Dışişleri'nden Irak açıklaması: Gereken adımların atılacağına inanıyoruz

Irak'ta devam eden gösterilere ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı "Irak hükümetinin halkın meşru beklentilerinin karşılanmasını teminen gereken adımları atacağına inanıyoruz. Hükümete sağduyu çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme:

Dışişleri Bakanlığı, Irak’ın bazı vilayetlerinde 1 Ekim’den buyana düzenlenen protesto gösterileri ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"DERİN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ"

"Irak’ın Bağdat ve bazı güney vilayetlerinde 1 Ekim 2019 tarihinden buyana süren protesto eylemleri sırasında çok sayıda can kaybı ve yaralanma meydana gelmesinden derin üzüntü duyuyoruz."

IRAK HÜKÜMETİNE "SAĞDUYU" ÇAĞRISI

"Gösteriler sırasında sivil halktan ve güvenlik görevlilerinden hayatını kaybeden tüm Iraklı kardeşlerimize Allah'tan rahmet ve yaralılara acil şifalar diliyoruz. Türkiye Irak'ın istikrarına önem atfetmektedir. Irak halkının huzur ve refah içinde bir yaşam sürmesi samimi temennimizdir." 

"Irak hükümetinin halkın meşru beklentilerinin karşılanmasını teminen gereken adımları atacağına inanıyoruz. Gösterilerde daha fazla can kaybı ve yıkım yaşanmaması için herkese itidal ve sağduyu çağrısında bulunuyoruz."

IRAK'TA NE OLUYOR?

Irak'ın başkenti Bağdat ile güney kentleri 1 Ekim'den bu yana "yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu" nedeniyle düzenlenen gösterilere sahne oluyor.

Yerel medya, ölü sayısının 60'ye çıktığını, yaralı sayısının ise 2 bine yaklaştığını açıkladı.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, televizyonda yaptığı açıklamada halka seslenerek, kabine revizyonunun olacağını ve dar gelirli Iraklılara temel gelir sağlayacaklarını duyurmuştu. Göstericilerin yolsuzluğun sona erdirilmesi taleplerinin haklı bir talep olduğuna dikkat çeken Abdülmehdi, hükümetin bu konunun üzerine gidebilmesi için yardıma ihtiyacı olduğunu belirtmişti.


Sonraki Haber