Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çifte bayram konuşması

KKTC'de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rumların Kıbrıs Türkü'nü azınlık olarak görme gafletinden bir türlü uyanamadığını belirterek ''Bizden kimse bundan sonra geriye dönüş beklemesin'' dedi. Erdoğan, Maraş'ta herkesin yararına bir dönemin başlayacağını ifade etti.

Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 47'nci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarında konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından başlıklar:

Kıbrıs Türk halkının barış ve özgürlüğe kavuşmasını sağlayan harekatın 47. yılında aranızda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Çifte bayram yaşamanın mutluluğu içindeyiz. 20 Temmuz zulme son verilen, adaya barışın geldiği kurtuluş günüdür. Hiç tereddüt etmeden bu mücadelede canlarını ortaya koyan aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Türkiye ve KKTC, adada adil bir çözüme kavuşulması için bugüne kadar her türlü çabayı vermiştir.

2004 yılında masadan kalkan Rum tarafı çözüm yolunu tıkamayı sürdürüyor. Rum tarafı gerçeklerden kopuk, samimiyetsiz ve şımarık yaklaşımını sürdürmekte ısrarcıdır. Geçmişte hangi niyetleri taşıyorlarsa bugün de meseleye aynı zaviyeden yaklaşıyorlar.

"SİZ SÖZÜNÜZÜ TUTUNUZ MU?"

Buradan AB'ye sesleniyorum, ne oldu? Siz sözünüzü tuttunuz mu? Bunlarda hep yalan, hep yalan. Bunlarda demokratlık yok. AB, mali ve idari noktada Kuzey Kıbrıs'a desteklerini vereceklerdi. Verdiler mi? Vermediler. Geçen gün beni arıyorlar. 'Duydum ki ayın 20'sinde KKTC'de konuşma yapacakmışsınız. Herhalde orada rahatsızlık verici bir konuşma olmaz.'

Bunun iznini sizden alacak değiliz. Ne kadar Türk düşmanı varsa Miçotakis'le belki Amerika'da video konferansta bilemiyorum, bize cevap teşkil edecek konuşmayı yapacaklar. Biz haklıyız. Haklı olduğumuz için de sonuna kadar hakkımızı savunacağız. Bunlarda demokratlık yok. Bu nobran tavrın artık hiçbir hükmü kalmamıştır. Bizden kimse bu noktadan sonra geriye dönüş beklemesin.

Yeni müzakere süreci ancak iki devlet arasında yürütülebilir. Öncelikle Kıbrıs Türkünün egemenliği ile eşit statüsü teyit edilmeli. Kıbrıs'ta eşit iki devlet ve iki halkın olduğu kabul edilmeden müzakerelerde ilerleme sağlanamaz.

MARAŞ'TA YENİ DÖNEM

Türkiye ve KKTC olarak izlediğimiz politika tam bir siyasi kararlılık politikasıdır. Rum tarafının karşı propagandasına rağmen Ersin Tatar'ı Maraş konusunda ortaya koyduğu tutum için ayrıca tebrik ediyorum.

Maraş'ta hayat yeniden başlayacaktır. Artık Maraş'ta herkesin yararına olacak yeni bir dönemin kapıları açılacaktır. Yıllardır atıl durumda kalan bu bölge çözümsüzlüğün değil Kıbrıs adasının müreffeh geleceğinin sembolü olacaktır. Yeni mağduriyetler oluşturulmayacaktır. 

Rum tarafı sonbaharda sondaj çalışmalarına yeniden başlayacağını duyurdu. Kimin gerginliği arttırdığının muhakemesini uluslararası toplumun vicdanına sunuyorum. Hem içerde hem de dışarda bugünkü ziyaretimizden rahatsızlık duyanlar olduğunu görüyoruz. Bu çevreler ilk günden itibaren ziyaretimizi gölgelemek için ellerinden geleni yaptılar.

