Doğaseverler mutlu, oksijen deposunu koruyan karar

Kaz Dağlarında yapılmak istenen Rüzgar Enerji Santrali Projesi’nin kapasite artışına mahkemeden olumsuz karar geldi. Çanakkale 2. İdare Mahkemesi’nde 17 Ocak 2024 tarihinde gerçekleştirilen karar duruşmasında Çanakkale Valiliği’nin verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararını iptal etti

Son Güncelleme:

Kazdağları’ndan bir hafta içinde doğaseverleri sevindirecek iki haber geldi. Önce 2007 yılından bu yana 16 yıldır mücadele edilen ve defalarca ÇED süreci durdurulan bir madenin işletme ruhsatı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından iptal edilirken, son olarak Rüzgar Enerji Santrali Projesi’nin kapasite artış talebine mahkeme dur dedi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan yaptığı açıklamada: “Tarım ve hayvancılık ile geçinen yöre köylülerinin geçim kaynağı olan tarlalarının ve meraları korunmuş olacak" dedi.

Kaz Dağları Türkiye'nin oksijen deposu olarak kabul ediliyor. 

SÜREÇ NASIL İŞLEMİŞTİ?

Ayvacık İlçesi’nin Cemaller, Keçikaya, Söğütlü köylerini etkileyecek olan ve Rüzgar Enerji Santralı’nın 2. Etap kapasite artışı projesi için Çanakkale Valiliği 07 Şubat 2022 tarihinde ''Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir'' kararı verdi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Cemaller Köyü Muhtarlığı tüzel kişiliği, Söğütlü Köyü Muhtarlığı tüzel kişiliği ve 11 köylü olmak üzere 14 davacı ile açtıkları davada davacılar projeye ilişkin itirazlarını dile getirerek, “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptalini talep etti.

DURDURMA KARARI 

Dava kapsamında bilirkişi incelemesi ve keşfi sonrasında, bilirkişi heyeti, proje tanıtım dosyasının eksik, hatalı ve yetersiz olduğu, belirtildi. Mahkeme heyeti de bilirkişi raporu sonrasında “ÇED Gerekli Değildir” kararının yürütmesini durdurdu. Çanakkale 2. İdare Mahkemesi’nde 17 Ocak 2024 tarihinde gerçekleştirilen karar duruşmasında Çanakkale Valiliği’nin verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararını iptal etti ve karar 26 Ocak tarihinde davacılara tebliğ edildi.

KARARIN GEREKÇESİ

Çanakkale 2. İdare Mahkemesi’nin kararına göre: “Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgeler ile Mahkememizce aldırılan bilirkişi raporunun birlikte değerlendirilmesinden, dava konusu "ÇED Gerekli Değildir'' kararına konu projeye ait Proje Tanıtım Dosyasında, projenin çevresel etkilerinin doğru ve yeterli seviyede değerlendirilmediği, jeolojik hidrolojik ve jeoteknik incelemelerde eksiklikler bulunduğu, proje tanıtım raporunun farklı kısımlarında dere yatağına oldukça yakın mesafede olduğu belirtilen proje alanının taşkın, heyelan ve benzeri durumlara karşı değerlendirilmediği" görüşlerine yer verildi.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’nin Cemaller, Keçiayağı, Söğütlü köyleri yakınlarında köylülerin tarlaları ve meralarına yapılmak istenen "Rüzgar Enerji Santralı (RES) Kapasite Artışı Projesi” için Çanakkale Valiliği tarafından verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptali için köylüler ve muhtarlarla birlikte açtıkları davayı kazandı.

TEMA UYARISI

Öte yandan Türkiye’nin en önemli tabiat varlıklarından Kaz Dağları yöresinde doğal yaşamı bekleyen riskler TEMA öncülüğünde hazırlanan raporda ortaya konulmuştu. Gelecekte yaşanacak muhtemel çevre tahribatının boyutunun gözler önüne serildiği raporda, risk altındaki bölgelerin, Çanakkale’de Merkez, Lapseki, Biga, Yenice, Çan, Bayramiç, Ezine, Ayvacık ilçeleri ile, Balıkesir’e bağlı Balya, Gönen, İvrindi, Savaştepe, Edremit, Havran, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık’ın yanı sıra İzmir’de Kınık, Dikili, Bergama ilçeleri ve Manisa’da Soma ilçesinden oluşan 1 milyon 697 bin 62 hektarlık alan olduğuna dikkat çekildi. 

Kaz Dağları’nın 2007-2023 yılı Ulusal Turizm Eylem Planı’nda “Yüksek Nitelikli Turizm Bölgesi” ilan edildiği, bölgede farklı statülerde çok sayıda kültür mirası bulunduğu, bu alanların 102 bin 891 hektarlık alanı kapsadığı bilgisi de raporda dikkat çeken kısımları oluştururken, bölgenin canlı türlerinin nesillerini sürdürebilmeleri için özel önem taşıyan “Önemli Doğa Alanları” (ÖDA) kapsamında olduğunun altı çizildi.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber