Deprem bölgesinde kalıcı konutlar için ilk temel! Erdoğan: Bir yıl içinde teslim edeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş'ta afet konutlarının temel atma töreninde konuştu. Erdoğan, "Bir yıl içinde biz bu kalıcı konutları bitirerek hak sahibi vatandaşlarımıza teslim edeceğiz" dedi.

Son Güncelleme:

Depremden etkilenen 11 ilde 46 bin 500 konutun yapım süreci başladı. İlk etapta toplam 17 bin 902 konutun temelleri bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla atıldı. 

Erdoğan'ın açıklamaları:

"Asrın felaketi 6 Şubat depremlerinde kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına ve milletimize baş sağlığı diliyorum. 

Kahramanmaraş, 6 Şubat depremlerinde en ağır can ve mal kaybı yaşayan illerimiz arasında. Sayıları 20 bine yaklaşan artçı sarsıntılar bile felaketin büyüklüğünü göstermeye yeterlidir. Sadece Maraş'ta vefat edenlerin sayısı 12 bin 307'yi buldu. Dünya, imtihan dünyasıdır. Bu büyük imtihanı da birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sıkı sıkıya sarılarak geride bırakacağız. 

"14 MAYIS'A BÖYLE HAZIRLANACAĞIZ"

Depremin, selin, heyelanın, yangının ve diğer tüm afetlerin yıktığını yeniden yaptık. Sınırlarımıza dayanan tacizlere cevabımızı sınır ötesinde harekatlarla verdik. İnanç ve irade ile şartların zorluğuna aldırmadan daima vatanımıza sahip çıktık. Yıkılan her binamızı yeniden yaparak, konutu ile, işyeri ile, caddesi ile, sokağıyla, okuluyla, parkıyla şehirlerimizi inşa ve ihya ederek adım adım Türkiye Yüzyılı'na yürüyoruz. Toprağa verdiğimiz canlarımızın hatırasını ebediyen kalbimizde yaşatırken onlara layık olmak için daha çok çalışacağız. 14 Mayıs'a da böyle hazırlanacağız. Bu felaket mücadele azmimizi, Türkiye Yüzyılı'nı gerçekleştirme kararlılığımızı asla elimizden alamayacaktır. Siz birilerinin buralara gelip umutlarınızı söndürmeye çalışmasına, ruhunuzu daraltmasına, özellikle kesinlikle aldırmayın. 

"ENKAZIN YARISINDAN FAZLASINI KALDIRDIK, MAYISA KADAR 100 BİN KONTEYNERE ULAŞACAĞIZ"

Depremin 45. gününde arama kurtarma faaliyetlerini tamamlamış, hasar tespitte sona gelmiş, enkaz kaldırmada önemli mesafe kat etmiş, kalıcı konutların inşasına başlamış durumdayız. Dünyada Türkiye'den başka böylesine büyük alanda böylesine şiddetli yıkıma yol açmış bir felaket karşısında bu kadar kısa sürede toparlanıp inşa aşamasına gelecek başka ülke yoktur. Bir yıl içinde yıkılan şehirleri ayağa kaldıracak bir başka ülke de bulamazsınız. Bizim farkımız, devlet ve millet el ele vererek her türlü zorluğun üstesinden kısa sürede gelme kabiliyetine sahip olmamızdır. Biz, Van depreminde bunu yapmadık mı? Bingöl'de, Kütahya'da, Antalya'da, İzmir'de bunu yapmadık mı? Nerede bir deprem, yangın afeti varsa hepsinde de Kastamonu'ya varıncaya kadar, oralarda da bütün bu afetlerin üstesinden biz geldik. Enkazın yarısından fazlasını kaldırdık, bölgede dağıttığımız çadır sayısı 525 bini, konteyner sayısı 32 bini buldu. Konteyner ve prefabrik kentlerin kurulumu sürüyor. Mayıs ayına kadar inşallah 100 bin konteynere ulaşmış olacağız. 

"AFŞİN'E YENİ OSB KURUYORUZ"

Afşin'e yeni bir organize sanayi bölgesi kuruyoruz. Bir yıl içinde 319 bin konut ve köy evi, toplamda da 650 bin konutu yapacağız. Bugüne kadar 40 bin 104 konutun ve 6223 köy evinin inşasıyla ilgili hazırlıkları bitirip ihalesini yaptık. Kahramanmaraş'ta 77 bin 57 afet konutu ve 30 bin 310 köy evi inşa etmek için kolları sıvadık. Yeni konutlarımızı sosyal donatıları ile huzurlu yerleşim yerleri olarak hazırlıyoruz. 

Bir yıl içinde biz bu kalıcı konutları bitirerek hak sahibi vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Bir ay, iki ay, üç ay erteleme olabilir ama bugün temelini attığımız bu eserlerle yoğun şekilde inşallah, hak sahiplerine konutları teslim etmenin gayreti içinde olacağız."

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber