CIA raporu deliye döndürdü, Trump İran'ı bombalayacak!

CIA'ye yakınlığı dolayısıyla “Gölge CIA” olarak adlandırılan Rand şirketi, istihbarat kaynaklarına dayandırdığı analizde çok çarpıcı bilgilere yer verdi. CIA ajanlarının analizine göre İsrail ve İran savaşı artık kaçınılmaz. Analizdeki en çarpıcı iddia ise Cumhuriyetçi Başkan adayı Donald Trump'ın “İran'ın büyük kentlerini bombalayacağım” yemininde bulunması.

Son Güncelleme:

Küresel kamuoyunda ABD Dış İstihbarat Teşkilatı CIA'ye olan yakınlığı dolayısıyla "Gölge CIA" olarak bilinen Rand şirketinin istihbarat kaynaklarına dayandırdığı analiz yazısında şok edici bilgilere yer verildi. CIA yetkilileri ve planlamacılarına göre İran'ın, İsrail'e iki kez doğrudan gerçekleştirdiği füze saldırıları “intihar kumarı.” Bu durum devam ederse İsrail-İran savaşının kaçınılmaz olacağını düşünen yetkililer ayrıca Cumhuriyetçi Başkan adayı Donald Trump'a, ilk suikast girişiminin arkasında İran olduğu bilgisini de sundular. Öfkeden deliye dönen Trump'ın ise Başkan seçilirse “İran'ın tüm büyük şehirlerini bombalayacağım” dediği ifade ediliyor.

CIA'in İran değerlendirmesine göre Tahran mevcut stratejisini devam ettirirse İsrail ile doğrudan bir savaşa girmesi kaçınılmaz hale gelecek.

AJANLARDAN SIZDI 

Orta Doğu'da İsrail, Gazze ve Lübnan'da büyük bir savaş ve kıyım yaşandığını hatırlatan analiz yazısında şu değerlendirmelere yer verildi: "İsrail iç işlerinde büyük bir kriz yaşarken İbrahim Anlaşmaları sayesinde özellikle Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleriyle güçlü bir istikrar yoluna girdi. Aynı süreçte Tahran'da Rusya ile askeri bağlarını maksimum seviyeye çıkardı. ABD bu dönemde her ne kadar İran'a karşı yaptırımlarına devam etse de Başkan Joe Biden, ABD'li rehineler karşılığında 6 milyar dolarlık yaptırım kararının kaldırılması gibi esneyen hamlelerde bulundu. İsrail Hamas liderlerini Tahran'da vurabileceğini gösterirken İran'ın en güvendiği vekil ordusu Hizbullah ise şimdiden 20 yıl önceki gücüne düşmüş durumda.

İNTİHAR KUMARI

Analizde CIA yetkililerinin saptamaları da yer alıyor. Buna göre İran'ın iki kez yüzlerce İHA-SİHA, roket ve füze ile gerçekleştirdiği İsrail'e yönelik saldırıların neredeyse bütünüyle Demir Kubbe hava savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirilmesi Tahran'ın kendi hava sahasının zayıflığını da gözler önüne sermiş durumda. Bu zafiyet dolayısıyla İsrail'in yakın zamanda çok sayıda İran askeri ve stratejik endüstriyel tesisini vurma planı içinde olduğunu dile getiren yetkililer Tahran'ın “intihar kumarı oynadığını” düşünüyorlar.

İRAN ÇIKMAZDA

Öte yandan analiz yazsındaki bir diğer ilginç iddia ise İran'ın halen 7 Ekim saldırılarının arkasındaki güç olduğuna ilişkin açık bir kanıt bulunmaması. Toplanan saha bilgilerine göre İran istihbaratı bölgedeki gerilim Tahran'ın kontrolünden çıkarsa “vekil ordularımız kendi başlarına hareket ettiler” demeye hazırlanıyor ancak 7 Ekim'den sonra Tahran'ın iki kez İsrail'e roketli saldırılar gerçekleştirmesine ilişkin henüz bir savunma mekanizması bulunabilmiş değil.

CIA yetkililerinin Beyaz Saray'a sunduğu raporda ABD'nin, İran'ın saldırı gücünü yok etmekten başka seçeneği kalmayabileceği uyarısı yapıldığı ifade ediliyor.

NÜKLEER ENDİŞE  

Amerikalı istihbaratçılara göre Tahran'ın böylesine geniş ölçekli saldırıları devam ederse benzer bir “topyekün hava saldırısı” İsrail'den cevap bulacak. İsrail'in büyük bir hava saldırısının ise Tahran üzerinde “yıkıcı bir etkiye sahip olacağı” düşünülüyor. CIA'yi korkutan senaryo ise bu olasılıkta iki ülkenin “doğrudan savaşa girme riskinin oldukça yüksek olması.” CIA'de kaygı uyandıran bir başka bilgi ise İsrail hükümetinin kulislerde açıkça “İran'ın nükleer programını yok etme” seçeneğini değerlendirmeleri.

İRAN İLE SAVAŞ

CIA'in son derece gizli tuttuğu bilgilere göre İran, önümüzdeki ay gerçekleşecek ABD Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı olan Donald Trump'a yönelik ilk suikast girişimine de “müdahil oldu.” Rand analizindeki bilgilere göre Trump'a bu bilgi verildi. Trump'ın ise Başkan seçilirse ve yeniden Tahran kaynaklı bir suikast girişimi olursa İran'ın “tüm büyük kentlerini bombalayıp ülkeyi paramparça edeceğim” dediği iddia ediliyor. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber