CHP'de Kılıçdaroğlu'nun ilk rakibi Aytuğ Atıcı oldu
CHP 24-26. Dönem Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, CHP'nin 37. Olağan Kurultayı'nda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na ilk rakip olarak genel başkan aday adayı olduğunu açıkladı.
CHP'nin 37. Olağan Kurultayı'nda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na ilk rakip Mersin'den çıktı. CHP 24-26. Dönem Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, genel başkan aday adayı olduğunu açıkladı. Atıcı, "Yepyeni bir öykü yazmak için yola çıkmış bulunuyorum. Partimizin demokrasi mücadelesi takdire şayan ancak yeni öyküler yazmamız gerekiyor" dedi.
CHP'de 28-29 Mart'ta gerçekleştirilecek kurultayda genel başkanlığa adaylık için Kılıçdaroğlu'nun dışında bazı isimler telaffuz edilmeye başlanırken, Aytuğ Atıcı, sürpriz bir açıklamayla aday adaylığını açıklayan ilk isim oldu.
CHP Mersin İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında konuşan Atıcı, şunları söyledi:
"Güneşli bir Mersin'den bütün Türkiye'ye sevgilerimizi, sıcak dostluk duygularımızı iletmek istiyorum. Bugün güneşli bir gün, benim için ayrıca heyecanlı bir gün, çünkü üyesi olmaktan onur duyduğum, milletvekilliği yapmaktan gurur duyduğum, hizmetinde olmaktan şeref duyduğum partimizin en üst makamına, genel başkanlığına giden yola ilk adımımı atmış bulunuyorum. Bunu da Mersin'den yaparak, siyasetin Mersin'de var olduğumu, buradan siyaseten doğduğumu ve siyaseten burada yükseldiğimi idrak ederek, ancak buradan çıkışımla da Türkiye'ye mal olduğumu unutmadan, bunun coşkusuyla, heyecanıyla, gururuyla ve yakışma çabasıyla bugün karşınızda bulunuyorum."
CHP'nin 37. Olağan Kurultayı'nı yapacağını anımsatan Atıcı, bu kurultayların da diğerleri gibi bir demokrasi şölenine dönüşeceğini ve demokrasinin Türkiye'ye nasıl getirileceğinin tartışıldığı bir ortam olacağını belirtti.
'CHP'NİN KENDİ İÇİNDEKİ DEMOKRASİYİ DAHA ÜST SEVİYEYE ÇIKARMASI GEREKİYOR'
Türkiye'nin en eski ve köklü partisi olan CHP'nin kurtuluşta ve kuruluşta üstlendiği görevi bugün ülkenin demokrasiye ulaşmasında da üstlenmesi gerektiğini belirten Atıcı, "Türkiye'ye demokrasiyi getirmek için elbette öncelikle CHP'nin, kendi içindeki demokrasiyi daha da üst seviyeye çıkarması ve diğer partilere de örnek olması gerekiyor. Şu anda parlamentoda bulunan partiler içerisinde şüphesiz en demokratik olanı CHP'dir. Ancak, bu demokrasi gömleği, en geniş gömlek olduğu halde bize yetmez. Demokrasi dinamik bir süreçtir ve sürekli olarak da daha da üst düzeylere taşınmalıdır" diye konuştu.
CHP'de, karar mekanizmalarının tabandan tavana doğru işlediği, partinin ilkeleri ve değerlerinden ödün vermeden, sosyal demokrasinin evrensel ilkelerine sıkı sıkıya bağlı kalarak günün değişen koşullarına göre yeniliklerin yapıldığı yepyeni bir öyküyü, CHP'ye gönül vermiş herkesle birlikte yazmak durumunda olduklarının altını çizen Atıcı, şöyle devam etti:
"Yani yepyeni bir öykü yazmak için bu yola çıkmış bulunuyorum. Yepyeni bir öykü derken, bu öykü yepyeni bir parti kurmak, partiyi tamamen yenilemek anlamında değil. Partimizin ilkeleri, varmak istediği hedef çok güzel. Partimizin demokrasi mücadelesi takdire şayan. Ancak, bunu daha ileriye götürmek için yeni öyküler yazmamız gerekiyor. Bu öyküyü hep birlikte, özellikle gençlerle, kadın emeğinin, aklının olmasıyla yazacağız."
'BAŞARISIZ OLAN GÖREVİ BIRAKSIN'
CHP'de çok ciddi bir reforma ihtiyaç olduğunu, reform isteğinin yüksek sesle dile getirildiğini kaydeden Atıcı, değişim isteğinin sadece genel başkan, Merkez Yönetim Kurulu veya Parti Meclisi ile sınırlı olmadığını, parti tüzüğü ve daha demokratik bir yönetim sistemiyle ilgili olduğunu vurguladı.
Genel başkan olması durumunda hayata geçireceği reformları da anlatan Atıcı, bunlardan bazılarını delegelerin tüm üyelerin oylarıyla seçilmesi, tüm kademelerdeki parti yöneticilerinin çarşaf listeyle belirlenmesi, blok listeyle seçimlerin tamamen kaldırılması, milletvekili, belediye başkanı ve meclis üyesi adaylarının bütün üyeler tarafından belirlenmesi, partinin cumhurbaşkanı adayının tüm üyelerin katılımıyla yapılacak ön seçimle belirlenmesi olarak sıraladı.
Atıcı, "Partimizdeki en önemli reformlardan birisi, başarısızlık kriterinin ortaya konmasıdır. Bugüne kadar hiçbir partide başarısızlık nedir dediğiniz zaman bir tanımı yoktur. Başarısızlığın tanımını koyduğunuz zaman, bu tanıma uyan yöneticilerin artık o görevden ayrılmaları gerektiğini söylediğiniz ve bu uygulandığı zaman bunun adı reformdur. Örneğin, genel veya yerel seçimlerde CHP'nin, ittifak olmadan kendi adına aldığı doğrudan oy oranının bir önceki seçimde aldığı oy oranından bir milim bile daha düşük çıkması, bir başarısızlık göstergesidir ve hangi kademede olursa olsun bu kademedeki yöneticilerimizin başarısız kabul edilmeleri ve o görevi bırakmaları bir reform olacaktır" dedi.
'REFORM HAREKETİ MANİFESTOSU'
Basın mensuplarına 'Reform Hareketi Manifestosu' dağıtan Atıcı, "Kısmet olur partime genel başkan olursam, bu reformlardan çok daha fazlasını ve manifestoda yer alan önerilerimin tamamını uygulamaya ve karar mekanizmalarına kabul ettirmeye çalışacağıma emin olabilirsiniz" diyerek, hedeflerinin iktidara gelmek olduğunun altını çizdi.
Atıcı, "Bütün bu hayallerimi gerçekleştirmek, duygularımı Türkiye'nin her noktasına taşımak üzere 28-29 Mart 2020'da yapacağımız 37. Olağan Kurultay'da CHP'nin genel başkan aday adayı olarak, buradan bütün halkıma seslenmiş bulunuyorum. Böylesine onurlu ve güzel bir yol yürümekten son derece mutluyum. Yolu doğru bulursak, zamanlamayı iyi yapabilirsek, yolu da adabıyla yürürsek, sonuç kendisi bize gelir. O nedenle yolumuz güzel. Yol yürümeyi de biliyoruz Allah'a şükür, adabımız, edebimiz de yerindedir. Bu yolda kimseyi incitmeden, kırmadan neler yapabileceğimizi bütün Türkiye'ye anlatacağız. Adım adım bütün illerimizi gezeceğiz, delegelerimizi ikna edeceğiz ve önce CHP'nin, sonra Türkiye'nin bu reformlara ihtiyacı olduğunu anlatacağız. Bütün üyelerimize ve delegelerimize çağrım; bu manifestonun altına imza atan herkesi bu kutlu yolda birlikte yürümeye davet ediyorum. Benim ekibim CHP'dir. Aday adayı olmak bile büyük bir mutluluk" diyerek açıklamasını tamamladı.
CHP SANDIK BAŞINA GİDİYOR
Merkez Yönetim Kurulu'nca (MYK) belirlenen 37. Olağan Kurultay takvimi doğrultusunda CHP'liler, yarın mahalle delegelerini belirlemek üzere sandık başına gidecek.
Kurultay sürecinde ilk oyların kullanılacağı mahalle delegeleri seçimlerinin 1 Aralık'a kadar sürmesi planlanıyor. CHP'de 14 Aralık 2019-27 Ocak 2020 arasında ilçe kongreleri, 3 Şubat-2 Mart 2020 arasında ise il kongreleri gerçekleştirilecek.
Ana muhalefet partisinin büyük kurultayının ise gelecek yılın nisan ayı ortalarında yapılması öngörülüyor. Yerel seçimlerde elde edilen sonuçların ardından gözünü 2023'te yapılacak seçimlere çeviren CHP, bu kurultaya ayrı bir önem veriyor.
'CHP'Yİ İKTİDARA GÖTÜRECEK KADROLARIN BELİRLENECEĞİ SÜREÇ'
Parti içinde "CHP'yi iktidara götürecek kadroların belirleneceği süreç" olarak görülen kurultay için başta genel merkez olmak üzere parti örgütlerinde yoğun bir çalışma yapılıyor.
KILIÇDAROĞLU GÜVEN TAZELEMEYİ PLANLIYOR
Kılıçdaroğlu, CHP'nin genel başkanlık koltuğuna 2010'da, dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın istifasının ardından gerçekleştirilen 33. Olağan Kurultay'da seçildi. Bugüne kadar 4'ü olağanüstü, 3'ü olağan olmak üzere toplam 7 kurultaydan zaferle çıkan Kılıçdaroğlu, 37. Olağan Kurultay'da da güven tazelemeyi planlıyor.
İNCE, KILIÇDAROĞLU'NA RAKİP OLACAK MI?
CHP'nin 2018 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce'nin de delegelerin imza toplaması durumunda Kılıçdaroğlu'na rakip olabileceği ifade ediliyor.
İnce, daha önce yaptığı açıklamalarda "Hem CHP Genel Başkanı hem de partinin 2023'teki Cumhurbaşkanı adayı olmak istediğini" söylemişti.
PM VE MYK'DA DEĞİŞİKLİKLER
Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu CHP'nin ilk kongresi, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi (4-11 Eylül 1919) olarak kabul ediliyor.
Parti, ilk olağanüstü kurultayını ise Atatürk'ün vefatı üzerine 26 Aralık 1938'de yaptı. Kurultayda, 'değişmez genel başkanlığa' seçilen İsmet İnönü, yaklaşık 33 yıl bu görevi sürdürdü.
CHP'de İnönü'nün ardından Bülent Ecevit, Hikmet Çetin, Altan Öymen ve Deniz Baykal genel başkanlık koltuğuna oturdu. Kılıçdaroğlu, partinin 7. genel başkanı olarak görevine devam ediyor.
Partide yaklaşık 22 ayda bir gerçekleşen olağan veya olağanüstü kurultaylarda, Parti Meclisi (PM) ve Merkez Yönetim Kurulu'nda (MYK) değişiklikler oluyor.