93 yıl sonra gelen tarihi imzalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in imzaladığı Atina Deklarasyonu komşu ülkede olumlu karşılandı. Deklarasyonun 1930 Türk-Yunan Dostluk Anlaşması kadar tarihi önemde olduğu vurgulanırken, Erdoğan'ın diplomatik tarzı ise etkileyici olarak yorumlandı.

Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 yıl aradan sonra Atina'ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret iki ülke arasında yeni bir tarihsel dönemin kapılarını açtı. "Atina Deklarasyonu", Yunanistan'da iki ulusun 1800'lerin ardından küresel gelişmeler karşısında aldığı ortak kararlarla karşılaştırıldı. Yunan akademisyenler deklarasyonun 1930 Türk-Yunan Dostluk Anlaşmaları gibi tarihsel önemde olduğunu vurguladı. Yunan medyasında kulis bilgiler de yer alırken, To Vima gazetesinin ziyaretle ilgili yazılarında iki lider ve heyetleri arasındaki sıcak atmosferin kameralar çıktıktan sonra da aynı sıcaklıkla devam ettiğini vurgulandı. Erdoğan'ın temasları sırasındaki diplomatik tarzının dikkat çektiğini vurgulayan gazete; Atina'ya gelirken söylediği 'kazan-kazan' prensibinin Yunan hükümetinde olumlu etki uyandırdığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Atina temasları sıcak bir atmosferde geçti. 

ORTAK ÇÖZÜM

Gazetede yer alan ve hükümet kaynaklarından yansıyan bilgilere göre görüşmede; Türk-Yunan diyaloğunun "ilkeleri ve kilometre taşları" da tanımlandı. İki ülke başkanı da devletler arasındaki dostane işbirliğine bağlı kalacağına dair beyanda bulundu. Hazırlanan deklarasyonda ise “Taraflar aralarında ortaya çıkan herhangi bir anlaşmazlığı, Birleşmiş Milletler Şartı'nda belirtildiği gibi, aralarında doğrudan istişareler yoluyla dostane bir şekilde çözmeye çalışacaklardır" ifadeleri yer aldı.

YUNAN İŞ İNSANLARI GELİYOR

Anlaşma kapsamında öncelikle Yunan ve Türk Sahil Güvenlik Komutanlıkları arasında doğrudan iletişim için 24 saat açık bir yardım hattı kurulacak. Düzensiz göç dışında ekonomik alanda da işbirliği başlıyor. Şubat ayında Türk-Yunan Ortak Ekonomi ve Ticaret Komitesi İstanbul'da bir toplantı yapacak. 100 Yunan iş insanı İstanbul'u ziyaret edecek. Yunan Denizcilik Bakanı Christos Stylianidis de Ocak ayında Ankara'yı ziyaret edecek. Bu ziyaretlerin daha sonra da devam etmesi planlanıyor.

İki ülke arasında stratejik işbirliği anlaşmalarına imza atıldı. 

EĞİTİMLE YAKINLAŞMA

İmzalanan 15 madde arasında, mesleki eğitimde işbirliğini güçlendirmeyi; öğretmenler ve öğrencilere yönelik ortak eğitim faaliyetleri düzenlemeyi içeren bölümler de bulunuyor. Eğitim çalışmalarıyla iki halkın yakınlaşması amaçlanıyor. Miçotakis ile Erdoğan'ın yeni randevusunun en geç önümüzdeki nisan veya mayıs ayında olacağı belirtiliyor. Şimdilik randevunun adresi Ankara olarak görülüyor. İki liderin yeni yılda ABD'de yapılacak NATO zirvesinde de bir araya geleceği de gelen bilgiler arasında.

TARİHTE ÖRNEĞİ AZ

Yunan Bilimler Akademisi Türk ve Modern Asya Araştırmaları Bölümü'nden Alexandros Despotopoulos ise zirveyle ilgili “Yunanistan ile Türkiye arasında bu tür anlaşmalara pek sık rastlamıyoruz. Deklarasyon gerçekten de tarihi bir öneme sahiptir. Bu çok önemli bir şey her iki tarafın da kaybedilen güveni tazeleme iradesini gösteriyor” yorumunda bulundu.

BATI TRAKYA BULUŞMASI

To Vima'da yapılan bazı yorumlarda iki lider arasında Batı Trakya konusundaki diyaloğa da yer verildi. Ortak basın toplantısında Erdoğan, Batı Trakya'daki Türk azınlığın sorunlarını anlatırken “Türk” ifadesini kullanmış, bu ifadeye Miçotakis'ten itiraz gelmişti. Miçotakis, Batı Trakya Türk azınlığını “Müslüman azınlık” olarak gördüklerini söylemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan Atina'daki Türk Büyükelçiliği'nde Batı Trakya Türklerinin temsilcilerini de kabul etti. Yapılan yorumlarda Türk Cumhurbaşkanı'nın ziyaretinde kendi soyundan vatandaşları selamlamasının son derece doğal karşılanması gerektiği de belirtildi. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber