"Deliler" kurban postundan yapılan kostümler ile herkesi korkutuyor

Osmanlı ordusunun "Deliler"i kurban postundan yapılan kostümlerle Alabaş geleneğini yaşatıyor.

Son Güncelleme:

Osmanlı dönemindeki "Deliler" adlı askeri birliğin anısını yaşatmak amacıyla Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde yaklaşık 2 asırdır "Alabaş" geleneği sürdürülüyor.

İlçeye bağlı kırsal Şehriman Mahallesi'nin sakinleri, Kurban Bayramı'nda kestikleri hayvanlardan çıkan deri, kelle, kuyruk, boynuz ve kemikleri kostüm haline getiriyor.

Osmanlı kara ordusunda görevli "Deliler" adı verilen süvarilerden oluşan ve üstün cesaret göstermeleriyle, farklı giyinme şekilleriyle dikkati çeken birlik," Alabaş" geleneğiyle yaklaşık 200 yıldır bu mahallede yad ediliyor.

Kostümleri giyen gençler, akşam saatlerinde mahalle meydanında ve sokaklarda insanların karşısına aniden dikilip, farklı sesler çıkararak onları korkutuyor. Mahalle sakinleri ve bayram ziyaretine gelen misafirler ile "Alabaş" geleneğini görmek için başka yerlerden gelenler, korku deneyiminin yanı sıra eğlenceli vakit geçiriyor.

“Böyle bir yıkımı başka bir yerde göremezsiniz; Burası Rize” Kars'ta acıkan boz ayılar mahallelerde dakikalarca yiyecek aradı Felçli kedisi için yürüteç yaptı Yaşlı adamı acımasızca döven gencin görüntüleri pes dedirtti 4 yaşındaki çocuk öğretmenin Heimlich manevrası sayesinde böyle kurtuldu 8 katlı bina iş makinesinin dokunuşuyla yerle bir oldu