Dünyada yeni trend, nasıl dijital göçebe olunur?
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın gündemine aldığı "dijital göçebelik" dünyada büyük ilgi görüyor. Türkiye bu kapsamdaki vizeler için alt yapısını hazırlarken Türkiye'den de dijital göçebeler dünyanın her yerine gidiyor. Bu alanda çalışan platformlar gençlere yol gösteriyor.
Uzaktan çalışma dünyanın gündemine Covid-19 salgınıyla girdi. İnsanlar birçok mesleğin 'çevrimiçi' olarak evden yapılabildiğini keşfederken, bu durum iş anlayışını büyük ölçüde değiştirdi. Ofis ve ulaşım sorununu ortadan kaldıran uzaktan çalışma ise çalışanlara seyahat özgürlüğü sağlıyor. Çalışanlar, bu yöntemle İstanbul'daki şirketin işlerini Roma, Berlin veya Paris'ten yapabilme imkanına kavuşuyor. Dijital göçebeler, genellikle dünyada ulaşım sorunlarının olmadığı doğa ve çevre avantajları bulunan sakin ve ucuz şehirleri tercih ediyor. Ülkelerde dijital göçebeleri kendilerine çekmek için özel vize uygulamaları getirmeye başlarken, Türkiye'de uzakta çalışma imkanı olan gençler de "dijital göçebe" olarak dünyanın pek çok ülkesine yerleşiyor.
15-55 YAŞ ARASI
"Go Türkiye" platformu, iş yaşamının bir parçası haline gelen dijital göçebeler için rehber hazırladı. Buna göre 21-55 yaş arasında çalışanlar dijital göçebe olduğunu kanıtlayan belgeleri bu platforma yükleyerek vize başvurusunda bulunabiliyor. Platforma şu bilgiler yer alıyor: "Dijital Göçebe Tespit Belgeniz ile Türkiye’nin vize merkezi/konsolosluklarına giderek kolayca Dijital Göçebe Vizesi başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu portal sizin beyan ettiğiniz belgeleri inceleyip Dijital Göçebe olduğunuzu tespit ettikten sonra size Dijital Göçebe Tespit Belgesi sunacaktır."
3 BİN DOLAR ŞARTI
Türkiye'de dijital göçebe olma şartları arasında en az 6 ay geçerli seyahat belgesi/pasaport sahibi olmak, üniversite mezuniyeti, hangi şirketle uzaktan çalışma sözleşmesi yapıldığına dair belge ve en az 3 bin dolar aylık gelir gerekiyor. Çalışan şirketin Türkiye'de olmaması da şartlar arasında yer alıyor. Başvuru yapabilecek ülkeler ise şöyle sıralanıyor: Fransa, Almanya, İtalya, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, İrlanda, Danimarka, Yunanistan, Hırvatistan, İspanya, Portekiz, Avusturya, Finlandiya, İsveç, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Slovenya, Slovakya, Estonya, Letonya, Litvanya, Malta, Bulgaristan, Romanya, Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, Birleşik Krallık, İsviçre, ABD, Kanada, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Belarus.
RAPOR HAZIRLANDI
Öte yandan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) bünyesinde kurulan, Turizm Strateji ve Araştırma Merkezi (TURSAM) Türkiye'nin de dijital göçebeler için uygun bir hale getirilmesi amacıyla rapor hazırladı. Raporda dijital göçebeliklerle ilgili dünyadaki uygumalar anlatıldı. Buna göre dünlada dijital göçebelerin yarısı ABD'lilerden oluşuyor. ABD'yi, İngiltere, Rusya, Almanya ve Kanada takip ediyor. Dijital göçebeler daha çok denize kıyısı olan, iklimi yumuşak, egzotik ülkeleri tercih ediyor. Sırasıyla Tayland'ın Bangkok, Arjantin'in Buenos Aires ve Endonezya'nın Bali bölgeleri dijital göçebelerin en çok tercih ettikleri yerler arasında. Rapora göre dijital göçebelik en uygun meslekler arasında bilgi teknolojileri, danışmanlık, veri yönetimi, yazarlık, editörlük, tasarım gibi meslek yer alıyor.
KOLAY VİZE TERCİHİ
Bulundukları ülkelerde standart bir turistten daha uzun konaklayan ve daha fazla gelir bırakan dijital göçebeler için pek çok ülkede özel vize uygulamaları da başlatılmış durumda. Vizeler 12 ay için veriliyor. Dominik, Meksika, Dubai, Ekvador, Estonya, Kuzey Makedonya, Gürcistan, Norveç, Bahamalar, Almanya, Panama, Yunanistan, Romanya, Macaristan, İzlanda, Endonezya, İspanya, Hırvatistan, Letonya, Malta, Çek Cumhuriyeti dijital göçebe vizesi veren ülkeler arasında. Son olarak İtalya bu uygulamayı başlattığını açıkladı.
Kaynak: Web Özel