Aman dikkat! Vaka düştü ama biz bu filmi gördük...
Türkiye normalleşme denemeleri sonrası hızlı vaka artışlarına sahne oldu. Durumun bir benzeri 17, 18, 19 Mayıs tarihlerinde yaşansa da dün 1 Mart'tan bu yana en düşük vakanın görülmesi sevindirdi. Uzmanlar toplu buluşmaların arttığına dikkat çekiyor. Yeni önlemler için vakaların seyri izleniyor...
Türkiye'nin 17 mayıs itibarıyla tam kapanma serüveni sona erdi. 29 Nisan'da 37 bin 674 vakayla girdiğimiz tam kapanma 17 Mayıs'ta 10 bin 174 vakayla sona erdi.
Akıllara hemen 1 Mart'taki normalleşme geldi. 1 Mart'ta normalleşirken vaka sayımız 9 bin 891'ken, 2 Mart'ta 11 bin 837, 3 Mart'ta 11 bin 520 olarak görülmüştü.
Benzer artış 17 Mayıs ve takip eden günlerde de görüldü. Kademeli şekilde normalleşirken 17 Mayıs'ta 10 bin 174 vaka, 18 Mayıs'ta 11 bin 937 vaka ve 19 Mayıs'ta 11 bin 553 vaka gördük.
Ancak iki normalleşme arasında şöyle bir fark görüldü. 4 Mart'ta 11 bin 322 vaka ile önceki günlere göre önemli bir düşüş olmamışken 20 Mayıs'taki vaka sayısı normalleştiğimiz 1 Mart'tan bu yana ilk kez 10 binin altına düşerek 9 bin 891 vaka oldu.
3. normalleşmede 1 Mart'taki normalleşmeye göre nispeten bir düşüş görüldü. Ancak önlemi elden bırakmamak gerekiyor. Uzmanlar haberglobal.com.tr okurları için bazı noktaların altını çiziyor.
TOPLU BULUŞMALARA DİKKAT!
Hacettepe Üniversitesi Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Akova, normalleşmeyle birlikte gelen vaka sayılarıyla ilgili yorum yapmanın henüz erken olacağı görüşünde. Ancak virüsün kuluçka süresinin olduğunu ifade eden Akova, uyarılarda bulunmayı da ihmal etmeyerek şu ifadeleri kullanıyor:
“Eğer 1 Mart’ta sonraki gibi toplu buluşmalar olursa bulaş artar ve bu vakalara da yansır. 17 Mayıs'tan sonra kalabalıklaşmada anormal artışlar oldu. Önümüzdeki haftadan itibaren yansımalarını görürüz”
Tam kapanmanın ardından vatandaşlar dışarıda kalabalık gruplar oluşturmaya başladı. Genel itibarıyla maske önlemlerine dikkat edildiği gözlendi. Fotoğraf: AA
“VAKA ARTARSA TEDİRGİN OLMALIYIZ AMA…”
İstinye Üniversitesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Uzmanı Doç. Dr. Murat Sütçü de vaka artışının tedirgin edici olabileceğini ancak bu tedirginliğin paniğe değil, önlemlere uymaya teşvik etmesi gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca artık 60 binli rakamları görme ihtimalinin düşük olduğunu aktaran Sütçü, “Çünkü havalar ısınıyor. Açık havada bulunma oranı artıyor. Ancak hızlı normalleşirsek vakalar 2-3 kat artabilir” diyor.
“KISMİ DE OLSA ÖNLEMLER DEVAM EDİYOR”
1 Mart'taki normalleşmeye nazaran şimdi kısmi kısıtlamalar olduğuna değinen Akova, “Tekrardan 60 binli rakamlara ulaşılacağını sanmıyorum” diyor. Bunu aşılamadaki tedarik artışına da bağlayan Prof. Dr. Akova, “Aşılanan yaş gruplarıyla beraber önlemlere uymamız vaka artışını engelleyecektir” değerlendirmesinde bulunuyor.
“KAPANMA ÖNCESİ GİDENLER İSTANBUL’A DÖNDÜ”
Doç Dr. Murat Sütçü, yaz aylarında dışarıda bulunma oranı artacaksa da toplu taşımaların sayısının artırılıp insan yoğunluğunun düşürülmesi gerektiğini söylüyor. Her normalleşme sırasında hareketin arttığının altını çizen Doç. Dr. Sütçü, “Tam kapanma öncesi İstanbul’dan gidenler şimdi geri döndü" diyor.
“YENİ TEDARİK EDİLEN AŞILAR ÇOK FARK ETTİRECEK”
Tam kapanmadaki aşılama hızına da vurgu yapan Akova, “Bu kadar kısa bir kapanmada zaten çok yüksek bir aşılama yapmak mümkün değildi” diyor. ABD ve İngiltere’deki aşılama örneklerini veren Akova, Türkiye’de en iyimser tabirle günde 1 milyon doz aşılama hedeflendiğini ifade ediyor. Aşı tedarikinin hızlanmasının umut verdiğini söyleyen Akova, şu ifadeleri kullanıyor:
“Aşılar geldiğinde 2 ay içerisinde uygularsak salgının seyrinde önemli bir değişiklik olacaktır. Yaz aylarında hareketlenme artacak. Ayrıca AVM, toplu taşımalar, tatil yerleri risk oluşturacak."
"MART AYIYLA ŞİMDİKİ AŞILAMA ORANI AYNI DEĞİL”
Doç. Dr. Sütçü, İngiltere ve ABD’nin tam kapanma sırasında aşılama hızını artırarak salgını kontrol altına aldıklarını aktarıyor. Diğer yandan Türkiye’deki aşılamanın zaman içerisinde olumlu yönde ilerleyeceğini ifade eden Sütçü, “17 günlük kapanma aşılama için yeterli süre değildi. Aşılamada hızlanırsak bir daha kapanma riskimiz olmaz” açıklamasında bulunuyor.
merthan.sumbelli@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel