Bulgaristan Schengen üyesi olacak mı?

Avrupa Birliği üyesi olup Schengen bölgesi üyesi olmayan beş ülke var. Bunlardan biri ise komşu Bulgaristan. Uzun yıllardır Bulgaristan’ın Schengen’e alınması gündemdeyken konu tekrar konuşulmaya başlandı. Bu durum Bulgar vizesi ile ülkeye giren Türk vatandaşlarını düşündürüyor.

Son Güncelleme:

Türkiye’den yapılan Schengen vizesi başvurularında ret oranı yüzde 20’lere ulaştı. Türk makamlarına göre AB kasıtlı olarak Türkiye’den gelen başvuruları reddediyor, AB’li yetkililer ise böyle bir tavır içinde olmadıklarını iddia ediyorlar.

26 Mart 1995 tarihinde oluşturulan Schengen bölgesine 26 ülke dahil. Bu ülke vatandaşları vizesiz bir şekilde birbirlerinin topraklarına girip çıkabiliyor, birinden alınan çoklu giriş vizesi diğerinde de geçerli oluyor. Bütün AB üyeleri Schengen üyesi değil.

Adını serbest dolaşım anlaşmasının imzalandığı Lüksemburg’un Schengen bölgesinden alan anlaşmaya 27 AB üyesinin 22’si dahil. Bugün Bulgaristan, İrlanda, Hırvatistan, Romanya ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi Avrupa Birliği üyesi olmalarına rağmen Schengen bölgesine dahil değiller. İzlanda, Liechtenstein, Norveç ve İsviçre ise AB üyesi olmamasına rağmen bu ülkelerden vize alanlar Schengen sayesinde farklı ülkelere de girip çıkabiliyor.

2007 yılında AB’ye katılan Bulgaristan hala Schengen bölgesinin bir aday ülkesi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise bunun değişmesini istiyor. Başbakan Scholz, geçen günlerde Prag’daki Charles Üniversitesi'nde yaptığı bir konuşmada, Bulgaristan’ın bir an önce Schengen bölgesine katılması gerektiğini belirtti ve ülkenin teknik yeterlilikleri karşılayacaklarını düşündüğünü bildirdi.

Scholz, "Hırvatistan, Romanya ve Bulgaristan tam üye olmak için (Schengen bölgesi) bütün teknik yeterlilikleri sağlayacaklar. Onların tam üye olduğunu görmek için çalışacağım" ifadelerini kullandı. 

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mülteci anlaşması sebebiyle Avrupa’ya gitmeyen göçmenlerin önemli bir bölümü Türkiye’de. Bulgaristan İçişleri Bakanlığı yılbaşından bu yana göçmenler tarafından 60 bin yasa dışı sınır ihlali denemesinin yapıldığını iddia ediyor.

Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre; umuma mahsus pasaport (bordo) sahibi Türk vatandaşlarının Bulgaristan konsolosluğundan vize almaları gerekiyor. Bulgaristan’ın Schengen bölgesine katılması durumunda böyle bir imkan olmayacağı söylenebilir. Türkiye'nin başka bir komşusu olan Schengen ülkesi Yunanistan'a geçmek için bu vizeye sahip olmak gerekiyor. 

SORUNLU BİR SINIR KAPISI: KAPTAN ANDREEVO

Bulgaristan’ın Türkiye’ye açılan sınır kapısı Kaptan Andreevo yıllardır, Bulgaristan tarafında yaşanan kaçakçılık ve rüşvet olayları ile gündemde. Ülkenin eski Başbakanı  Kiril Petkov, gümrükte yaşanan skandalları açık ettiği için hala mafyanın hedefinde olduğunu ve devletin kendisine verdiği koruma ile gezdiğini söylüyor. Kaptan Andreevo sınır kapısından yılda yaklaşık 70 bin TIR geçiyor.

Bulgaristan'ın Türkiye tarafındaki Kaptan Andreevo sınır kapısı. Fotoğraf: Shutterstock

Gümrüklerden sorumlu Bulgaristan Tarım Bakanı Hristo Ivanov mafya tarafından kendisine 3 milyon euro rüşvet önerildiğini iddia ediyor. Eski Başbakan Kiril Petkov, gümrüğü ilk kez ziyaret ettiğinde şoke olduğunu söylerken, “Laboratuvarlarda test amaçlı malzemeler neredeyse hiç kullanılmamıştı. Hayvan test merkezinde bir kıl bile görmedim” ifadelerini kullandı. Şu an Bulgaristan gümrüğü özel bir şirket tarafından işletiliyor. Petkov zamanında AB’den bağımsız denetçilerin gelip gümrükte kontrol yapmasını istemişti.

Eski Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov. Fotoğraf: AA

Hırvatistan ve Romanya da Schengen bölgesine girmek için çalışmalar yapıyor. Rumen ve Bulgar yetkililer ise Avrupa Birliği yetkililerini sınırlarını denetlemeye çağırıyor.

Avrupa Komisyonu bir ülkenin Schengen bölgesine dahil edilebilmesi için gümrük altyapısı, kişisel verilerin korunması, sınır kontrol kanunları ve polis işbirliğinin üst seviyede olmasını istiyor.

HOLLANDA VE FRANSA ÇEKİMSER

Özellikle Fransa ve Hollanda’nın Balkan ülkelerini Schengen’e davet etme konusunda çekimser oldukları biliniyor. Bu ülkeler örneğin Bulgaristan üzerinden alınacak bir Schengen vizesi ile pek çok Avrupa ülkesinin dolaşılabilmesini istemiyor. Bulgaristan pasaportuna sahip olanlar Schengen ülkelerine vizesiz giriş çıkış yapabiliyor.

Peki buna rağmen Bulgarlar neden Schengen bölgesine dahil olmak istiyor? Schengen Bölgesi’ne kabul edilen ülkelerin sınır güvenlikleri Avrupa standartlarında oluyor ve denetimler her yıl ona göre yapılıyor. Ayrıca Bulgaristan vatandaşı olmayan ancak ikamet izni olanlar da oturum kartları ile birlikte böylece serbest dolaşımdan faydalanabilecekler.

2019 yılında Bulgarlar Schengen üyesi olmaya çok da sıcak bakmıyorlardı. Eski Başbakan Boyko Borisov, “Her gün Yunanistan’a 150 insan gönderiyoruz. Eğer bize bugün 'Schengen üyesi oldunuz' derlerse birçok kişi Bulgaristan’a gelebilir” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Kaynaklar: Die Welt, Dışişleri Bakanlığı, Reuters

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber