Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi verdi: Vatandaşlarımızı kira öder gibi ev sahibi yapacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 2 buçuk saat süren kabine toplantısının ardından canlı yayında açıklamalar yaptı. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatacaklarını duyuran Erdoğan, "Vatandaşlarımızı kira öder gibi ev sahibi yapacağız" dedi.

Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 2 buçuk saat süren kabine toplantısının ardından canlı yayında açıklama yaptı.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

"TAHIL KRİZİNİN AŞILMASI KONUSUNDA ATILAN ADIMIN ÜLKEMİZİN GAYRETLERİNİN ÜRÜNÜ OLDUĞU HERKES TARAFINDAN KABUL EDİLMEKTE"

- Tüm şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Dünyanın yakından izlediği tahıl krizinin aşılması konusunda atılan adımın ülkemizin gayretlerinin ürünü olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir. Artık bugün adım atıldı, gemiler yola çıktı. Bu sürecin sağlıklı devamı için her türlü gayreti gösteriyoruz. Tahıl yüklü ilk gemi Ukrayna'nın Odessa limanından hareket etti. İstanbul'da imzalanan anlaşmalar dünyanın neredeyse 3'te 1'ini karşılayan tahıl konusunun tarihi dönüm noktası olmuştur. Bu süreci takip edecek Müşterek Koordinasyon Merkezi İstanbul'da faaliyete geçti. Gemi İstanbul Boğazı'na ulaştığında bir heyet tarafından kontrol edilecek. Diğer gemiler de şartlar çerçevesinde yolculuklarına devam edecek. Muhalefet idrak edemese de bu çalışma önemli bir diplomatik başarıdır. Şayet bir gün taraflar yeniden barışa yönelirse bunu bizim kolaylaştıracağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. 

- Önceki hafta sonu Kayseri'deydik. Bizleri coşkuyla bağrına basan 70 bin kişinin katıldığı bu törenlerde alana ulaşana kadar bütün halkımızın alakası bizler için ayrı bir teveccühtür. Ordu'da da 55 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen toplantı cadde boyunca bütün halkımızın ilgisiyle ayrı bir heyecan vesilesiydi. Büyük Türkiye'nin inşası için gece gündüz çalışmayı sürdüreceğiz.

"SIKINTILARIMIZIN ÜZERİNDEN ÇOK ÇALIŞARAK, SABREDEREK VE AZMEDEREK GELECEĞİZ"

- Son 20 yılda ne yaptık? Ülkemiz demokrasisi vesayetin cenderesinden kurtararak, her kesimden insanımızın hak ve özgürlük beklentilerini karşıladık. Ayağımızdaki geri kalmışlık prangasını söküp attık. Terör örgütü ve mafyatik yapılara göz açtırmayarak bir güven iklimini tesis ettik. Özgüveni güçlenmiş bir ülke olarak her alanda hedeflerimizi büyüttük. Son 20 yılda terör örgütleriyle mücadelemizi sınır ötesine taşıyarak, 81 ilimizin tamamında insanımızın güven içinde yaşayacakları bir ortam hazırladık. Her alanda hedeflerimizi büyüttük. Bugün 2053 vizyonunu inşa etmeye başlamış bir ülke durumuna geldik.

Son dönemde enflasyonun sembolü olduğu bedeller ödemeye devam ediyoruz. Mevcut sıkıntılarımızın üzerinden çok çalışarak, sabrederek ve azmederek geleceğiz. Dünya siyasi ve ekonomik olarak kaçınılmaz bir yeniden yapılanma sürecine girmiştir. 

- Artık bu ülkeyi terörle, kifayetsiz siyasetçilerle oyalama devri bitmiştir. Artık tüm bu hakikatlerin farkındayız. Ülkemize yapılan dayatmaları reddediyoruz. Yolumuzda kararlılıkla yürüyoruz. Bu anlattıklarımın hiçbiri hikaye, senaryo değildir. Yaşı 35-40'ın üzerinde olan her vatandaşımız filmi geriye sardığında bu sürecin üzerindeki etkiyi görecektir. Doğruyu eğriden ayırmazsak aynı felaketleri tekrar yaşama ihtimaline karşı bu hatırlatmaları zaman zaman yapıyoruz. 

"G20 ÜLKELERİ ARASINDA ZİRVEYE YERLEŞTİK"

- Ekonomide tercihimizi istihdamdan yana kullanıyoruz. Bu sayede dünya küçülürken biz üreterek büyüdük ve ihracatımızı 250 milyar dolar sınırına getirdik. Geçtiğimiz yıl elde ettiğimiz büyümeyle G20 ülkeleri arasında zirveye yerleştik. IMF ülkemizin büyüme rakamını yukarı yönlü güncellemiştir. Küresel fiyatlardaki dengesizliği istismar edenlerin manipülasyonlarını yakından takip ediyoruz. Aldığımız ve alacağımız tedbirlerle istismarcıların kötü niyetlerini ellerinde patlatmakta kararlıyız. Yılın ilk yarısındaki gerçekleşmeler, 2022'yi 47 milyon turist 37 milyar dolar turizm geliriyle hedeflerimizin üzerinde bir seviyede kapatacağımıza işaret ediyorum. İlerleyen tarihlerde bu rakamları da aşacağımıza inanıyorum.

- Ordu'da fındık fiyatlarını açıkladık, Bay Kemal rahatsız oldu. Ya sen düşünmeye devam et, senin sırtında küfe yok. Senin icraatın var mı, yok? 72 düşünüyormuş, yavru ortağı da 75 düşünüyormuş. Vatandaşımıza beklentiniz nedir diye sorduk, hepsi söyledi. Vatandaşın dili, yönü başka, vatandaşın dilinden ve gönlünden geçeni biz meydanda açıkladık. Vatandaşla hemhal olmak başka, vatandaşı aldatmak başka. 

- Enerji fiyatlarındaki dengesizlik olmasaydı 12 aylık cari işlemlerde 34 buçuk milyar dolar fazla verecektik. Vatandaşlarımızı artan küresel darboğaza karşı mevcut kaynakları etkin ve verimli şekilde kullanmaya çağırıyorum. Vatandaşlarımızın her birinden dışa bağımlı olduğumuz enerji kaynaklarını daha verimli kullanmalarını istiyorum. 

- Bir diğer sevindirici gelişme, küresel krize rağmen bütçe dengemizde herhangi bir bozulmaya meydan vermemiş olmamızdır. Asgari ücrette tarihi artışlar yaparken gelir ve damga vergilerini kaldırarak herkese kazanç sağladık. KDV indirimleriyle vatandaşlarımızın fiyat artışlarından etkilenme seviyesini düşürdük. Dünyanın enerji ve emtia fiyatlarındaki mevcut yükü taşıyamayacağı aşikardır. Fiyatlarda durulma eğilimi başlamıştır, bu durum ülkemizde de iyileşmenin başlayacağı anlamına gelmektedir. 

- Bir dönem ayçiçek yağı üzerinden öyle bir fırtına koparılmıştı ki tüm insanlık 5 litrelik yağ bidonunun içinde boğulacak gibi bir hava yaratılmıştı.

- Kur koruma mevduat ve katılım hesapları çok büyük ilgi gördü. Yeni adımların hazırlıklarını da sürdürüyoruz. 

"CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK SOSYAL KONUT HAMLESİNİ BAŞLATIYORUZ"

- TOKİ vasıtasıyla 1 milyon 170 bin vatandaşımızı ev sahibi yaparak ekonomik ve güvenli konut üretiminde bir başarı ortaya koyduk. 1,5 yıl önce de 100 bin konut projemize yoğun talep aldık. Pek çok ilimizde şehir içinde kalan sanayi alanlarını dışarı taşıyor, taleplerini süratle yerine getiriyoruz.

- Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz. İlk kez ev sahibi olacak vatandaşlarımızın sabırsızlıkla beklediği bu projeyle ilgili hazırlıklar bitmek üzere. Sıfır atık modeliyle yenilenebilir malzemelerden bir proje gerçekleştireceğiz. Bu adım son dönemde ciddi şikayet edilen kiraların düşmesine de yardımcı olacaktır. 81 şehirde toplu konut projeleri devam ediyor. İlk defa evlenen gençlerimiz bu projede kota sahibi olacak. Önümüzdeki dönemde duyuracağımız bu kampanyanın şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Vatandaşlarımız kira öder gibi ev sahibi olacak. 

"BİR DİĞER MÜJDE GENÇLERİMİZE"

- Bir müjde de gençlerimize. Seyahatsever adını verdiğimiz uygulamaya çok talep geldi. Gençlerimizden gelen talep doğrultusunda yaş aralığını 18-25'ten 18-30'a yükselttik. Gençlerimizin 1 Eylül'e kadar ülkemizi diledikleri gibi gezmesine imkan sağlıyoruz. Bu vesileyle Ay Türkoğlu kızımızı da tebrik ediyorum. Bizler için gurur melesi. Ailesi ve hocalarını da kutluyorum. 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber