Düşen bir asansörün içindeyseniz... Milyonda bir ihtimal

Aydın'da yaşanan asansör kazasının ardından gözler, bu mekanizmaların ne kadar güvenli olduğuna çevrildi. Muayeneleri, yılda bir kez yapılan asansörler için her etiket ayrı bir anlama geliyor. İçerisinde güvenli yolculuk yapmak için de fren sistemleri bulunuyor. Peki, düşen bir asansörde ne yapmalı?

Son Güncelleme:

Türkiye, Aydın Efeler'de bulunan kız öğrenci yurdunda meydana gelen asansör kazasını konuşuyor. İddiaya göre, öğrenci yurdu binasında bulunan asansör fazla yükü kaldıramayınca bir kat aşağıya doğru hareket ederek zemine düştü. Asansörün hareket etmesi ile birlikte paniğe kapılan öğrenci hareket eden asansörden dışarı çıkmak isteyince duvarla asansör arasına sıkışarak hayatını kaybetti. Acı olayın ardından, gözler asansörlerin nasıl daha güvenli olabileceğine çevrildi. Peki, bir asansör neden düşer, eğer içindeysek neler yapmamalıyız?

Asansörlerin, yılda 1 kez periyodik bakımları yapılması gerekiyor.

ASANSÖR MUAYENELERİ YILDA 1 KEZ YAPILIYOR

Tüm Asansör Sanayi İşverenleri Sendikası(TASİS) Genel Başkanı Turgay Kuluğ, asansörlerin daha güvenli hale getirilmesi için muayenelerin yapıldığını ve bunların da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı denetiminde olduğu bilgisini paylaşıyor. Asansör muayeneleri ise yılda bir yapılmakta.

Asansör muayenelerinde her renk ayrı bir anlama geliyor. Yeşil etiket tam güvenli, mavi etiket güvenli, sarı etiket güvensiz anlamına geliyor ve 120 gün içerisinde etiketinin değiştirilmesi gerekiyor. Eğer asansör kırmızı etiket aldıysa da tam güvensiz ve asla kullanılmamalı demek oluyor ve 60 gün süre veriliyor. 

Asansörlerin düşme anında fren yapıcı bir halat sistemleri de bulunuyor.

ASANSÖRÜN DÜŞMESİNİ ENGELLEYİCİ MEKANİZMA DEVREDE MİYDİ?

KYK'da yaşanan olayla ilgili de Kuluğ, şöyle bir değerlendirmede bulunuyor:

“Henüz teknik inceleme boyutuna gelmediği için net bir yorum yapamıyorum. Burada bir asansör düşme ya da halat kopma durumu söz konusu değil, asansörün aşağıya kayma durumu var. Asansörler sert standartlarla yapılan mekanizmalar, asansör ana yönetmeliğinde AB standartlarını kabul ettik ve uyguluyoruz, aşırı yük sistemlerini engelleyen mekanizmalar var bu sistemler devreye girmek zorunda bu olayda devreye girdi mi girmedi mi girmediyse sebebi ne bunlar araştırılmalı."

Asansörler için bakımlar, hayati önem taşıyor.

"DÜŞEN HER ŞEY ASANSÖR DEĞİL"

Aşırı yük durumunda asansörlerin sesli ikaz verdiklerini ve hareket etmediklerinin altını çizen Kuluğ, düşen bir asansörle ilgili de şu bilgileri veriyor:

 "Asansörün serbest bir şekilde düşmesi milyonda bir ihtimal. Toplumda da yanlış bir algı var düşen her şey asansör değil. Sepetli taşıyıcı, taşıma platformu, vinç, kafesli platformlar da asansör olarak nitelendiriliyor. Siz asansörün halatlarını kesseniz bile, kabin serbest kalsa bile paraşüt fren denilen bir tertibat var yani asansörün 1 metre/sn aldığı hızı geçtiği anda devreye girer ve kendini kilitler. Bu yük fren testleri de sıklıkla yapılıyor."

Düşen bir asansörün içinde, düşüş anında mutlaka zemine cenin pozisyonunda yatılmalı.

PEKİ, DÜŞEN ASANSÖRÜN İÇİNDEYSEK...

Uzmanlar, düşen asansörden en az hasarla kurtulmak için de şu tavsiyelerde bulunuyor:

* Düşüş anında, zemine cenin biçimde yatmalısınız.

*Kendinizi elinizden geldiği kadar toplayıp küçülmeye, mümkün olduğu kadar az alan kaplamaya çalışmalısınız.

*Ellerinizle başınızı, kollarınızla da vücudunuzu destekleyin.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber