Colani'ye İstanbul çağrısı! Türkmenler Şam'ı uyardı

Şam'da yeni devlet şekillenirken, Suriye'nin bütün Türkmen kuruluşları İstanbul'da toplanarak gelişmeleri değerlendirdi. Yeni yönetimde yer alamadıklarını söyleyen Türkmenler, YPG ile mücadele eden Suriye Milli Ordusu'na yönelik silah bırakma talimatı ile ilgili endişelerini dile getirdiler.

Son Güncelleme:

Esad'ın devrilmesinin ardından Suriye'nin başkentinde baş döndürücü gelişmeler yaşanıyor. Şam'ı ilk ziyaret edenler, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan oldu. Türkiye'nin adımlarını pek çok Batılı devlet takip etti. Ahmed eş Şera (Colani) liderliğinde yeni Şam yönetimi de şekillenmeye başladı. Suriye'nin başkentinde bu gelişmeler yaşanırken, İstanbul'da toplanan Suriyeli Türkmen kuruluşları Colani yönetimine bazı eleştiriler yöneltti. 

GENİŞ KATILIM

Rejim ordusuna karşı savaşan, bu sırada hem DEAŞ'ın hem de YPG'nin hedefi olan Türkmenler, iç savaşta büyük kayıplar verdiler. Suriye Türkmen Dernekleri Federasyonu bünyesinde yer alan bütün kuruluşlar adına Dr. Tarık Sülo Cevizci tarafından yapılan açıklamada Suriyeli Türkmenlerin bedel ödeyerek kazandıkları devrimden sevinç duydukları ancak muhatap alınmamaktan dolayı da üzgün oldukları belirtildi. 

Suriyeli Türkmenler iç savaşta hem rejim hem DEAŞ hem de YPG ile savaştı. 

MADDE MADDE ANLATTI

Yeni yönetimle ilgili Türkmenlerin endişelerini maddeler halinde sıralayan Dr. Cevizci şunları söyledi: "Suriye çok kültürlü bir yapıya sahiptir. Ancak Suriye'de kurulan geçiş yönetiminin bazı atama ve kararlarda tek başına hareket etmesi bizi endişelere sevk etmiştir. Bu kararlar 'totaliter rejime mi geçiliyor' sorusunun sorulmasına neden olmuştur. Bizler daha kapsayıcı ve çoğulcu olunmasını arzu etmekteyiz. Ahmet Şara'nın tüm kesimlerin temsilcileriyle görüşmesine rağmen Suriye Türkmenlerinin siyasi ve sivil kanadıyla şimdiye kadar görüşmemesi manidardır. Yeni dönemi şekillendirecek Suriye Milli Diyalog Kongresi'ne Türkmenler olarak çağırılmamızı istiyoruz."

SMO NE OLACAK?

"DEAŞ ve YPG tehdidi devam ederken Suriye Milli Ordusu'nun lağvedilmesi, milli ordu içinde eritilmesi terörle mücadelede bizi endişeye sevk ediyor. Suriye bölünme riskiyle karşı karşıyayken bu erken bir karardır. Bazı Nusayrilerin silahlandırılması haberleri de bu kararın gözden geçilmesine neden olmaktadır. Yeni anayasanın vatandaşlık temelli yazılması elzemdir. Suriye Türkmenleri hiçbir şekilde etnik mezhepsel temelli bir anayasa talep etmiyor."

TÜRKÇE EĞİTİM TALEBİ

İstanbul'da toplanan Türkmen kuruluşları etnik temelli bir anayasa karşı çıkmakla birlikte Suriye'de farklı kültür ve inanç gruplarına ayrıcalık yapılmaması konusunda hem fikir. Suriye'de Araplardan sonra ikinci büyük toplum olduklarını belirten Türkmenler Türkçe eğitim talebinde bulunuyor. Suriyeli Türkmenlerin önemli bir talebi de Esad rejimi döneminde gerçekleşen arazi gasplarının son bulması, Türkmen toplumuna yapılan haksızlıkların ortadan kaldırılması oldu.

Suriyeli Türkmenler İstanbul'da Ahmed eş Şara yönetimini eleştirdi. 

'HALEP'TE PKK'LILAR VAR'

Toplantı sonrası değerlendirmelerde bulunan müstafi amiral Cihat Yaycı da Türkmenlerin yeni rejim tarafından bir toplantıya bile davet edilmediği bilgisini verdi. Suriye'deki terör örgütü PKK varlığıyla ilgili ilginç bilgiler veren Yaycı şunları söyledi: "Halep'in dış mahallelerinde PKK'lılar var. İçinde Türkmen komutanların olduğu Suriye Milli Ordusu'nun lağvedilmesi; PKK'ya karşı mücadele eden tek ordunun lağvedilmesi Türkiye'nin menfaatleriyle uyuşmaz. PKK/YPG'nin tasfiye edilmesi sadece isim değişikliğiyle olacak gibi görünüyor. Türkmenlerin statüsü ile ilgili herhangi bir kazanım elde edilmedi. Bunların altını çizmek gerekiyor. Türkiye'nin, Suriye'nin üniter bütünlüğünden yana olması gerekiyor. Türkmenler de Suriye'nin bütünlüğünden yanadır."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber