Covid-19 temaslılarının serüveni: Tarihler ve değişimler... Nasıl Eylül 2021'e döndük?

Pandemi sürecinde karantina süreleri dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de zaman zaman değişti. Bu süreler uzadı, kısaldı... Gelinen noktada ise yeniden iki doz aşı karantinaya girmemek için yeterli oldu. Peki bu süreler ne zaman ve ne koşullarda değişti?

Son Güncelleme:

Türkiye'nin koronavirüs serüveninde iki yıl dolmak üzere. Yeni varyantlar, kişisel tedbirlerin yanı sıra aşı süreçlerinin de tamamlanması sabitleri haricinde yeni önlemler ve yeni dinamikler ortaya çıkarmakta. Global çapta geride kalan iki yıl özellikle ekonomik olarak çok büyük olumsuz etkiler yarattı.

Söz konusu etki, tedbirlere de yansımakta. İnsanların da psikolojik açıdan oldukça yıprandığı bu süreçte, Omicron varyantının da görece daha hafif atlatıldığına dair ilk bulgular teker teker gevşeme kararlarının da önünü açmakta.

TEMASLILAR İÇİN YENİ DÜZENLEME

Bu çerçevede Türkiye'de de yeni bir düzenleme hayata geçti. Sağlık Bakanlığı'nın aldığı karara göre en az iki doz aşısını yaptırmış veya son 6 ay içinde Covid geçirmiş kişiler pozitif biriyle temas ettiğinde yani “temaslı” olduğunda HES kodu riskli gözükmeyecek fakat Vaka Takip Modülü'ne temaslı olarak kaydedilecek.

Güncellemenin detayları burada bitmiyor. Yukarıdaki şartları karşılayan kişide herhangi bir semptom oluşması durumunda, semptomun gözlendiği aynı gün kişiye PCR testi yapılacak. Herhangi bir semptom gözlenmeyen kişiler ise temasının 5. gününde PCR testine girecek. Zorunlu testi yaptırmayanların HES kodu 6. gün riskli hale gelecek ve kişi karantinaya alınacak.

Yapılan zorunlu testi negatif çıkanların sistemdeki temaslı kaydı 6. günde sona erecek, HES kodları risksiz kategorisinde yer alacak ve bu kişiler izolasyona alınmayacak.

📅7 OCAK ÖNCESİNE GERİ DÖNÜLDÜ

Sağlık Bakanlığı aslında buna benzer bir gelişmeyi 7 Ocak'ta açıklamıştı. Temaslılar konusunda şunları söylenmişti:

Temaslı kişiler son 3 ay içinde hatırlatma dozu aşısını olmuş ya da hastalığı geçirmiş ise karantinaya alınmaz. Aşısız ya da hatırlatma dozu aşısı üzerinden 3 ay geçmiş temaslı kişiler 7 gün karantinaya alınır. Semptom takibi yapılır. 5'inci gün test yaptırıp negatif olan kişiler karantinayı erken sona erdirebilirler.

Hatırlatma dozu yapılmış veya son 3 ay içerisinde hastalığı geçirmiş kişiler; Covid-19 yakın temaslısı olması halinde karantinaya alınmazlar. Semptom gelişmesi durumunda bu kişilere semptom geliştiği gün PCR testi yapılır.”

Aslında bu süreçte 7 Ocak'ta yapılan değişiklik 27 Ocak'ta geri alındı. 7 Ocak'taki açıklamada Omicron varyantı kaynaklı vaka artışları dikkate alınarak “Karantina sürelerinin mevcut koşullar dikkate alındığında yeniden düzenlenmesinin uygun olacağına karar verilmiştir” ifadelerine yer verilmişti.

📅ARALIK 2020: İKİNCİ DALGADA 14 GÜNDEN 10 GÜNE DÜŞÜŞ

Türkiye, iki yıllık süreçte daha önce de bu süreleri güncelledi. Önce Aralık 2020'ye gidelim. “İkinci dalga” olarak hatırlayabileceğimiz bu süreçte Türkiye ilk kez günde 20 bin vaka bandını aşmış hatta Aralık 2020'nin ilk 10 gününde günlük vaka sayısı 30 binin altına hiç düşmemişti.

Sağlık Bakanlığı, 7 Aralık'ta yaptığı açıklamayla koronavirüs vakası temaslıları için karantina süresinin 14 günden 10 güne düşürüldüğünü ifade etti. PCR testi yaptıran temaslıların karantinasının ise negatif sonuç alınması halinde 7. günün sonunda bitirilmesine karar verildi.

Yapılan açıklamadaki şu ifade ise bugünden bakınca dikkat çekiyor:

“Yakın temaslılarda karantina hiçbir şekilde 7 günden önce sonlandırılamaz.”

📅MAYIS 2021: YENİDEN 14 GÜN

Tabii ki virüs değişti, şartlar değişti, bağışıklığımız değişti, aşılar hayatımıza girdi... Doğal olarak süreler de değişti. Mayıs 2021'in sonunda Sağlık Bakanlığı, Temaslı Takibi Rehberi'nde yaptığı güncelleme ile karantina süresini 10 günden yeniden 14 güne çıkardı. Daha önce 7. günde yapılan PCR testinin sonucu negatif çıkarsa karantina süresi noktalanan temaslılar, yeni rehberde test için 10 gün beklemek zorunda kaldı.

Bu artışın sebebi Delta varyantının korkutan etkileriydi. Bakanlık, rehberde yaptığı güncellemenin gerekçesini ise “varyant virüslerin yayılımının önüne geçmek” olarak açıklamıştı.

📅EYLÜL 2021: EN AZ İKİ DOZ AŞI YETERLİ

7 Ocak öncesindeki son kritik değişiklik ise 21 Eylül'de yaşanmıştı. 21 Eylül 2021'de, 27 Ocak 2022'de alınan kararın aynısı alınmış ve açıklamada “Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon rehberine göre, en az iki doz Covid-19 aşısı yaptırmış veya son 6 ay içerisinde Covid-19 geçirmiş kişilerin HES kodu, pozitif biriyle temas ettiğinde riskli görünmeyecek” ifadeleri kullanılmıştı.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber