Bu kulede evlendiler, çocukları bu kulede doğdu... 'Sen bir cızırtı duyarsın ama ben o ağacın ağladığını duyarım'
Türkiye her yaz olduğu gibi yine orman yangınlarını konuşurken İstanbul Şile'deki bir yangın gözetleme kulesinde çalışan Cingöz Ailesi bütün hayatlarını yeşilin bekçisi olarak geçiriyor. Şaban ve Perihan Cingöz çifti düğünlerini bile yangın kulesinde yapmış.
Havaların ısınması ile birlikte oksijen kaynaklarımız ormanlarda çıkan yangınların sayısında da artışlar yaşanmaya başlandı. Özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde son günlerde orman yangınları ne yazık ki arttı. Yangınları söndürmek için ekipler canla başla çalışıyor. Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan yangını söndürme çalışan orman işçisi Görkem Hasdemir hayatını kaybetti, Türkiye onun kahraman mücadelesine minnettar.
Peki yangınların önlenmesi için ormanlar nasıl takip ediliyor?
Haberglobal.com.tr olarak İstanbul Şile'deki bir yangın gözetleme kulesini ziyaret ettik. Burada Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri ve orman muhafaza memurları ile konuştuk, aynı zamanda 26 yıllık yangın nöbetçisi Cingöz Ailesi'nin hikayesini dinledik.
Şile'deki gözlem kulesinde ormanlar hem Cingöz Ailesi tarafından hem de kameralar tarafından 7/24 herhangi bir yangın ihtimaline karşı izleniyor.
"DOĞADAKİ BİR ÇİFT GÖZÜZ"
Karaburun Yangın Gözetleme Kulesi'nde yaşamlarını sürdüren Cingöz Ailesi, bunu bir iş olmaktan çok doğa sevgisi olarak gördüklerini söylüyor.
26 yıldır yangın gözetleme kulesinde çalışan Şaban Cingöz, "Biz kimsenin bilmediği doğadaki bir çift gözüz. 10 metrekare içerisinde ormanın yok olmaması için mücadele veriyoruz" diyor.
Cingöz, evliliğini hatta düğününü bile kulede yaptığını belirtiyor. Yangın kulesinde çalışmanın nasıl bir şey olduğunu sorduğumuz Cingöz, "Doğayı sevmeyen biri bu kulede nöbet tutamaz. Doğayı sevmeyen insan vicdanlı da olmaz. Oradaki ağaç yanarken sen bir cızırtı duyarsın ama ben o ağacın ağladığını duyarım" ifadelerini kullandı.
Şaban Cingöz
"SORUMLULUĞUMUZ ÇOK FAZLA"
Cingöz, amacının yangınların ilk çıkış anını görüp ekiplere haber vermek olduğunu söyleyerek "Eğer göremeyip müdahalede geç kalırsak o zaman orman kayıplarına sebebiyet vermiş oluruz" diyor.
26 yıllık kariyeri boyunca gözünden kaçan bir yangın olmadığını belirten Cingöz, bütün yangınları anında tespit edip ekiplere bildirdiğini söylüyor.
"KULEYE GELİN GELDİM"
2000 yılında Şaban Cingöz'le evlenerek kuledeki lojmana gelin gelen Perihan Cingöz, eşi Şaban Cingöz'ün en büyük yardımcısı. Eşi Şaban Cingöz'ün dinlendiği sırada kuleye çıkan Perihan Cingöz gönüllü olarak gözetleme görevini devralıyor.
Ailecek ormancı olduklarını söyleyen Perihan Cingöz, "Bizim bütün hayatımız bu kule oldu. Kızım burada dünyaya geldi, burada büyüdü. Yeri geldi babasıyla birlikte kulede nöbet tuttu" diyor.
Perihan Cingöz
"MİSAFİRLERİMİ KULEDE AĞIRLIYORUM"
Perihan Cingöz kuleyi hiç terk etmediklerini ifade ederken şunları söyledi: "Hayatımız kulede geçiyor. Kuleyi yanlız bırakamıyoruz. Çünkü görevimiz ormanları korumak. Şaban olmayınca ben bakıyorum. Misafirlerimi burada ağırlıyorum."
"İŞİMİ SEVGİYLE YAPIYORUM"
Ormandaki yangın ve herhangi bir olumsuzluğun önüne geçmek için çalışan görevlilerden bir diğeri de orman muhafaza memurları. Şile Orman İşletme Müdürlüğü'nde görevli 33 yıllık orman muhafaza memuru Adnan Bayram 7 bin 800 hektarlık sorumluluk alanını gezdiklerini söylüyor.
"CANIMIZI ORTAYA KOYUYORUZ"
Orman yangınlarında en önde görev alan ve bölgeye ilk müdahale eden görevlilerden olan yangın işçisi Ahmet Özbek de yaptığı işi söyle anlatıyor:
"Bu iş bir sevgi işi. Sadece maddiyat için yapılacak bir iş değil. Ormanı sevmeniz lazım."
İş başı yaptıktan sonra ekipmanların kontrolunü yapıp telsizden gelebilecek herhangi bir ihbar için beklediklerini söyleyen Özbek, düzenli olarak her an yangına müdahale edebilecek şekilde hazır olmak için tatbikat yaptıklarını söylüyor.
Ahmet Özbek
"TEYAKKUZ HALİNDEYİZ"
İstanbul'daki orman yangınlarıyla mücadeleyle ilgili teknik bilgileri aktaran İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü İkram Çelik, "İstanbul'da orman yangınlarını söndürmeye yönelik 25 tane ekibimiz var. 15 gözetleme kulemiz, 11 tanede mobil kulemiz, 35 tanede kamerayla bütün ormanlarımızı gece gündüz yangınlara karşı gözetleyerek teyakkuz halindeyiz" dedi.
Çelik, büyüme eğilimi olan veya büyümüş yangınlara ise, Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan 30 helikopter, 3 uçak ve bütün ekipmanlarla destek olduğunu belirtti.
gokhan.kam@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel