Çiğ köfteler mikrop saçıyor, bakteri parazit ne ararsan var!

Türkiye'nin 10 kentinde toplam 3 bin çiğ köfte ve çiğ köfte ile birlikte servis edilen yeşil yapraklı salata örneklerini inceleyen uzmanlar, birçok numunede sağlığa zararlı bakteri ve parazit saptadı. En çok parazit içeren ürünler ise İstanbul, Ankara ve Bursa'daki numunelerde...

Son Güncelleme:

Birçok kişinin 'lezzet harikası' olarak tanımladığı çiğ köftenin tadını kaçıracak bulgulara ulaşıldı. Bulgur ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile pişirilmeden hazırlanan çiğ köfte, son yıllarda restoranlarda ikram edilmesinin yanı sıra marketler ile zincir dükkanlarda da satılıyor. Ancak 10 ayrı şehirden toplam 3 bin çiğ köfte ve çiğ köfte ile birlikte servis edilen yeşil yapraklı salata örneklerini inceleyen uzmanlar, birçok üründe sağlığı bozacak düzeyde yoğun bakteri türleri saptadılar. Araştırma sonucunda en çok parazit içeren numunelerin İstanbul, Ankara ve Bursa'daki ürünler olduğu da ortaya konuldu.  

YÜZDE 18'İNDE PARAZİT ÇIKTI

Araştırmalar kapsamında, çiğ köfte örnekleri üzerinde yapılan laboratuvar analizlerinde, İstanbul’daki örneklerin yüzde 18.7’sinde, Bursa’da yüzde 8.7’sinde, Ankara’da ise yüzde 8’inde zararlı parazitler tespit edildiği ortaya konuldu. Bu oran İzmir’deki numunelerde yüzde 12, Antalya’da yüzde 10, Adana’da yüzde 7.3, Diyarbakır’da yüzde 9.3, Şanlıurfa’da yüzde 4.7 olarak kayda geçti. Gaziantep’ten alınarak incelenen ürünlerin yüzde 39,3’ü ile Adıyaman’dan elde edilen örneklerin de yüzde 24.7’sinin insan sağlığı açısından zararlı parazit yumurtaları, protozoa kistleri ve trofozoidler açısından tüketime uygun olmadığı tespit edildi.

 Çiğ köfte 'etsiz' olarak üretilip satışa sunulsa da geleneksel üretimin özellikle Güneydoğu Anadolu'da devam ettiği de belirtiliyor

YEŞİLLİKLER BAKTERİ YUVASI!

Çiğ köfte ile birlikte servis edilen yeşil yapraklı salata ürünlerde ise İstanbul’daki örneklerin yüzde 22’si, Bursa’da yüzde 12.7’si, Ankara’da yüzde 24.7’si, İzmir’de yüzde 47.3’ü, Antalya’da yüzde 18’i, Adana’da yüzde 11.3’ü, Diyarbakır’da yüzde 20.7’si, Şanlıurfa’da yüzde 16’sı, Gaziantep’te yüzde 26’sı ve Adıyaman’da ise yüzde 13.3'ünün parazit yumurtaları, protozoa kistleri ve trofozoidler açısından tüketime uygun olmadığı anlaşıldı.

HİJYEN KURALLARI HATIRLATMASI

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Besin Hijyeni ve Teknoljisi Bölümünden Doç. Dr. Emek Dümen ve Merve Bayrakal, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Bölümünden Prof. Dr. Sevgi Ergin, İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinden Prof. Dr. Hayrettin Akkaya, İstanbul Kültür Üniversitesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Gözde Ekici ile İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Endüstri Mühendisliğinden Funda Sezgin tarafından yapılan araştırmada, bakteri ve parazit parametrelerin varlığına dikkat çekilirken, "Çiğ köfte yapımında kullanılan hammaddeler, üretim koşulları ve özellikle de personel hijyeni çiğ köftenin mikrobiyal kalitesini etkileyen etkenlerdendir. Çiğ köftenin ve yanında tüketilen yeşilliklerin halk sağlığı açısından risk teşkil etmemesi için, üretim sırasında hijyen kurallarına uyulmalı ve kaliteli hammadde kullanılmalıdır" uyarıları sıralandı.

YETERSİZ YIKANIYORLAR

Araştırmacılar, genel olarak çiğ köfte örnekleri için Ankara, İstanbul ve Bursa'nın, çiğ köfte ile servis edilen yeşil yapraklı sebzeler için İstanbul, Ankara ve Bursa'nın 'en riskli' iller olarak saptarken, elde edilen bulgular ışığında, "Baharatlar, bulgur, salça gibi birçok farklı gıdanın birleşiminden oluşan çiğ köftelerin üretimi sırasında uygulanan işlemler sebebiyle kontamine olma riski yüksek bir gıdadır. Çiğ köftenin yanında tüketilen yeşillikler ise yetersiz yıkandığında bakteri ve özellikle de parazitlerin tüketiciye aktarımına sebep olmaktadır" denildi.

İncelenen ürünlerde, ezofilik aerobik bakteri, toplam koliform bakteri, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus,  Salmonella spp., parazit yumurtaları/protozoa kistleri saptandığı belirtildi.

UYGUN DEĞERLER BULUNAMADI

Elde edilen laboratuvar analiz sonuçları için ayrıca şu uyarılar da sıralandı: "Toplam koliform bakteri açısından hiçbir il uygun değer aralığında bulunmamıştır. Tüm illerden toplanılan hem çiğ köfte hem de yeşil yapraklı salata ürünlerinde olmak üzere ortalama koliform grubu bakteri sayısı yüzde 37.8 düzeyinde belirlenmiştir. "

 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber