Bu hataları yapan yanar! Yangından kurtulma rehberi
Artan orman yangınlarının ardından uzmanlardan önemli uyarılar geldi. Felaket anında yapılan en büyük hataların yanan alana geri dönmek ve rüzgar yönünde kaçmak olduğu belirtilirken, söndürme eğitimi almayanların yangına müdahalesi ise ölümcül sonuçlara neden oluyor.
Yaz aylarında giderek artan yangınlar ormanlık arazileri yok ederken, birçok canlı türünün ölümüne neden oluyor. Öte yandan geçtiğimiz günlerde İzmir'de çıkan orman yangınında yaşamını yitiren Mine Elmas isimli bir vatandaş ise son anlarını kayda almış; talihsizin kadının son sözleri, "Evlerimizin olduğu yer yanıyor. Dağa doğru kaçmaya çalışıyoruz" olmuştu. Elmas'ın ölümü sonrası yangın anında neler yapılması gerektiği gündeme geldi. Uzmanlara göre vatandaşların birçoğu yangın anında ne yapacağını bilmediği gibi, alevlere bilinçsiz şekilde müdahale etmeye çalışanlar ise hayatını kaybediyor.
DUMAN ÖLDÜRÜYOR
Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı Başkan Vekili Taner Kaboğlu, yangına yakalanılan yerin önemli olduğunu belirtirken, "Evdeyseniz yangın merdivenlerini kullanarak kaçın. Eğer üst katlarda yangın çıktıysa bu kez alt katlardan kaçmak gerekiyor. Yangının alt katlarda olması durumunda daire kapısını hiç açmadan daire içinde itfaiyenin gelmesini beklemek gerekiyor. Yangınlarda insanlar genellikle dumanı soluyarak hayatını kaybediyor. Kaçış yolunuzda duman varsa, dumandan maruz kalmamak adına kendinizi korumalı, ağız ve burnunuzu ıslak bir bezle kapatmalısınız. Eğer yangınla mücadelede aldığınız bir eğitim varsa o zaman duruma göre yangını söndürmeye çalışmak yerine tahliye etmek en mantılı hareket olacaktır" diye konuştu.
YANAN YERE GİTMEYİN
"Yanmış alan yeniden yanmaz" mantığı ile vatandaşların o bölgeye gitmelerinin doğru olup olmadığını sorduğumuz Kaboğlu, şunları söyledi: "Yangın devam ederken yanmış yere giderseniz oradaki karbondioksiti solursunuz. Yangından kurtulursunuz ancak o havayı solumak sizi kötü yönde etkiler. Bu nedenle yanan yerden çıkmak gerekir. lazım. Temel yangın eğitiminiz yoksa paniğe kapılmadan herkese haber vermek gerekir. Hayatını kaybedenler cesaretle yangını söndürmeye çalışırken ölüyorlar eğer eğitimli değilseniz müdahale etmemek en doğrusu."
ÇEVRENİZE DUYURUN
Yangın Risk Uzmanı Cemal Kozacı da yangınla karşılaşılan anlarda en önemli şeyin yangını haber vererek onu çevremize duyurmak olduğuna dikkat çekerken, "Yangın ihbar düğmesi ya da alarmları çalıştırdıktan sonra itfaiyeye haber verilmesi gerekir. Yangının başlangıç aşamasında se yangın söndürme tüpü kullanabilir" dedi.
RÜZGARIN AKSİ YÖNÜNE GİDİN
Emekli itfaiyeci İlker Güncavar, yangın anında yapılması gerekenler ve ormanda yangına yakalanmamız durumunda hangi adımları izlememiz gerektiği konusunda önemli bilgiler paylaşırken, şunları söyledi: "Öncelikle yangının nereden geldiğini ve rüzgarın yönünü tespit edin. Rüzgarın aksi yönüne hareket etmeye çalışın. Ayrıca, mümkünse bir su kaynağına ulaşmak ya da yoğun bitki örtüsünden uzak, açık bir alana gitmek güvenli olacaktır."
"Yangın yerinden vadilere veya düzlük alanlara yönelmek gerekir. Yokuş yukarı kaçmak, yangının hızı nedeniyle tehlikeli olabilir. Ayrıca, dumanın yayılma hızını da göz önünde bulundurarak, rüzgarın aksi yönüne doğru hareket edilmeli. Yangın anında alınacak diğer önlemler arasında, mümkünse vücudu ıslak bir bez veya giysi ile örtmek, ağız ve burnu koruyacak bir maske veya bez kullanmak yer alıyor."
Kaynak: Web Özel