Çin'in öfkeli dış politikası, 'kurt savaşçılar' sahnede

Dünyanın en kritik bölgesi kabul edilen Asya-Pasifik'te ABD ve Çin arasındaki gerilim artarken; Pekin'in dış politikada karmaşa ve çatışma yaratmakla görevli diplomatları sahaya sürdüğü iddia ediliyor. Çin ise kaos çıkarmakla görevli diplomatlarına “kurt savaşçılar” adını veriyor.

Son Güncelleme:

ABD ile Çin arasındaki gerilim artarken, kulislerden ilginç bilgiler sızmaya devam ediyor. Dünyanın en saygın dış politika yayın organı olarak kabul edilen ABD merkezli Foreign Affairs dergisi Çin'in değişen dış politika konseptini ele alan geniş bir analiz yazısı yayınladı. Yayın organı 2019 yılından bu yana Pekin'in diplomatlarının rakiplerini aşağılayan, dalga geçen, iğneleyici sözler kullanan hatta tehdit eden bir söylem kullandıklarına dikkat çekti. Yayın organı 2019 öncesi ihtiyatlı diplomatik söylemlerinin tam tersi olan bu yeni yaklaşımda bulunanların Çin'de “kurt savaşçılar” adıyla anıldıklarını da iddia etti.

Avrupa merkezli Statejik Araştırma Enstitüsü  2021 raporunda  kurt savaşçılar için, “diplomat değil çete üyesi gibi davranarak Çin'in imajını ve çıkarlarını baltalıyorlar" görüşü yayımlanmıştı. 

HEDEFTE ABD VAR

Asya Pasifik bölgesindeki dış politika gelişmelerine yer veren The Diplomat yayın organı da kurt savaşçıların Çin'in özellikle ABD hakkında komplo teorileri geliştirmekle görevli olduklarının altını çizdi. Çinli diplomatların komplolarının ve suçlamalarının hedefinde ise ABD'nin yanı sıra Tayvan, Doğu Türkistanlı yetkililer, Hong Kong, Japonya ve Fransa bulunduğu belirtiliyor. 

SALDIRGANLAŞIYOR

Kurt savaşçı diplomatların ilk kez Kovid-19 döneminde Çin'in çıkar ve söylemlerini korumak ve yaymak için diplomasi arenasına çıktıklarına değinilirken, çok sayıda diplomatın da “kariyerinde hızla yükselmek için” bu stratejiyi benimsediği ifade ediliyor. İstihbarat kayankları ise Pekin'in bu diplomatlardan beklentisinin, diplomasi yürütmeleri değil; Çin'in propagandasını yaparak saldırgan şekilde ulusal çıkarlarını korumaları yönünde.

DİPLOMATLAR SAHADA

Küresel diplomasi yayın organları yazarlarına göre Çin'in dış politikası bu doğrultuda “başkalarını suçlama”, “sert ifadeler kullanma”, “günah keçileri yaratma” ve böylelikle ulusalcı bir tepki yaratma üzerine kurulu hale gelmiş durumda. Savaşçı kurtların aynı zamanda Çin'in iç politik problemlerini “ABD başta olmak üzere yabancı düşman güçlere” dayandırma görevleri de bulunuyor. Uzmanlar ayrıca, Pekin'in ise dış politika problemleri çözülmeye başladığında savaşçı kurtları çekerek “ılımlı, çözüm odaklı ve güvenilir” diplomatları sahneye sürdüğünü de ifade ediyorlar. 

Dünyanın iki ülke arasında birkaç yıl içinde çıkması beklenen sıcak çatışmalara odaklandığı bir dönemde, Çin'in yükselen dış politika dilinin saldırganlaşacağı belirtiliyor. 

POLİTİKACILAR KORKUYOR

The Economist yayın organı da kurt savaşçılara değinerek, Çin'in kendi dış politikasında verdiği tepkilerin giderek sertleşmesi dolayısıyla Dışişleri Bakanlığı'nın da bu stratejiye uymak zorunda kaldığı bilgisini paylaştı. Yayın organı Çinli diplomatların sosyal medyadan da saldırmaya başladıklarını ve “bazı durumlarda diğer ülkelerin diplomatlarıyla itişip fiziksel gerginlikler yarattıklarını” da dile getirirken; “Batı'da birçok politikacı ve iş insanı bu tutumlar dolayısıyla kendilerinin hedef haline getirildiğini düşünerek korkuyorlar” ifadesine yer verdi.  

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber