Çocuklara kıymayın, sünnet değil ölüm kabinleri

Kayseri'de bir çocuk, sağlık kabininde yanlış sünnet sonucu kangren olup cinsel organını kaybetti. Sağlık Bakanlığı, hastaneler dışında sünnet yapılmasını yasaklasa da, bazı aileler uyarılara kulak asmıyor. Merdiven altı tabir edilen yerlerde ise ehil olmayan sünnetçiler tehlike saçıyor.

Son Güncelleme:

Kayseri'de 7 yaşındaki bir çocuğun yasak olmasına rağmen sağlık kabininde sünnet edilmesinin ardından kangren olması, gözleri ehil olmayan sünnetçilere çevirdi. Sağlık Bakanlığı sünnetin sadece hastanelerde yapılmasını tavsiye etse de bazı aileler bu uyarılara kulak asmıyor. Kayseri'de yaşanan olayda, çocuğun sünnetin ardından kangren olduğu ve cinsel organının kesildiği öğrenilirken, aile ise sağlık memurundan şikayetçi oldu. Öte yandan işin ehli olmayan veya merdiven altı olarak tabir edilen sünnetçilerdeki fiyatlar 3 bin TL'den başlıyor. Bu kişilerin eve gelmesi durumunda rakam da artabiliyor. Merdiven altı sünnetçiler ise hem hastalık hem de ciddi tehlike saçıyor. 

Sünnet için ideal zaman, yenidoğan ya da 6 yaş sonrası.

DOKTOR GÖZETİMİ OLMALI

Sünnet edilen çocuğun 24 saat gözetim altında tutulması gerekirken, merdiven altı kabinlerde yapılan sünnetten sonra çocuklar evine gönderiliyor. Bazı durumlarda çocuğun dudağının iç kısmından doku alınarak tedavi edilebilse de kangren olması durumunda cinsel organın kesilmesi gerekiyor. Öte yandan psikolojik sorunlara neden olmaması için çocuğun yaşı ve kullanılan yöntemler de sünnet işleminde son derece önemli. Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Muzaffer Akçay, sünnetin idrar yolu enfeksiyonu, sfiliz, bel soğukluğu ve penis kanserine yakalanma oranını azalttığını söylüyor. 

GENEL CERRAH YAPMALI

“Sünnet için çeşitli cerrahi prosedürler uygulanmaktadır” diyen Akçay, bunların giyotin, sleeve, dorsal slit gibi yöntemler olduğunu belirtiyor. Akçay, ailelere sünnet konusunda tecrübeli bir hekim bulmalarını önererek, "Ehil olmayanlara kesinlikle sünnet yaptırılmaması gerekir. Sünneti üroloji, çocuk cerrahisi ve genel cerrahi uzmanları yapar.  Sünnet, genel veya lokal anestezi ile yapılır. Cerrahi sonrasında enfeksiyon riskini azaltmak için yara hattına 4-5 gün boyunca antibiyotikli krem önerilir. Bu esnada su değdirilmemesi de gerekir" diyor.

CERRAHİ İŞLEM 

Ürolog Burak Saygılı ise sünnetin penisi örten prepisyum adı verilen sünnet derisinin cerrahi yolla kesilerek alınması ve penis uç kısmının açığa çıkarılması işlemi olduğunu belirterek,  "Sünnet derisinin ağzı dar ise, buna bağlı idrar yapma güçlüğü ve arkasından enfeksiyon, daha ileri dönemlerde ise tıkanıklığa bağlı yukarı idrar yollarında önemli sorunlar ortaya çıkabilir. Sünnet yapılarak bu darlık giderilebilir. Sünnetli kişilerin partnerlerinde serviks kanseri riskinin azaldığı belirtilmektedir. Sünnet idrar yolları enfeksiyonlarını 10 kat düşürebilir" ifadelerini kullandı.

Tüm dünyadaki erkeklerin ortalama yüzde 25’i dinsel, kültürel, tıbbi ya da ailevi seçim nedeniyle sünnet ediliyor.

İYİLEŞME 3 HAFTA 

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Yıldız da sünnet sonrası ilk 24 saatin çok önemli olduğunu belirtirken, ilk hafta aşırı hareketlerden kaçınılması gerektiğini söyledi. Sünnetin basit bir işlem gibi görünse de ciddi komplikasyonları olabilen önemli bir cerrahi işlem olduğunun altını çizen Yıldız, şunları söyledi: "Çocuklarımızın sağlığı çok önemli. Sünnet sonrası ilk 24 saat ağrı kesici kullanımı gerekebilir 3 gün boyunca doktor tarafından verilen krem, dikiş yerlerine sürülmelidir. Çocuklar sünnet sonrası birkaç gün içinde, duşa girebilirler. Cerrahi olarak iyileşme 3 gün içerisinde olsa da, görüntü olarak iyileşme 3 haftayı bulur."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber