British Museum'da hırsızlık... Koruyamadınız, hemen iade edin!

British Museum'da 2 bin eserin kaybolduğunun ortaya çıkması, Çin ve Yunanistan'ı harekete geçirdi. İki ülke müzedeki eserlerinin iadesini isterken, Türkiye'den götürülen Halikarnas kalıntıları için verilen hukuk mücadelesine öncülük eden Avukat Remzi Kazmaz bu süreçte yaşananları anlattı.

Son Güncelleme:

İngiltere'nin başkenti Londra'daki British Museum'un Müdürü Hartwig Fischer, müze depolarındaki yaklaşık 2 bin eserin kaybolduğunun ortaya çıkmasından ardından istifa ettiğini açıkladı. Fischer, "Müze, 2021 yılındaki iddialar üzerine yaşananlara vermesi gereken ciddiyette yanıt vermemiş ve sorun şimdi tam olarak ortaya çıkmıştır" ifadesini kullandı.

MÜZEYE KARŞI HUKUK MÜCADELESİ

Anadolu topraklarından çeşitli yollarla ele geçirilen pek çok eseri de sergileyen British Museum hırsızlık haberlerinin ardından tepkilerin odağında. Çin, Yunanistan ve Nijerya, British Museum'a, yıllar önce çalınan eserleri için çağrı üstüne çağrı yaparken, ünlü müzeye karşı Türkiye'de de yıllardır hukuki mücadele veriliyor. Tüm dünyadan 8 milyondan fazla objeyi barındıran müzede, Türkiye'den çalınarak götürülen 5 bin yıllık eserler bulunuyor.

British Museum'da tüm dünyadan 8 milyon parça obje bulunuyor. Türkiye'den de 5 bin yıllık eserler müzede sergileniyor. 

İNTERNETTE SATIŞA ÇIRAKILDI

British Museum, geçen 16 Ağustos'ta, müze depolarındaki çok sayıda tarihi eserin çalındığını, kaybolduğunu veya zarar gördüğünü açıklamıştı. Müze yönetimi, akademik araştırma için müzede bulundurulan eserlerden sorumlu bir kişinin işten çıkarıldığını bildirmişti. İngiliz medyasına göre bazı eserler yıllardır alışveriş sitesi e-Bay'de satışa çıkarılıyor. Satışa çıkarılan parçaların müze kataloglarında fotoğrafı olmayan eserler olduğu iddia edilmişti. 

British Museum'da Çin'den götürülen 23 bin parça eser bulunuyor. Çin devlet medyası eserlerin derhal teslim edilmesi çağrısı yaptı. 

YUNANİSTAN VE ÇİN HAREKETE GEÇTİ

British Museum'daki hırsızlık, Çin ve Yunanistan'ı harekete geçirdi. İki ülke kamuoyundan 'eserlerimizi iade et' çağrıları yükseldi. Çin devletine ait Global Times’ta yer alan bir yazıda tüm kültürel eserlerin "ücretsiz" olarak geri verilmesi istendi.  British Museum'da 23 bin parçadan fazla Çin eseri var. Gu Kaizhi'nin "Saray Kadınlarına Nasihatler" adlı ipek rulo resmi en değerli örneklerden biri. Yunanistan da 19. yüzyılda Atina'dan çıkarılan ikonik 'Parthenon Mermerleri'nin iade edilmesi yönünde İngiltere'ye çağrılarını yeniledi. Kültür Bakanı Lina Mendoni, hırsızlığın, heykellerin iade edilmesi ve yeniden birleştirilmesi yönündeki talebi güçlendirdiğini söyledi.

ANADOLU'DAN 5 BİN YILLIK ESERLER KAÇIRILDI

British Museum'da, Anadolu'dan arkeologlar tarafından kaçırılan pek çok eser sergileniyor. Nereidler Anıtı, Kaş sınırlarındaki Ksanthos Antik Kenti’nde ortaya çıkarılmıştı. Bodrum’da yer alan Halikarnassos antik kentinde bulunan mozaik, günümüzde British Museum koleksiyonunda yer alıyor. Datça'daki antik yerleşime ait olan Knidos Aslanı da müzede sergileniyor.

Datça'daki antik yerleşime ait olan "Knidos Aslanı" Londra'daki British Museum'da sergileniyor.

30 AVUKATLA BİRLİKTE HUKUK SAVAŞI

Halikarnas Mozolesi’nin parçası olan eserlerin British Museum tarafından Türkiye’ye iade edilmesi için Bodrumlu 30 avukatla birlikte hukuk mücadelesi başlatan Avukat Remzi Kazmaz, British Museum'daki hırsızlığın ardından yaşanan gelişmeleri haberglobal.com.tr'ye değerlendirdi. Kazmaz'ın girişimleri İngiliz medyasında ülkeleri için “potansiyel bir felaket” olarak nitelenmişti. Kazmaz şu açıklamaları yaptı:

Avukat Remzi Kazmaz British Museum'daki Anadolu eserlerinin iadesi için İngiliz medyasında yazılar kaleme aldı. 

İLK OLARAK CEVAT ŞAKİR İSTEDİ

“Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı, yıllar önce eserin Türkiye’ye iadesi için müze yetkililerine bir mektup yazarak, 'mozole, değerini ancak Bodrum’un masmavi gökyüzünde bulacak' demişti. Ancak 'tüm sergi salonunu Bodrum mavisine boyadık' şeklinde alaycı bir yanıt almıştı. Çalınan eserlerle ilgili British Museum yetkilileriyle defalarca görüştük ama sonuç alamadık. Daha sonra 108 bin imza topladık ve bu imzaları o dönemde Kültür Bakanlığı'na ilettik. Maalesef o zaman da sonuç alamadık.”

YUNANİSTAN'DAN ORTAK GİRİŞİM ÇAĞRISI VAR

Hukuki girişimleri sonucunda British Museum'dan kendilerine “Bu eserlerin kopyalarını size verebiliriz” cevabı geldiğini belirten Kazmaz, “Biz yurttaş inisiyatifi olarak bunu bütün dünyaya duyurduk. İngiliz medyasında taleplerimizi içeren yazılar yazdık. Bir kitap yayınladık, film yaptık. Yoğun bir propaganda faaliyeti yürüttük. Bu konunun takipçisiyiz. Asıl büyük hırsızlığı onlar yaptı. Bize Yunanistan'dan ve Nijerya'dan da ortak platform kuralım çağrıları geldi” dedi.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber