Chelsea'nin yıldızı Antonio Rüdiger ırkçı saldırıları anlattı: 'Topa her dokunduğumda...'
Şampiyonlar Ligi şampiyonu Chelsea'nin Alman stoperi Antonio Rüdiger, özel bir makale kaleme alırken ırkçılık sorunu hakkında çarpıcı ifadelerde bulundu. Irkçılığa maruz kaldığı ve unutamadığı anları da aktaran Rüdiger, 2017'de Roma'da oynarken Lazio taraftarının korkunç saldırısını da anlattı.
UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Manchester City'yi 1-0 mağlup ederek 1 numaralı kupaya uzanan Chelsea'nin başarılı savunma oyuncusu Antonio Rüdiger, ABD'nin eski unutulmaz beyzbol oyuncularından Derek Jeter'ın kurucusu olduğu The Players' Tribune adlı internet sitesi için bir makale kaleme aldı.
“Bu makale fuboldaki ırkçılığı çözmeyecek” başlığıyla deneyimini aktaran Rüdiger, çocukluğundan bugüne kadar karşılaştıklarını ve ayakta kalma yöntemlerini, ilham veren dokunaklı ifadelerle aktarmayı başarırken potansiyel çözüm yollarını da gözler önüne serdi.
1993, Berlin doğumlu olan ve Almanya Milli Takımı için mücadele eden Rüdiger'in babası Afrika kökenli bir Alman vatandaşı, annesi ise Sierra Leone doğumlu bir göçmen. Ve Rüdiger ırkçı saldırılara maalesef alışkın...
'TOPA HER DOKUNDUĞUMDA...'
Kariyerinin Roma günlerini anımsayarak makalesine başlayan savunmacı “Bana 'n..'* diyorlardı. 'S... git muz ye' diye bağırıyorlardı. Topa her dokunduğumda maymun sesleri çıkarıyorladı. Birkaç kişi de değildi. 2017'deki Roma Derbisi'nde Lazio taraftarlarının büyük bir bölümüydü” sözleriyle sert bir giriş yapıyor ve ekliyor:
“Bu deneyimlediğim ilk ırkçı saldırı değildi ancak en kötüsüydü. Gerçek bir nefretti. Gözlerinde görünce anlıyorsunuz.”
Bazı oyuncular Balotelli, Eto'o gibi ikonik örneklerde rastlanan gibi sahayı terk ederek tepki gösteriyor. Rüdiger ise tepkisiz kalmayı en azından dışarıya tepkisini göstermemeyi tercih edenlerden. “Onlara böyle bir güç vermek istemedim” diyor. 28 yaşındaki oyuncu futbol dünyasının verdiği tepkileri de etkisiz bulanlardan:
“İnsanlar 'Ah be! Bu çok korkunç' diyor. Kulüpler ve oyuncular Instagram'da küçük bir mesaj yayınlıyor: 'Irkçılığa son!!!' Herkes yapanlar “birkaç aptalmış” gibi davranıyor. Soruşturma açılsa da hiçbir şey olmuyor. Arada büyük bir sosyal medya kampanyası yapıyoruz ve herkes kendini iyi hissediyor ve normale dönüyoruz. Hiçbir şey hiçbir şekilde değişmiyor..”
'DE ROSSI YANIMA GELDİ'
Gerçek desteği Roma'nın unutulmaz kaptanı Daniele De Rossi'den aldığını anlatan Rüdiger, “Lazio maçından sonra yanıma geldi ve 'Toni, biliyorum asla senin gibi hissetmeyeceğim. Ama acını anlamama izin ver. Aklından neler geçiyor' dedi. Tweet atmadı, siyah bir kare paylaşmadı. Önemsedi... Anlamak istedi” ifadelerini kullandı.
ÇOCUKLUĞUNA DAİR O ANI...
Rüdiger'in anlattığı en çarpıcı anı ise Berlin-Neukölln'deki çocukluğuna dair:
“Bir gün bizim evin civarında, sokakta yürürken, yaşlı bir Alman hanımın market poşetleri taşıdığını gördüm. Büyükanne gibiydi, çok zayıf ve zorlanıyordu. Yardım etmek için yanına gittim ve 'Geldim. Yardımcı olayım, poşetleri alayım. Taşıyabilirim' dedim. O hanımın bana doğru dönüşünü ve gözlerindeki korkuyu unutamam. Poşetlerini çalacağımı zannetti. Gerçekten onu soyacağımı sandı. Bir an. Ancak geri alamıyorsunuz. O cehalet...”
Rüdiger, Chelsea'nin Alman menajeri Thomas Tuchel'in de kendisini anlamak için çabaladığını söyledi. “Bu agresiflik nereden geliyor” sorusuna “Neukölln” yanıtını verebildiğini söyleyen Rüdiger, lüks arabalar ve lüks bir hayat hayaliyle değil yalnızca ailesini kurtarmak için futbolcu olmayı hayal ettiğini anlattı:
"Büyürken o malum hakareti duyduğunuzda iki seçeneğiniz vardır: Ya görmezden gelip ağırbaşlılığınızı korursunuz ya da kavga edersiniz. Pek çok kez kavga etmem gerekti. Pek çok kanım aktı. Bu zihniyet beni futbolcu olarak şekillendirdi. Çıkış rüyaydı ve ona ulaşmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırdım."
'AFRİKA NEDİR?'
Hayatında hep “Sen buraya ait değilsin” lafını işittiğini, ırkçı hakaretlerin anlamlarını 8 yaşındayken öğrendiğini ve bu dünyada yerini ispatlamak için her gün var gücüyle çalıştığını aktaran deneyimli stoper, Batı'nın Afrika'ya karşı duyarsız duruşunu da yerden yere vurdu:
“Afrika nedir? Açlıktan ölmek üzere karnı kocaman olmuş çocukların televizyondaki görüntüleri sadece... Bir an için kendini kötü hissediyorsun ve sonra kanalı değiştiriyorsun.”
metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr
*: İngilizce'de siyahları aşağılamak için kullanılan ırkçı ifade.
Kaynak: The Players' Tribune (This Article Will Not Solve Racism in Football)
Fotoğraflar: Reuters
Kaynak: Web Özel