Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Adli Yıl Açılış Töreni'nde yeni anayasa mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay Başkanlığında 2024-2025 Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuştu. Erdoğan, "Türkiye'nin darbe mahsulü olan mevcut anayasadan kurtulma vaktinin çoktan geldiği kanaatindeyiz." dedi.

Son Güncelleme:

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

- Yeni adli yılın hayırlı olmasını rabbimden niyaz ediyorum. Adliye teşkilatımızın tüm şehitlerini rahmetle yad ediyorum. 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden 231 yargı çalışanımızı da burada tekrar rahmetle anıyorum.

- Bu sene Yargıtay Başkanlığımızın seçim yılıydı. Seçimlerde sayın Ömer Kerkez beyefendi Yargıtay Başkanı olarak seçildi. Kerkez'i canı gönülden tebrik ediyor, üstün başarılar temenni ediyorum. Adaletin tecellisi için fedakarca çalışan yargı teşkilatımızın bütün mensuplarına şükranlarımızı sunuyorum. 

- Toplumun huzuru, iç barışı, refahı ve güvenliği için vazgeçilmez kavramlar vardır. Bunların en başında adalet yer alır. "Adalet mülkün temelidir" ifadesi, devletin adalet üzre ayakta durduğunun sembolüdür. 

- Devletin temel direği, varlık sebebi, meşruiyet kaynağı adalettir. Adalet konusunda şu ince ayrımı da yapmamız gerekiyor: Kanun, hukuk ve adalet aynı manaya gelmez. Adalet yalnızca bir kavram değil, bir ülküdür, yüce bir idealdir. 

- Siyasetimizin merkezine kalkınma ile birlikte adaleti yerleştirdik. "Geciken adalet, adalet değildir" ikazının şartlarını tüm unsurlarıyla hayata geçirmeye çalıştık. Yargı reformlarımız devam edecek. Saymaya kalksak saatler alacak reform ve yeniliği adalet sistemimize kazandırdık. Modern adalet sarayları önemlidir. Teknolojik yeniliklerden istifade edilmesi önemlidir. Ama bunların hiçbiri adaletin garantisi değildir. Aslolan vicdanların huzur bulmasıdır. İnsanı merkeze alan hızlı ve etkili işleyen bir sistem kurmak adalet politikalarımızın en önemli hedefidir. 

- Bu yıl 2 yeni uygulamayı hayata geçiriyoruz, bunlardan ilki hukuk mesleklerine giriş sınavıdır.  İlk sınavı 29 Eylül'de gerçekleştireceğiz. Bir diğer uygulama, 2 yıllık hakim ve savcı adaylığı yerine 3 yıllık yeni bir modeli devreye alıyoruz. 

"Türkiye, siviller eliyle yapılacak yeni anayasaya hazır"

- Türkiye Yüzyılı'nı adaletin de yüzyılı yapma hedefimizi yeni sivil bir anayasayla taçlandırmak istiyoruz. Türkiye'nin ve Türk demokrasisinin bunu yapabilecek imkan, olgunluk ve iradeye ziyadesiyle sahip olduğunu görüyoruz. Mümkün olan en geniş mutabakatla, toplumumuzun farklı kesimlerinin katkısını alarak ortak akılla bu süreci yönetmek arzusundayız. Burada şunu tüm samimiyetimle belirtmek durumundayım. Aslında Türkiye, siviller eliyle yapılacak yeni, kuşatıcı ve özgürlükçü bir anayasaya hazırdır. Bu konunun sık sık gündeme gelmesinin gerisinde de toplumun ve siyaset kurumunun bunu yapabilecek yetkinliğe erişmiş olması vardır. Yeni anayasa meselesinin önündeki en büyük engel ise ön yargılardır. Özellikle muhalefet çevreleri sivillerin anayasa yapması hususunda tam manasıyla bir öğrenilmiş çaresizlik durumu yaşıyorlar. Öz güven eksikliğinin işaretlerini her tavır ve söylemlerinde şahit oluyoruz. Yeni Anayasa konusunda maalesef sağlıklı bir tartışma değil, kemikleşmiş ön kabullerden kaynaklı bir kakafoni yürüyor. Yeni yasama yılında inşallah siyasi partiler arasındaki diyalog zeminini güçlendirerek esasında hiç olmaması gereken bu sıkıntıyı aşacağımıza inanıyorum. 

"Mevcut anayasadan kurtulma vaktinin geldiği kanaatindeyiz"

- Şunu da söylemek isterim. Biz yeni anayasaya sadece kuru bir hukuki belge olarak değil haklarımızı, özgürlüklerimizi, sorumluluklarımızı, bu topraklar üzerindeki ezeli ve ebedi kardeşliğimizi temsil eden bir toplum sözleşmesi olarak bakıyoruz. Türkiye'nin darbe mahsulü olan mevcut anayasadan kurtulma vaktinin çoktan geldiği kanaatindeyiz. Bu sürecin her adımında milletimizin muazzez iradesi yegane rehberimiz olacaktır. Hep birlikte hiçbir ayrım gözetmeksizin, ortak değerlerimiz etrafında kenetlenerek ülkemizi geleceğe taşıyacak bir anayasa hazırlayacağız. Parti, Cumhur İttifakı ve yürütme olarak biz bu konuda samimiyiz, kararlıyız. Milli iradenin temsilcisi olarak, yasama çatısı altında bulunan diğer siyasi partilerin de aynı hüsnüniyeti sergilemelerini temenni ediyoruz.

Sonraki Haber