Çağın vebası helikobakteriler, 45 yaşındakiler dikkat!
Her 10 kişiden biri bağırsak ya da mide problemleri ile uğraşırken, hekimler, çağın vebasının helikobakteriler olduğunu belirtiyor. Helikobakteriler karşı önlem alınmadığı takdirde hastalık tablosu bir süre sonra kolon kanserine dönüşüyor. Erken tedavi, beslenme düzeninin değişmesi ise bu sinsi kanser türünden korunmanın en önemli yöntemleri. Uzmanlar ise 45 yaşından itibaren, sağlıklı kişilerin bile mutlaka endoskopi ve kolonoskopi yaptırmaları gerektiğine dikkat çekiyorlar.
Halk arasında bağırsak kanseri olarak da bilinen kolon kanseri, Türkiye’de sık görülen kanser türleri arasında yer alıyor. Dünyada her yıl bir milyon Türkiye'de ise 6 bin kişi kolon kanserine yakalanırken, hastalık, kalın bağırsağın iç yüzeyindeki tabakada bulunan hücrelerin kontrolsüz büyümesiyle ortaya çıkıyor. Kabızlık, karında şişlik veya dışkıda kan görülmesi kolon kanserinin belirtileri arasında yer alıyor. Mide ve bağırsak problemlerinin son yıllarda giderek artmasının en büyük nedeni ise helikobakteriler. Ayrıca bu bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç gösterdiği de belirtiliyor.
İNATÇI BAKTERİ
Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, mide ve bağırsak kanserlerinde genetik faktörlerin yanı sıra stres, beslenme düzeni, sigara ve alkol tüketimine dikkat çekerken, "Helikobakteriler, midenin yüksek asidik içeriğine bile dayanıklı olup önce gastrit, sonrasında ülser, ardından da mide ve bağırsak kanserlerine neden oluyor. Bu bakteri inatçı ve fırsatçı bir patojen. Midede yanma, ağrı, şişkinlik, gaz, hazımsızlık, ağza acı su gelmesi, mide bulantısı, geğirme, ağız kokusu, anemi, dışkılamada problemler ve kanlı dışkılama gibi şikayetler var helikobakterinin neden olduğu enfeksiyona dayalı semptomlar yaşandığı anlamına gelir" dedi.
NEDEN KOLONOSKOPİ YAPILMALI?
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer ise 45 yaşından itibaren her sağlıklı kişiye kolonoskopi yapılması gerektiğini ifade ederken, "Kolonoskopi, geçmeyen karın ağrısı, kronik kabızlık, demir eksikliği, kronik ishal sorunlarının geçmediği tabloda gerekli. Yöntem ayrıca kanser araştırmaları ve polip kontrolü amacıyla da yapılıyor" diye konuştu.
Polip riski saptanıyor
Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Halil Genç ise, kolonoskopi sayesinde bağırsak poliplerinin saptanabileceğini, bu sayede kolon kanserinin erken dönemde önleneceğini dile getirerek, şunları söyledi: "Kolonoskopi yaygın olarak nedeni belirlenemeyen karın ağrıları ve makat kanamaları gibi durumların incelenmesi için yapılıyor. Bunun yanı sıra, kansızlık, kronik ishal ve kabızlık gibi durumlarda da sıklıkla kolonoskopiye müracaat ediliyor."
KİMLER RİSKLİ GRUPTA?
Prof. Dr. Alihan Gürkan (Genel Cerrah)
"Ailesinde erken yaşta kolon kanseri olmayanların, 50 yaş altında bu hastalığa yakalanma ihtimali azdır. Belirtiler, kanserin yerleşim yerine göre değişebilir. Örneğin; makatın çıkışına çok yakınsa kişinin eline karnabahar gibi bir et parçası gelebilir, kanama yapabilir, ishal ve zaman zaman kabızlık durumu ortaya çıkabilir. Büyük abdest şekilsiz çıkmaya başlar, karında şişkinlik artar, bu hasta tarafından hazımsızlık olarak algılanabilir. Büyük abdestte sümüksü yapılar olabilir veya hastalığın ileri dönemlerinde gaz çıkaramama, şişkinlik ve beraberinde karın ağrısında artma, hatta kusma olabilir. Kolonda bağırsak iç kısmında bulunan ve polip denilen et parçalarının varlığı riski artırır."
HEMOROİD İLE KARIŞTIRILIYOR
Prof. Dr. Ediz Altınlı (Genel Cerrah)
"Kolon kanseri belirtileri hemoroid ile karıştırılıyor. Hem hemoroid hem de kolon kanserinde gaitada kan gözlemlenir. Kolon kanserinin hemoroid sanılması tedaviyi geciktirmektedir. Hemoroid şikayetiyle uzmanlara başvuran hastalar tedavi için ameliyat edilebilmektedir. Ancak kapsamlı bir muayene yapılmazsa, rektumun 5-6 santimetre üzerindeki tümör atlanabilmektedir. Bu nedenle hemoroid tedavisi sırasında rekroskopi yapılarak kanamanın nedeninin belirlenmesi önemli."
Kaynak: Web Özel