Ekonomiye nasıl yansır? Suriye'de TL rüzgarı
Suriye'de nasıl bir yönetim kurulacağı belirsizliğini korurken Esad rejiminden kalan 'Suriye Lirası'' tedavülden kalkıyor. Eski paralarını yakan ya da çöpe atan Suriyeliler çoğunlukla Türk Lirası kullanıyor. Ekonomistlere göre sınırların dışında Türk Lirası kullanımının artması, milli para birimimizi güçlendirir.
Suriye'de hem rejim hem de ekonomi çöktü. Esad rejiminin paralarını deste deste çöpe atan Suriyeliler artık alışverişlerinde Türk Lirası kullanıyor. Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekatlarıyla Türkiye'nin kontrol sağladığı alanlarda bir süredir günlük ticaret Türk Lirası ile yapılırken şimdi Halep'ten Şam'a uzanan bölgede Türk Lirası kullanımı yaygınlaşıyor. 1 dolar 27 bin Suriye Lirası'na eşitlenirken Suriyeliler ellerindeki dolarları Türk Lirası ile değiştirmeye başladı. Haber Global Web Özel'e değerlendirmelerde bulunan ekonomistler sınırlarımızın dışında Türk Lirası kullanımının artmasının ekonomi için olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.
TÜRK LİRASI "CONVERTIBLE"
İstanbul Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden Prof. Dr. Sefer Şener, Suriye'de TL kullanımının geçici olduğunu belirterek şunları söyledi: "Rejimin düşmesiyle beraber para da dahil bu rejimin kullandığı bütün enstrümanlar ortadan kalktı. Bu geçiş aşamasında, Suriye Lirası'nın dışında Türk Lirası kullanılabilir, dolar ve euro kullanılabilir. Geçerli bütün para birimlerini Suriye'de kullanmak mümkün. Zaten Türk Lirası 'convertible' bir para yani dünyanın her yerinde kullanılabiliyor."
GEÇİCİ BİR DURUM
Egemen bir devlet ortaya çıktığında kendi parasını basacağını belirten Prof. Dr. Şener "Ancak şu anda Türk lirası kullanılmasının bir anlamı var. Suriye Devleti oluştuğunda orayla yapılan ticarette değişik para birimleri geçerliliğini sürdürecektir. Türkiye'nin, Hindistan'ın, Rusya'nın, Çin'in de böyle çabaları var. Ülkelerin kendi paralarının kullanılmasıyla ilgili son 10 yıldır girişimler oluyor. Bu durum Türk Lirası açısından son derece olumludur. Kendi paramızın her yerde geçiyor olması ekonomimiz için iyidir. Zaten çok uzun süredir Türkiye'nin destek verdiği kuzey bölgesinde Türk Lirası kullanılıyordu. Şimdi bunun daha da genişlemesi sağlanıyor" dedi.
COĞRAFYA GENİŞLEDİ
Bugün Rusya ve Çin'le yaptığımız ticarette belli oranlarda Türk Lirası da kullanıldığını hatırlatan Prof. Dr. Şener: "Rus Rublesi ve Çin Yuanı da kullanılıyor. Bir ülkenin para birimi ne kadar geniş bir coğrafyada kullanılırsa, o ülke için o kadar iyi olur. Dolar bugün dünyada rezerv para olarak kullanılıyor. Bu, ABD'nin gücünü daha yüksek seviyelere çıkarıyor. Şimdi geçiş aşamasında ne kadar çok Türk lirası kullanılırsa bu da ekonomimiz için o kadar iyi olacaktır" diye konuştu.
TİCARET HACMİ KÜÇÜK
Suriye'de hızlı gelişmelerin yaşandığın vurgulayan ekonomist Arda Tunca ise şöyle konuştu:
"Şu anda Suriye'de ekonomi ve siyasette neler olacağı konusunda hiçbir netlik yok. Bu belirsizliğin içerisinde ülkenin ekonomi politikasının aracı olacak bir para da yok. Dolayısıyla şu anda küçük çaplı işletmelerin döndürdüğü ticarette Türk Lirası'nın kullanılması son derece mantıklı. Ama bunun Türkiye ekonomisine etkisini analiz edebileceğimiz büyüklükte bir ticaret yok. Suriye kendi yapısını oluşturduktan sonra kendi parasını basacaktır."
BELİRSİZLİK SÜRECEK
"Türk Lirası'na duyulan güven sonrası ticaret bu şekilde devam edebilir. Para güven aracıdır. Yoğun ticaretin olduğu komşu ülkenin parasını kullanmak önemli. Ancak Türk Lirası istikrarını kaybederse bu durum orada ticaret yapan Türkler ve Suriyeliler için kötü olur. Türk parası kullanılması istikrarı korumak şartıyla sevindirici bir gelişme" dedi.
Kaynak: Web Özel