Çocuklarda RSV endişesi, alerjisi olanı hastanelik ediyor

Çocuklarda RSV başta olmak üzere, Rhinovirüs ve İnfluenza vakalarında ciddi artış uzmanları da endişelendirdi. Özellikle alerjik sorunu olan çocuklarda virüse bağlı ağır hastalık tablosuna karşı dikkatli olunması gerektiği belirtilirken, RSV'nin zatürre yapma riski bulunuyor.

Son Güncelleme:

Havaların soğumasıyla özellikle çocuklarda RSV, Rhinovirüs, İnfluenza vakalarında ciddi artış yaşanıyor. Uzmanlar, halk arasında 'domuz gribi olarak' bilinen "İnfluenza A H1N1" virüsü ile Covid-19'un da son 10 gündür dolaşımda olduğu ancak söz konusu iki hastalığın yüzde 15 civarında seyrettiğinin altını çiziyor. Ebeveynleri özellikle uyaran hekimler, burun akıntısı, öksürük, hapşırma, ateş, halsizlik ve iştahta azalma olarak ortaya çıkan RSV'nin özellikle alerjik sorunu olan çocuklarda yoğun bakım gerektiren tablolara neden olduğu uyarısında da bulunuyor.   

ALERJİK ÇOCUKLARA DİKKAT!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Seçil Sözen, kışın gelmesiyle birlikte viral enfeksiyonlarda ciddi artış olduğunu belirterek, "Okulların açılması ve havaların soğuması ile virüsler için ne uygun ortam oluştu. Özellikle RSV adeta başımızın belası! Hastalık ağırlıklı olarak bir yaş altı çocuklarda çok ciddi akciğer enfeksiyonu, bronşit ve zatürreye neden olabiliyor. Altta alerjik sorun olan çocukların çok iyi korunması, ailelerin dikkat etmesi gerekiyor" dedi.

Hastalara destek tedavisi uygulanıyor.

AKCİĞER HASARI

RSV'ye bağlı yoğun bakım tablosunun da görüldüğünü sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Sözen, "Ebeveynlerin hasta kişileri misafir olarak evlerine kabul etmemeleri, kendileri hasta ise evde maske ile dolaşmaları gerekiyor. Emziren annelerin her şartta, bebeklerini emzirmeye devam etmelerini istiyoruz. Hastalık nezle gibi başlayıp 3, 5 gün içinde akciğer tutulumlarına bile yol açabiliyor. Çocuklarınızda öksürük artışı, ateş, hızlı nefes alıp verme olursa mutlaka doktora başvurun. Özellikle alerjik reaksiyonu olan çocuklar risk altında" diye konuştu.

BU TABLOYU BEKLİYORDUK

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, özellikle çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarında ciddi artış yaşandığını belirtirken,  şu uyarıları sıraladı: "RSV, Rhinovirüs, İnfluenza'nı yanı sıra Covid-19'da artış var. 3 yıllık izolasyondan sonra bu tablonun olmasını bekliyorduk. Pandemi döneminde bağışıklık tembelleşmişti. Sadece Türkiye değil tüm dünyada viral enfeksiyonlar arttı. Ancak çocuklarda endişe veren tablolar görülebiliyor."

HASTANEYE BAŞVURUN

Test pozitiflik oranlarının yükseldiğini ancak resmi açıklama yapılmadığını söyleyen Prof. Dr. Ceyhan,  "Öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve  burnun kapatılması, hasta kişilerin maske takması, ellerin sık sık sabun ve suyla yıkanmasının yanı sıra telefon, kapı kolu gibi sık dokunulan yüzeyleri temizlenmesi çok önemli. Çocuklarında ateş, öksürük, nefes alıp vermekte güçlük varsa ailelerin hemen hastaneye başvurmaları gerekiyor. RSV, 2 yaş altı çocuklarda yoğun bakım gerektiren tablolara neden olabiliyor" ifadelerini kullandı. 

RSV, çocuklarda ağır hastalık tablosuna neden olabiliyor. 

ZATÜRRE VE BRONŞİT 

Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu da ebeveynlere seslenirken, son durum ve RSV'ye bağlı riskler hakkında şöyle konuştu: 

"Enfeksiyonu olan çocukların yaklaşık yarısında semptom görülmezken, bazılarında aniden yüksek ateş, baş ağrısı ve kas ağrıları görülür. Semptomlar genellikle bulaştan 3, 5 gün sonra başlarken, hastalık 10 gün kadar sürebiliyor." 

"RSV 5 yaş altı çocuklarda sıkça görülürken, virüs yayılmaya devam ediyor. RSV akciğerlere yerleştiğinde zatürreye neden oluyor. Bu nedenle evde hasta olan biri varsa mutlaka iyileşene kadar maske takmasını öneriyoruz. Sık el yıkanması da çok önemli. Bir diğer endişemiz de önümüzdeki günlerde domuz gribi vakalarında artış yaşanması." 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber