Doktorlardan 'siyah' protesto, aile hekimleri şiddete isyan ediyor

Türkiye'de sağlık çalışanlarına karşı uygulanan şiddet gün geçtikçe artarken aile hekimleri endişe verici duruma karşı 'siyah protesto' başlattı. Hekimler yasal düzenlemede değişiklik ve cezai yaptırımların arttırılmasını talep ediyorlar.

Son Güncelleme:

Türkiye'de her geçen gün sağlıkta şiddet olayları artmaya devam ediyor. Başta doktorlar ve hemşireler olmak üzere çok sayıda profesyonel sağlık çalışanı hastanelerde, muayenehanelerde ya da aile hekimliklerinde şiddete maruz kalıyor. Şiddet uygulanan sağlıkçılar arasında hayatını kaybedenler de bulunurken son olarak Temmuz ayında Bodrum'da şiddete maruz kalan ve halen yoğun bakımda hayat mücadelesi veren Dr. Mustafa Hürkal Tezvar'ın ardından hekimler “artık yeter” diyerek 'siyah protesto' başlattılar.

BAKANLIKTAN UMUDUMUZ BÜYÜK

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir hekimlerin her Pazartesi muayenelerini siyah giyinerek yapacaklarını ifade etti. Dr. Nehir son beş yılda Türkiye'de sağlıkta şiddet eğiliminin ciddi oranda arttığının altını çizerken şu uyarılarda bulundu: “Bu eğilimden en çok etkilenenlerin başında da sağlık çalışanları geliyor. Bu sebepten bazı meslektaşlarımız aile hekimliğini bırakırken yeni mezun tıp öğrencileri de mesleğe sıcak bakmıyor. Sağlık çalışanına şiddete karşı acilen yasal düzenleme ve ağır cezai yaptırımlar bekliyoruz. Yeni Sağlık Bakanımızın bu konuya eğileceğine dair ümitlerimiz büyük.”

CEZALAR YETERSİZ

Dr. Türkü Yağmur Nehir, Sağlık Bakanlığı tarafından verilen eğitimler, kamuoyu spotları ve ailelerin eğitilmesi ile sağlık çalışanlarına şiddetin önüne geçilmesinin mümkün olduğuna da değindi. Dr. Nehir, mevcut hukuki düzenlemelerin caydırıcılığının çok yetersiz olduğunun da altını çizdi.

Kaynak: Haber Merkezi

Sonraki Haber