CHP'nin içinden yeni parti çıkar mı? Ulusalcılar 'lider' arıyor

Özgür Özel'in Genel Başkanlığa seçilmesinin ardından, parti içinde yeniden aktif görev almayı bekleyen CHP'nin ulusalcı kanadı yine hayal kırıklığına uğradı.

Son Güncelleme:

Özgür Özel'e karşı kazan kaldıran 'Ulusalcılar', İYİ Parti'nin içinde bulunduğu durumu da fırsat olarak görerek yeni bir parti kurmak için nabız yoklamaya başladı. Ancak partiye liderlik yapabilecek bir isim konusunda uzlaşma sağlanamıyor.

CHP'nin eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2010 yılında koltuğu Deniz Baykal'dan devraldıktan sonra ilk iş olarak parti içindeki Ulusalcılara karşı tasfiye operasyonu başlatmak olmuştu. Partinin en önemli isimleri arasında gösterilen bir çok partili birer birer etkisizleştirilmişti.

Bu süreçte sayısız parti kurma denemesi yapan, Kılıçdaroğlu'na karşı aday olan isimleri destekleyen Ulusalcılar her seferinde başarısız olmuştu.

ÖZGÜR ÖZEL UMUT OLDU AMA...

Cumhurbaşkanlığı seçiminde alınan yenilgi sonrası 'Değişim' seslerinin yükseldiği CHP'de yeniden atağa kalkan Ulusalcılar, güçlerini göstermek Kurultay'da CHP genel başkan adayı olan Örsan Kunter Öymen'e destek verdi. Seçimden 'Değişimcilerin' adayı Özgür Özel'in zaferle çıkmasının ardından da yeni yönetime yakın durmayı tercih etti.

“ULUSALCILAR İÇİN DEĞİŞEN BİR ŞEY OLMADI”

Özgür Özel'in CHP politikalarında 'değişim' başlatacağını düşünen Ulusalcılar, yeni dönemde parti yönetiminde görev beklese de işler istedikleri doğrultuda gitmedi. Özgür Özel, Kılıçdaroğlu'nun “Geniş İttifak” ve 'DEM Parti'yle yakınlaşma' stratejisini büyük oranda korumaya devam etti. Parti kulislerinde rahatsızlıklarını yüksek sesle dile getirmelerine rağmen parti yönetimi ulusalcı damarı kale almadı. 31 Mart 2024 seçimlerinde DEM Partiyle kent uzlaşısı adı altında yapılan ittifakla da Özel tarafını net bir şekilde belli etmiş oldu.

'ARAPÇA' BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in, 'Suriyeli sığınmacılar ve Arapça tabelalar' konusunda CHP'li belediyelerin almış oldukları kararlara tepki göstermesi, Ulusalcı kanadın kazan kaldırmasına neden oldu. Özgür Özel'e karşı esen rüzgarı da arkasına alan Ulusalcılar, açık bir şekilde CHP yönetimine 'Arapça Tabela' çıkışı üzerinden tepki göstermeye başladı.

LİDERSİZLİKTEN HAREKETE GEÇEMİYORLAR

CHP içinde neredeyse hiçbir etkisi kalmayan Ulusalcılar, bir yandan parti yönetimine tepki göstererek taban desteği oluşturmaya çalışırken, diğer yandan da yeni bir oluşum ortaya çıkarmak için çalışma yürütüyor. Yerel seçimlerde Özgür Özel tarafından aday gösterilmeyen birçok isim de yeni kurulacak bir oluşuma sıcak bakıyor. Ancak kurulacak yeni yapıyı yukarı taşıyabilecek, üzerinde mutabakat sağlanan bir 'lider' bulunamıyor.

İNCE'DEN OLMUYOR, BATUM İSTEMİYOR

CHP'deki ulusalcılardan bazıları, 2018 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra CHP'den ayrılarak Memleket Partisi'ni kuran Muharrem İnce'yle birlikte hareket etmişti. Ancak İnce'nin liderliğindeki Memleket Partisi'nin de iyi bir sonuç elde edememesi Ulusalcıları hayal kırıklığına uğratmıştı. Ön plana çıkan bir diğer isim olan Süheyl Batum ise, son dönemde siyasi çalışmalardan çok Galatasaray Başkanlığı için çalışma yürütüyor.

“İYİ PARTİ'DEKİ BELİRSİZLİK ULUSALCILAR İÇİN OLUMLU”

CHP'de yeniden etkin olamayacağını düşünen Ulusalcılara parti tabanında ise destek yüksek. Partinin yeniden Atatürkçü çizgiye geri dönmesini ve DEM Parti ile arasına mesafe koymasını isteyenlerin sayısının azımsanmayacak seviyede olması, ulusalcıları harekete geçme konusunda motive eden etkenlerin başında geliyor. Yeni kurulacak 'Atatürkçü' çizgideki bir partinin, İYİ Parti'nin de içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında, başarılı bir liderlikle birlikte yüzde 10'un üzerinde oy almasına kesin gözüyle bakılıyor.

Sonraki Haber