIRILMALI

Emniyet şeridini ihlal edenlere ceza kesildiğini ancak 6 aydan başlayan sürücü men cezası uygulanması gerektiğini de anlatan Kutlu, "Bu ihlalden sonra sadece para cezası yeterli değil. Trafikten men cezasının yanı sıra, kural ihlali yapanlardan sağlık ve psikoteknik rapor da istenmeli. Uygulamalarda cezalar artırılır ve kamu spotları ile vatandaşa duyurulursa bu kazaların önüne geçilir" bilgisini paylaştı. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber