e-Devlet'te yeni hizmet! Büyük mağduriyete yol açıyordu

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, e-Devlet Kapısı'nda kullanıma sunulan yeni hizmetle ilgili bilgi verdi.

Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç e-Devlet Kapısı'nın kullanımının her geçen yıl daha da arttığını, 2021 yılında 3 milyarın üzerinde sisteme giriş yapıldığını söyledi.

e-Devlet Kapısı'nın hizmet kalitesini hem niteliksel hem de niceliksel olarak geliştirmek için herkesin var gücüyle çalıştığını belirten Koç, buradaki kayıtlı kullanıcı sayısının 57 milyon 650 bin 254’e ulaştığını, mobil hizmet sayısının ise 3 bin 330 olduğunu bildirdi.

Koç, e-Devlet Kapısı'nda hizmetlerin her geçen gün arttığına dikkati çekerek, ticaret sicili işlemlerinin elektronik ortamda Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden gerçekleştirildiğine dikkati çekti. MERSİS üzerinden başlatılan uygulama kapsamında, şirket/işletme kuruluş veya değişiklik başvurularında ortak/yetkili olacak kişinin bilgilerinin kimlik numarası ile sorgulandığını ve sisteme eklendiğini anlatan Koç, vatandaşların hayatını kolaylaştıracak yeni bir hizmetin daha uygulamaya girdiğini dile getirdi.

Koç, şöyle konuştu:

“Bugüne kadar vatandaşlarımız çalıntı, sahte kimlik ve benzeri durumlarda kişilerin iradeleri dışında şirket veya ticari işletmelere ortak/yetkili olarak eklenmelerinin engellenmesi için ticaret sicili müdürlüklerine başvurmakta ve müdürlüklerce MERSİS'teki kimlik numaraları üzerine kısıt konulmaktaydı. e-Devlet Kapısı üzerinden vatandaşlarımıza sunulan yeni hizmetimiz olan 'Şirket veya Ticari İşletmelerde Ortak / Yetkili Olunmasının Engellenmesine Yönelik Kısıtlama İşlemleri' sayesinde kişiler e-Devlet Kapısı üzerinden kimlik numaraları üzerine kısıt koyarak şirket ortağı/işletme sahibi veya bir şirket veya işletmede yetkili olarak eklenmesini engelleyebilecekler.”

KONULAN KISIT DA KALDIRILABİLİYOR

Fiziki olarak ticaret sicili müdürlüklerine başvurulması suretiyle işleme alınan bu taleplerin artık e-Devlet Kapısı üzerinden anlık olarak gerçekleştirebileceğine işaret eden Koç, daha önce kimlik numarası üzerine kısıt konulan kişilerin bir şirkette/işletmede ortak ya da yetkili olmak istemeleri durumunda aynı hizmeti kullanarak konulan kısıdı da kaldırabileceklerini kaydetti.

BAKANLIK ÇALIŞMASI

Bakanlık bünyesindeki Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) ile şirket kuruluşlarında ticaret sicili müdürlükleri tek temas noktası haline getirilirken, şirket kuruluşlarında kolaylık ve maliyetlerde önemli ölçüde düşüş sağlandı.

Bakanlık, MERSİS kapsamındaki hizmetlerine "Şirket veya Ticari İşletmelerde Ortak/Yetkili Olunmasının Engellenmesine Yönelik Kısıtlama İşlemleri" de ekledi.

MERSİS üzerinden başlatılan şirket ve işletme kuruluş veya değişiklik başvurularında, ortak veya yetkili olacak kişinin bilgileri kimlik numarası ile sorgulanarak sisteme ekleniyordu.

Kimliğini çaldıran, kaybeden veya kimlik bilgilerinin kötü niyetli kişiler tarafından kullanılmasından endişe duyan vatandaşların, istekleri dışında ticaret sicili işlemlerinde ortak veya yetkili olarak eklenmelerinin engellenmesi için fiziki olarak ticaret sicili müdürlüklerine başvurmaları ve MERSİS'te kimlik numaraları üzerine kısıt koydurmaları gerekiyordu.

Devreye alınan yeni hizmetle vatandaşlar, ticaret sicili müdürlüklerine gitmeden kendi e-Devlet hesapları üzerinden kimlik numaraları üzerine elektronik ortamda kısıtlama getirebilecekler. Vatandaşlar bu sayede bilgileri dışında şirket ortağı/işletme sahibi veya yetkili olarak eklenmelerini anlık olarak engelleyebilecek.

Yine söz konusu hizmet kullanılarak daha önce eklenen kısıtlamanın kaldırılması da mümkün olacak.

Kaynak: AA

Sonraki Haber