Ekmek parası uzaydan, bereket yağacak!

Perseid meteor yağmuru 12, 13 Ağustos'ta en yoğun dönemine ulaşacak. Gece yarısından sonra artacak gök olayında 60 ila 100 adet gök taşının görülebileceği tahmin edilirken, eşsiz doğa olayı beraberinde kendi piyasasını da yarattı. Gök taşı gözlemi için 2 bin TL'ye tur bile düzenleniyor.

Son Güncelleme:

Yılda 8 kez gerçekleşen meteor yağmurlarının en görkemlisi olan Perseid meteor yağmuru, 12-13 Ağustos tarihlerinde yoğun dönemine ulaşacak. Saatte 60 ila 100 adet görüleceği belirtilen meteor yağmuru nedeniyle, gök taşlarının dünya atmosferine giriş hızları saniyede 59 kilometreyi bulacağı tahmin ediliyor. Birçok kişinin merakla beklediği meteor yağmuru aynı zamanda meteor izlem piyasası da oluşturmuş durumda. Eşsiz doğa olayının en iyi izleneceği açıklanan yerlerden Bursa Karacabey'de dev bir kamp alanı açılırken, diğer izleme yeri olan Longoz Ormanları'na da özel turlar organize edildi. Antalya'da yapılacak turların fiyatı ise ortalama 2 bin TL olarak dikkat çekerken, söz konusu fiyata Saklıkent Kayak Merkezi ile Doyran Göleti gezisi ile çay ikramları da dahil.

Meteor yağmurunun en iyi Bursa Karacabey'de gözlemlenmesi bekleniyor. 

SARIYER'DEN İZLENEBİLECEK

Meteor yağmurunun İstanbul'da en net görüleceği adreslerin başında ise Sarıyer geliyor. İlçeye bağlı kıyı mahallesi Kilyos'da ise çadır konaklama, teleskopla gözleme, mitoloji anlatımı, fosforlu bileklik, etkinlik süresince sınırsız çay, ateş başında canlı müzik gibi etkinlikler organize edilecek. 0-4 yaş arası çocuklara ücretsiz olacak etkinlik için; 4-14 yaş arası çocuk ve gençlerden bin TL, 14 yaş ve üstü için vatandaşlardan da bin 500 TL ücret talep edilecek.  

GECE YARISI BAŞLAYACAK 

Öte yandan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) hazırladığı 2024 Gök Olayları Yıllığı'nda da  14 Temmuz ile 1 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek 'Perseid Gök Taşı Yağmuru'nun en yoğun gözlenebileceği tarihin 12-13 Ağustos gecesi olacağı duyuruldu. Perseid yağmuru sırasında “ateş topları” denilen gök taşlarını da görmek mümkün olacak. Perseidleri gözlemek için Türkiye saati ile 00.00 ile 04.00'te, yapay ışıklardan uzak bir bölgede, gökyüzüne odaklanmak yeterli olacak.

Gök taşını izlemek isteyen profesyoneller her yıl saatlerce bu anı görüntülemek için uğraşıyor.

TELESKOP İLE GÖRÜLMÜYOR

Uzmanlar ise meteor yağmurlarının sönük, çok geniş uzay açıda gerçekleşen ve çok kısa süren gök olayları olduğundan, yoğun ışık kirliliğine maruz kalan şehir merkezlerinden iyi görülemeyeceğine dikkat çekiyorlar. Meteor yağmurlarının hızlı ve rastgele gerçekleşen doğa olayları olduğu vurgulanırken,  gök taşı sağanağı sırasında dürbün veya teleskop ile gözlemin de mümkün olamayacağı da vurgulanıyor.  

BALIK GÖZÜ LENS 

Meteor yağmurunun en iyi izlenebileceği yerin ışık kirliliğinden uzak, açık alanlar olacağına da dikkat çeken uzmanlar,  bu tür yerlerde çıplak gözle görülebilecek bu gök olayı için balık gözü lens tercih edilmesi gerektiği bilgisini paylaşıyorlar.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber