Bu helva kışın üşütmüyor: “Kışın sıcak tuttuğu için tercih ediliyor”

Ordu’nun yöresel lezzetlerinden olan ve coğrafi işaret belgeli ‘cevizli helva’, sağlık açısından büyük önem taşıdığı gibi kış aylarında vücudu sıcak tuttuğundan büyük ilgi görüyor.

Son Güncelleme:

İlde asırlardır damakları tatlandıran ve geçen yıllarda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili alan Perşembe ceviz helvası, içerisinde bulunan besin değerleriyle adeta ‘enerji deposu’ olarak biliniyor. İçerisinde, çöven kökü, meyan kökü, limon tuzu, bol miktarda ceviz ve şeker bulunan helva, özellikle yaz aylarında turistler tarafından tercih edilirken, kış aylarında da vatandaşlar tarafından bol bol tüketiliyor. Bazı vatandaşlar ise helvayı ekmeğin içerisinde koyup, o şekilde tüketiyor.

“Kışın sıcak tuttuğu için tercih ediliyor”

Yaklaşık 45 yıldır cevizli helva üretimi yapan Hacı Gürdal, “Bu helvanın ana maddesi şeker, beyazlığı veren çöven kökü ile meyan kökünün suyu. Kaynadığı esnada limon tuzu da katılıyor. Özellikle kış aylarında çok seviliyor, soğuk havalarda insanları sıcak tutar. İçerisinde bol miktarda ceviz var, zaten cevizin çok sayıda faydası var. Helva yaz aylarında biraz yumuşar, kışın sertleşir. Biz, hava şartlarına göre üretim yapıyoruz” dedi.

Rize’de heyelan anını yaşayan vatandaşın koltuktan düştüğü anlar Kapağı bulunmayan pano tehlike saçıyor Balık tutma macerası bataklıkta son buldu: "Balık tutmaya geldim, balık oldum"  Selçuk Bayraktar: TB3'ün başarısını "Sevdamızın peşini hiç bırakmadık" Kuşadası’nda elektrikli battaniye evi yaktı İYİ Parti grup toplantısında bir kişi uludu! Dervişoğlu'dan gülümseyerek 'ocak dışısın' tepkisi