Çin'in gizli üssü! Dünya buradan manipüle ediliyor
ABD savunma medyasında Çin'in yapay zeka programıyla dünyada nasıl dezenformasyon yarattığı detaylarıyla açıklandı. Yapay zeka sahte bilgi için kendisine adı-soyadı olan bir kişilik yaratıyor ve o kişiliğin bakış açısından şaşmıyor. Yaratılan sahte bilgiler de hızla online dünyaya servis ediliyor.
ABD Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) yakınlığıyla bilinen uluslararası savunma ve istihbarat haber sitesi Defense One, Çin'in askeri yapay zeka ile dünyada nasıl dezenformasyon kampanyası gerçekleştirdiğini detaylarıyla açıkladı. ABD'li düşünce kuruluşu RAND'ın verilerine dayandırılan habere göre Çin yapay karakterler yaratıyor, sahte bilgiler üretiyor ve bu bilgileri tüm dünyaya hızla yayabiliyor. Uzmanlar Çin'in yapay zeka projelerinin son derece etkili olduğunu da dile getiriyorlar.
RAND'IN İSTİHBARATI KULLANILDI
Defense One sitesinde yayınlanan “Çin üretici yapay zeka ile dünyayı Tayvan hakkında nasıl kandırıyor?” başlıklı analizde “Çin ordusu tarafından kullanılan üretken yapay zeka programları tam da Tayvan'da Başkanlık seçimleri öncesinde Çin'in bu konuda ne kadar hızlı geliştiğini, küresel ölçekte dezenformasyon kampanyaları yapabildiğini ortaya koyuyor” ifadelerine yer verildi. Yayın organı konu hakkındaki istihbarat bilgilerinin de ABD Merkezi İstihbarat Birimi CIA'ye yakınlığıyla bilinen RAND düşünce kuruluşu tarafından toplanıp analiz edildiği bilgisine yer verdi.
HEDEF TAYVAN SEÇİMLERİ Mİ?
Yayın organına konuşan RAND'ın Asya Güvenlik Konuları Kıdemli Politika Uzmanı Nathan Beauchamp-Mustafaga ise kurumun elde ettiği istihbaratlar sonrasında varılan sonucu şu sözlerle dile getirmekte: “Çin ordusu ve Çin Komünist Partisi'nin hem önceki hem de mevcut niyetleri göz önünde tutulduğunda Çin siber ordusu ve yapay zekayı yöneten ekiplerinin 2024 yılında gerçekleşecek Tayvan Başkanlık Seçimleri'ni hedef aldıklarını söyleyebilirim.”
PROGRAMA 2005 YILINDA BAŞLADILAR
RAND verilerine göre Çin manipülatif teknolojileri geliştirme ve kullanmaya 2005 yılında başladı. Çin ordusu tarafından başlatılan ilk girişimlere “sentetik bilgi üretimi” adı verilirken bu çerçevede gerçek bilgiler kullanılarak sahte bilgi akışları ve içerikleri üretmeye ve kısa sürede online olarak yaymaya başlandı. Peki Çin, Tayvan'daki seçimleri etkilemeyi nasıl düşünüyor ve ülkenin yapay zeka dezenformasyon programı nasıl çalışıyor?
GİZLİ ASKERİ ÜSTE DEVAM EDİYORLAR
ChatGPT gibi yapay zeka programlarının dünya çapında gelişmeye başlamasıyla birlikte Çin ordusu da kendi yapay zeka üretimlerini yaratmaya başladı. RAND verilerine göre son 5 yıldır ülkede yapay zeka programlarına dijital istihbarat modelleri yüklenerek test edildi. Testlerin başarıya ulaşmasının ardından ilgili yapay zeka programları “çok gizli projeler” kapsamında 'Çin Ordusu Stratejik Destek Gücü Merkezi' dahilindeki gizli '311. Askeri Üs' noktasına taşındı. Bu üssün ana görevi ise Çin'in siber güvenlik alanındaki faaliyetlerinin kontrol edilmesi. Projenin başına Çinli yapay zeka uzmanı Li Bicheng getirildi.
TAYVAN'A DAHA ÖNCE MÜDAHALE ETTİLER
Bicheng öncelikle Çince dilinde hazırlanan sahte bilgi akışını uluslararası dile çevirdi. Virüslü yazılımlar ya da sahte bilgi içeren yayınlar/haberlerin daha ikna edici olması için yapay zeka programını daha ileri seviyeye taşıdı. RAND verilerine göre Çin'in yapay zeka programı tamamlanmış haliyle ilk kez 2019 yılında Tayvan'daki genel seçimlerde kullanıldı. Tayvan hükümeti seçimlerin bu sahte bilgilerden etkilendiğini iddia ederek 311. Askeri Üssü işaret etti ve Çin hükümetini Tayvan'ın içişlerine müdahale etmekle suçladı.
YAPAY KİŞİLER VE YAZILAR
Elde edilen verilere göre Çin askeri yapay zekasına önce gerçek bilgilerin ağır bastığı ancak kritik noktalarda sahte bilgilerin de yer aldığı haber, yorum, analiz, akademik bültenler yazdırılmakta. Yapay zeka her bir sahte yazı için kendisine adı-soyadı olan bir kişilik yaratmakta ve o kişiliğin bakış açısından şaşmamakta. Böylece dünya genelinde bu yapay kişilerin fikirlerinin popüler bir desteğe sahip olduğu imajı da uyandırılmakta.
BATI SALDIRILARA KARŞI SAVUNMASIZ MI?
RAND verilerine göre ABD ve İngiltere'deki Facebook, X (eski adıyla Twitter) ya da Instagram gibi sosyal medya platformları Çin'in devlet destekli bu büyük manipülatif yapay zeka saldırılarına karşı savunmasız durumdalar.
Kaynak: Web Özel