Elazığ'da deprem fırsatçılığı: Kiralar 2 katına çıktı

Evleri depremde hasar gören depremzedelerin ev arayışı fırsatçıları harekete geçirdi. Eskiden 1000 TL olan evlerin kirası deprem sonrası 2 bin TL'ye yükseldi. Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı iddialarla ilgili soruşturma başlattı.

Son Güncelleme:

Elazığ ve Malatya'da etkisini gösteren 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından depremden en fazla hasar gören Elazığ'da binaların hasar görmesi kriz fırsatçılığını ortaya çıkardı. Depremde evi hasar gören birçok insan çadırlarda yaşamaya başlarken, evlerine dönmekten korkan, evine yeni bir deprem olması durumunda güvenemeyen vatandaşlar depreme dayanıklı olduğu bilinen mahallelerde ve deprem yönetmeliğine göre yapılmış yeni evlerde oturmak için talebini artırdı.

Bu talep, deprem fırsatçılarının ekmeğine yağ sürdü. Haber Global'in bölgeden aktardığı bilgiye göre deprem öncesinde kirası 1000 TL olan evlerin kiraları deprem sonrasında 2000 TL'ye çıktı.

İKİ KATINA ÇIKAN KİRALARA RAĞMEN KİRALIK DAİRE BULUNAMIYOR

Elazığ'da emlakçılık yapan Mehmet Demir, "Depremden sonra kiralar iki katına çıktı. Çaydaçıra Mahallesi, Abdullah Paşa, Bahçelievler hiç hasar görmeyen mahallelerimiz. 1000 liralık daireleri 2000 liradan aşağıya kiraya vermiyorlar. Kiralık daireler hemen hemen hiç kalmadı. Olanlar da hasarlı bölgelerde. Hemen boya çekiyorlar. Onu da öyle yutturmak istiyorlar" dedi.

"GÜNDE 15-20 KİRACI GELİYOR"

Sözcü'nün haberine göre ise kendisine günde 15-20 kiracının geldiğini ifade eden Emlakçı Hacı Cuma Albayrak ise şu şekilde konuştu:

Kiralık ev veremiyoruz çünkü yok. Olanlar ise kirası bin 200 ise şimdi bin 800 yapmış. Biz emlakçılar olarak buna karşıyız. Böyle durumları şikayet etsinler. Burası mahrumiyet bölgesi birbirimize yardım etmemiz destek olmamız gerekirken biz birbirimizi sömürmeye çalışıyoruz.

Yazık bu millete dışarıda kalan insanlar var ve şu anda dışarıda kar yağıyor. Ben böyle bir durumda parayı düşünmem. Çünkü yarın hepimizin başına gelebilir. Biri soğuk yerde yatıp biri sıcak yerde yatarsa bu Allah'tan reva mıdır? 

Ev arayanlardan da çok fazla şikayetler var ev bulamadıklarından ve buldukları evlerinin pahalılığından şikâyet ediyorlar. Bazı ev sahipleri yaşanan depremde evlerine bir şey olmamışsa ev kiralarını artıyorlar 400 liraysa evi ve depremde bir şey olmamışsa 900 lira vereceksin diyor.

SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı iddialarla ilgili soruşturma başlattı.

Basşavcılıktan yapılan açıklamada, "24.01.2020 tarihinde ilimizde meydana gelen deprem sonrasında evlerinde hasar olan vatandaşlarımızın kiralık ev arayışına girdiği, ancak ev kiralarında fahiş miktarda artış olduğu yönünde basına yansıyan haberler üzerine ilgililer hakkında 6502 Sayılı Yasa ve yasal mevzuat kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığımızca re’sen araştırma ve soruşturma başlatılmıştır." denildi.

BAKAN KURUM'DAN FAHİŞ KİRA ARTIŞI İDDİASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ'daki deprem sonrası çalışmalara ilişkin açıklama yaptı.  Kentte deprem sonrası ev kirası fiyatlarında fahiş artış yaşandığı iddialarına değinen Kurum, "Kiralara ilişkin başsavcılığımız araştırmalarını yapıyor. Detaylı incelemeler yapılıyor" dedi.  

Kurum, "Böyle bir durum tespit edilirse gerekli hukuki süreç başlatılacak. Elazığ'ın genelinde olacağını düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

Devam etmekte olan hasar tespit çalışmalarına da değinen Kurum, "Elazığ'da yüzde 40 hasar tespitlerini tamamladık. Hasarlı konutları, deprem riski olan konutları dönüştüreceğiz" dedi.

Sonraki Haber