Büyük savaş çıkacak mı? ABD'li Amiralden özel açıklamalar

İsrail'in Gazze soykırımı ile başlattığı, İran ve Lübnan'da suikastlar ile sürdürdüğü bölgesel savaşı yayma politikası; Lübnan'ı işgal etmeye ilerliyor. Gelişmeleri 'Haberglobal.com.tr'ye değerlendiren ABD'li emekli Oramiral Scot Davidson'a göre İsrail'in olası işgal girişimi hukuken bağımsız bir devlete saldırı anlamına geliyor.

Son Güncelleme:

İsrail, Hizbullah'ı gerekçe göstererek Lübnan'ı işgal etmeye hazırlanırken ABD'nin başını çektiği ve aralarında Fransa, Almanya, Suudi Arabistan, Katar ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin de olduğu 10 ülkeden, 21 günlük ateşkes çağrısı geldi. İsrail'in bu açıklamaya olumlu baktığı ifade edilse de hükümet ve askeri kanattan kara ve hava harekatının yolda olduğuna ilişkin açıklamalar endişeleri arttırmış durumda Tırmanan savaş sarmalını Haber Global Web Özel'e değerlendiren ABD  İndo-Pasifik Deniz Komutanlığı'nın (USINDOPACOM) eski komutanı ve güvenlik uzmanı emekli Oramiral P. Scot Davidson'a göre; İsrail ile İran arasında büyük bir savaş çıkma olasılığı henüz gözükmese de, Orta Doğu her an büyük çatışmaya gebe. İsrail'in, Lübnan'ın işgali durumunda ise küresel çerçevede büyük bir politik sıkışma yaşayacağını ifade eden Davidson şu çarpıcı açıklamalarda bulundu:

ABD'li emekli Oramiral P. Scot Davidson'a göre İsrail, Lübnan'ı işgal etmesi halinde mevcut durumunu uluslararası kamuoyuna anlatamaz.

HUKUK BAĞLIYOR

“Uzun süredir iç karışıklık yaşamasına karşın Lübnan bağımsız bir ülke. İstikrarsızlık içindeki ülkedeki Hizbullah varlığı her geçen yıl daha da belirgin hale geldi. Dünya böylesine bir duruma en son Afganistan'da şahit oldu. Uluslararası kanunlara göre terör örgütü tanımına giren, organizasyon ve eylem yapısına sahip olan bir grubun bir ülkedeki güç mekanizmalarını ele geçirecek kadar güçlenmesi hem hukuki hem de askeri açıdan büyük problemler yaratır. Lübnan'a gerçekleşecek bir dış müdahale Birleşmiş Milletler'de tanınan bir devletin bağımsızlığına saldırı olacağı gibi bir kara operasyonu ise büyük sivil kayıpları ve yerleşim yerlerinin yıkılması anlamına gelir.

DÜNYAYA AÇIKLAYAMAZ

“Gerek politik gerekse de taktik anlamda olası en akıllıca önlem deniz gücü ile Lübnan'a kıyılardan uluşan askeri lojistiğin kesilmesi ve Hizbullah hedefleri ile ülkenin yanı başında bulunan Şam'daki Hizbullah destek ve tedarik noktalarının vurulması. İsrail boğucu bir abluka ve bombardıman ile Hizbullah'ı masaya çekebilir ancak olası bir işgal küresel kuralların ihlali anlamına gelecektir ve hali hazırda Gazze'de küresel politik baskı altında olan İsrail bu durumu uluslararası platformlarda açıklayamaz.”

P. Scot Davidson, Lübnan'a gerçekleşecek bir dış müdahalenin Birleşmiş Milletler'de tanınan bir devletin bağımsızlığına saldırı anlamı taşıyacağını ifade etmekte.

TAHRAN İLERİ TAŞIMAZ

Büyük bir İsrail-İran savaşı yaşanacağını düşünmediğini sözlerine ekleyen Davidson; "İran tek başına İsrail'i bertaraf edebilecek güce sahip değil; destekleyen ülkeler ise Orta Doğu'da ABD'nin kara, hava ve deniz güçleriyle doğrudan çatışmayı göze alamazlar. Çatışmaların geçmişi değerlendirildiğinde kontrol dışına çıkıyor gibi gözükmekte ancak büyük kırılma noktası henüz gerçekleşmedi. İran'ın hava ve kara güçleri henüz doğrudan askeri bir inisiyatif göstermediler. Bu gerçekleşirse durum hem İran hem de İsrail ve ABD açısından kontrolden çıkar. Tahran'ın ise kontrolündeki örgütler haricinde doğrudan bir operasyon başlatabileceğini düşünmüyorum" dedi. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber