Bu kez can almaya geliyor, sıcaklık rekoru kırılabilir
Türkiye hafta sonunda adeta cehennemi yaşayacak! Yurt genelinde sıcaklık değerlerinin 40 dereceye yaklaşması beklenirken, doktorlardan; kalp ve tansiyon hastaları için peş peşe ciddi uyarılar geldi. Hava tahminlerine göre Kuzey Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası etkisini sürdürecek.
Üst üste sıcaklık rekorlarının kırıldığı Türkiye, hafta sonu adeta cehennemi yaşayacak. İstanbul başta olmak Ege ve güney illerinde sıcaklık değerlerinin 40 derecelerin üzerine çıkması beklenirken, hissedilen sıcaklığın ise bazı bölgelerde 45 dereceyi aşacağı belirtiliyor. Uzmanlar, hafta sonu için önlem uyarısında bulunurken, risk grubundaki kişilerin ciddi sağlık sorunları yaşayabileceğini vurguluyorlar. Öte yandan Türkiye'yi kavuran sıcaklık değerleri artmaya devam ederken, ülke genelinde 1991-2020 yılları arasında 21.8 derece olarak ölçülen haziran ayı ortalama sıcaklığı, geçen ay 25.4 derece ile normalin 3.6 derece üzerinde tespit edildi. Sıcaklık analizlerinde, 1971'den itibaren yapılan karşılaştırmaya göre, 2024 Haziran ayı son 53 yılın en sıcak haziran ayı olarak da kayda geçti.
NEM YÜZDE 90 OLACAK
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasının etkisini sürdürdüğünü belirtirken, özellikle Antalya, Mersin, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır'a dikkat çekerek, "Hafta sonunda güney kesimlerinde kavurucu sıcak daha etkili olacak Marmara ve Karadeniz kıyılarında artan nem oranı, bunaltacak. İstanbul ve çevresinde yüzde 90'lara ulaşan nem oranları görülecek” dedi.
AĞUSTOS DA KAVURACAK
Ağustos ayındaki öngörülerini de anlatan Tek, “Sıcak hava dalgalarını Ağustos'ta da göreceğiz Küresel anlamda 2023, son 175 yılın en sıcak dönemi olmuştu. Bu yıl yeni sıcaklık rekorları kırılabilir. Sıcak hava dalgalarının sıklığı iklim değişikliğine bağlı artış gösteriyor. İklim değişikliğinin en önemli etkilerinden biri de tropikal kuşağının kuzeye ilerlemesi yani enlem kayması" ifadelerini kullandı.
KALP HASTALARI RİSK ALTINDA!
Hekimler ise kavurucu sıcakların ciddi sağlık sorunlarına yol açma riski olduğunu belirtiyor. Beyin ve Sinir Cerrahı Prof. Dr. Erkin Sönmez, aşırı sıcaklık değerlerinin beyin kanamasını tetikleyebileceğini dile getirirken, şu uyarıları sıraladı. "Özellikle orta yaş üzeri kalp ve tansiyon hastalarıyla, altta yatan hastalığı olan kanamaya yatkın kişilerin yan sıra, kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların çok dikkatli olmaları gerekiyor. Sıcaklığın 32 santigrat dereceyi aştığı dönemlerde doğrudan güneşe maruz kalmak beyin kanamasına yol açabilir. Vücut sıcaklığının artması terleme ile birlikte sıvı ve tuz kaybına da neden olur. Bu durum kan basıncında hızlı değişikliklere yol açarken, kan pıhtılaşmasında tahribat yaratır."
100 ÖLÜMDEN BİRİ
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal ise aşırı sıcak havanın kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine değinirken, "Sıcak havalarda vücudun ısı dengesinin korunması için kalp, akciğerler ve böbreklerin daha fazla çalışması gerekir. Bu da özellikle kalp hastaları için büyük bir risk oluşturur" dedi.
ÖĞLEN ÇIKMAYIN!
Kalp ve Damar Doç. Dr. İsmail Ateş de kalp krizi riskinin arttığının altını çizerken, “Yüksek sıcaklıklar vücut üzerinde stres yaratıp, kalp krizi riskini artırır. Sıcak hava, vücut ısısını düzenlemek için kalbin daha fazla çalışmasına neden olduğundan, önceden kalp hastalığı olan kişilerde risk yaratır. Öğle saatlerinde mümkünse dışarı çıkılmamalı" diye konuştu.
Kaynak: Web Özel