Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ile Bakan Çavuşoğlu Beyrut'ta: Mersin Limanı, Lübnan'ın hizmetinde olacak!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara Esenboğa Havalimanından Beyrut'a gitti.

Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a gitti.

Oktay'ı, Refik Hariri Havalimanında Lübnan Dışişleri Bakanı Charbel Wehbe, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl ile AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ve büyükelçilik mensupları karşıladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da eşlik ettiği Oktay, 154 kişinin hayatını kaybettiği 6 bin kişinin yaralandığı patlamayla sarsılan Lübnan'da Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Meclis Başkanı Nebih Berri ve Başbakan Hassan Diyab ile görüşecek. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, resmi görüşmelerin ardından patlamanın meydana geldiği limanı da ziyaret ederek AFAD ve Türk Kızılay ekiplerince yardım çalışmaları yürütülen bölgede incelemelerde bulunacak.

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm Beyrut'u sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti.

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, söz konusu patlamada hayatını kaybedenlerin sayısının 154'e yükseldiğini, yaralı sayısının da yaklaşık 5 bin olduğunu açıklamıştı.

Beyrut Valisi Mervan Abbud da Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamanın yol açtığı zararın 10 ila 15 milyar doları aşabileceğini belirtmişti.

Oktay, Beyrut'ta açıklamalarda bulundu;

Heyetimizle birlikte bu sabah gelirken tıbbi malzemeler ve solunum cihazlarıyla geldik, bugün yetkililere teslim ediyoruz. Bu vesileyle Cumhurbaşkanı ve Lübnan halkına başsağlığı dileklerimizi ve neler yapabileceğimizi ilettik. Buranın daha fazla gıda ve ilaç yardımı ihtiyacına destek olup devam edeceğimizi bildirdik. Sayda'da Türkiye olarak inşa ettiğimiz 'yanık' hastanesi vardı, buranın tekrar işletmesinin yapılması için hazır olduğumuzu, burada çok acil ihtiyaç olduğunu, hemen hizmete alabileceğimizi ilettik. 

160 kişinin vefat ettiğini, 5 binden fazla kişinin yaralandığını, patlamadan 125 km uzaklıktaki yerin bile etkilendiğini, inşaat malzemelerine de ihtiyaçları olduğunu, bu konuda da yardımda bulunabileceğimizi ifade ettik. 

Çok ciddi şekilde zarar gören Beyrut Limanı ve bölgedeki zarar gören binaların inşaası konusunda da yardımcı olabileceğimizi belirttik. Lübnan'ın ticari faaliyetlerinin devam ettiği Beyrut Havalimanı ve liman konusunda Mersin Limanı'nın gümrükleme ve depolama konusunda hizmetinde olacağını, buna hazır olduğumuzu ifade ettik. 

Sonraki Haber