"47 YILDIR HAZMEDEMEDİLER"

Amerika'da bir kesim Rumlarla ilişkileri güçlendirmek bahanesiyle harekete geçti. Tescilli Türkiye düşmanlarının olduğu bazı isimler Rumlara desteklerini açıklamak üzere konferans düzenlemişler. Barış Harekatı'nın 47 yıldır hala hazmedilemediği anlaşılıyor. Değil 47, 147 yıl da 247 yıl da sürse Kıbrıs Türk halkı bağımsızlığından ve özgürlüğünden taviz vermeyecek. Onlara bir an önce KKTC'ye gelerek hem buradaki devleti tanımaları çağrısında bulunuyorum. Bizim nazarımızda boş teneke gürültüsünden öte bir kıymeti yoktur. Türkiye ile KKTC'nin kardeşliğini örselemeye kimsenin gücü yetmez. 

Biraz sonra farklı alanlarda Kıbrıs Türk'ünün hayatına dokunan projelerin açılışını gerçekleştireceğiz. Bütün zorluklar geçici, KKTC ise kalıcıdır. Mücahitler ve Mehmetçikler bu topraklarda KKTC'nin geleceği için şehit oldular. Bu devlet yeni nesillerle daha da güçlenecek.  

TOPLU AÇILIŞ TÖRENİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra Lefkoşa'da toplu açılış ve temel atma törenine katıldı.Yavuz Çıkarma Plajı’ndaki Barış ve Özgürlük Anıtı’nın ve 1974 Barış Harekâtı’nda kullanılan çıkarma gemisinin müze gemi olarak açılışı yapıldı.

Erdoğan burada yaptığı konuşmada şunları ifade etti: 

Türkiye ve KKTC belediyeleri arasında kurulan samimi iş birlikleri ile kardeşliğimizi yerelde de perçinliyoruz. Ülkemizdeki pek çok belediye KKTC'de yürüttükleri projelerle Ada'ya hem tecrübe aktarımında bulunuyor hem de destek veriyorlar. Somut çalışmalarla sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz. Sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz. Bunu yaparken de bu güzel Ada'nın yarınlarını da düşüneceğiz. 

LEFKOŞA KUZEY ÇEVRE YOLU PROJESİ

Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu açılışını gerçekleştiriyoruz. Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu Projesi, Lefkoşa'nın trafiğini büyük ölçüde rahatlatacak. Zaman ve yakıt tasarrufu sağlayacaktır. 

VERİ MERKEZİ TEMEL ATMA TÖRENİ

Bilgi ve teknoloji çağında veri ve verinin üretimi, korunması en önemli faktörlerden biri haline gelmiştir. Dijital dönüşüme en iyi şekilde uyum sağlamak yönünde önemli mesafeler katettik. KKTC'nin dijital altyapısının güçlendirilmesi için de gayret gösteriyoruz. Bugün temelini atacağımız veri merkezi, e-Devlet projesinin en önemli ayağını oluşturuyor. Bu çalışmalarda öncü rolü oynayan Dijital Dönüşüm Ofisimize teşekkür ediyorum.

BİLAL AĞA MESCİDİ YENİDEN İBADETE AÇILDI

Restorasyonu yapılan Bilal Ağa Mescidi'nin de yeniden açılışını gerçekleştireceğiz.  Aynı bölge içinde yer alan çay bahçesini de hizmete alıyoruz. Maraş açılış kararı coşkumuzu katlandırdı. Maraş açılım kararı bayram coşkumuzu daha da attırdı. Maraş, uluslararası hukuk çerçevesinde kimsenin haklarına halel gelmeden açılarak yeniden eski haline kavuşacaktır. Cumhurbaşkanı Tatar ile geçtiğimiz ekim ayında Maraş'ın sahil şeridinin ziyarete açıldığını duyurmuştuk. Orjinal yapısı ve mimarisi korunarak çay bahçesi olarak hizmete sunulan havuzlu park da bunlardan biridir. 

CUMHURBAŞKANLIĞI BİNASI

Cumhurbaşkanlığı binası ile ilgili çalışmalar belirli bir noktaya getirildi. Bu projeyi en kısa zamanda hayata geçirelim istiyorum. Dün akşam da Ersin Bey ile proje üzerinde çalışmamızı yaptık. Kuzey Kıbrıs'ın kalkınması için hayata geçireceğimiz projeleri yakından takip etmeyi sürdüreceğiz. 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber